- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προβλήματα ύδρευσης και ελλείψεις στην Τ.Κ. Καστανιάς

Μετά την υπαγωγή του Δικτύου Ύδρευσης της Τοπικής μας Κοινότητας στην ΔΕΥΑΚ (01.01.2016), το Τοπικό μας Συμβούλιο απέστειλε προς την υπηρεσία το υπ’αριθ. 4138/15.03.2016 έγγραφο με το οποίο τους γνωστοποιούσε λεπτομερώς τα προβλήματα ύδρευσης που έχριζαν άμεσης επίλυσης, για την καλή λειτουργικότητα όχι μόνο του Διυλιστηρίου αλλά και των υδραγωγείων και υδρομαστεύσεων του χωριού μας.

Παρά όμως τις επανειλημμένες τηλεφωνικές και προσωπικές επαφές και υπενθυμίσεις που κάναμε επί δεκαοκτώ μήνες περίπου, τόσο προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, κο Φώτιο Αλεξάκο όσο και προς όλους τους υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΚ να δώσουν λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης του χωριού, οι κύριοι αυτοί κώφευαν, μεταθέτοντας τη διευθέτησή τους για αργότερα, μοιράζοντάς μας όμως χαμόγελα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Η αδιαφορία, η ολιγωρία, η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητά τους, οδήγησε στη γιγάντωση των προβλημάτων και στην συσσώρευση τεράστιων βλαβών όχι μόνο στους μηχανισμούς του Διυλιστηρίου αλλά και στα υδραγωγεία και στις υδρομαστεύσεις των φυσικών πηγών, λόγω πλημμελούς συντήρησης και καθαρισμού.

Οι συνεχείς εκκλήσεις μας να τοποθετηθούν ΦΛΟΤΕΡ στις υδατοδεξαμενές (κόστους 750,00 ευρώ περίπου) δεν βρήκαν ανταπόκριση από τους υπευθύνους της ΔΕΥΑΚ, με αποτέλεσμα χιλιάδες κυβικά νερού να χύνονται στις ρεματιές από τις υπερχειλίσεις των υδραγωγείων και το Διυλιστήριο να δουλεύει ακατάπαυστα διπλάσιες και τριπλάσιες ώρες ημερησίως, καταναλώνοντας χιλιάδες κιλοβατώρες ρεύματος άσκοπα.

Οι συνέπειες της τραγικής αμέλειας και της κακής συντήρησης και καθαρισμού διεφάνησαν πολύ σύντομα:

  1. Οι δυο υποβρύχιες αντλίες του Διυλιστηρίου και η μια αντλία του πλωτού έχουν υποστεί τεράστιες βλάβες και δεν λειτουργούν. Πέραν των άλλων παραλείψεων, η αρμόδια υπηρεσία δεν μερίμνησε για την αλλαγή του υλικού των φίλτρων του Διυλιστηρίου και για τον ελαιοχρωματισμό των διαφόρων εξαρτημάτων αυτού, λόγω σκουριάς.
  2. Η Τοπική Κοινότητα Καστανιάς και οι οικισμοί Μούχας και Κουτσοπάπουλου έχουν φοβερές ελλείψεις νερού.
  3. Τα έξι υδραγωγεία και το μεγαλύτερο τμήμα των υδρομαστεύσεων δεν έχουν καθαριστεί τα δυο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το νερό των νοικοκυριών μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα να παρουσιάζει θολούρα και αλλοιώσεις και ως εκ τούτου να καθίσταται ακατάλληλο για πόση και επικίνδυνο για την υγεία.
  4. Το οικονομικό κόστος τόσο των ζημιών όσο και του ρεύματος ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ που οι αρμόδιοι αντί να τα περικόψουν από τους παχυλούς μισθούς των υπευθύνων Διευθυντικών τους στελεχών – διότι από δικά τους λάθη και παραλείψεις δημιουργήθηκε το πρόβλημα – σκέπτονται να τα φορτώσουν στους λογαριασμούς των φτωχών νοικοκυριών μας. Εμείς από την πλευρά μας τους προειδοποιούμε να μην το διανοηθούν διότι υπάρχει και η αδέκαστη δικαιοσύνη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα ανωτέρω θα είχαν αποφευχθεί εάν, τόσο η ηγεσία, όσο και οι ανευθυνο-υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΚ έκαναν τις απαιτούμενες συντηρήσεις στους μηχανισμούς ύδρευσης του Διυλιστηρίου, στα υδραγωγεία και τις υδρομαστεύσεις της Καστανιάς και των οικισμών αυτής (Μούχας και Κουτσοπάπουλου).

Αυτά προς το παρόν.

Με εντολή του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Γεροντόπουλος