- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προς επανεξέταση η δημιουργία δομής προσφύγων στη ΒΙΠΕ

Προς επανεξέταση οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της δημιουργίας δομής προσφύγων στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών.
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη φορέων της Καρδίτσας με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη, τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Άκη Σκέρτσο καθώς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

Εκείνο το οποίο προκύπτει, πάντως, ως βασικό συμπέρασμα είναι ότι κάθε Νομός θα πρέπει να φιλοξενήσει δομή προσφύγων.

Προς το παρόν για το Νομό μας θα επανεξεταστεί το ζήτημα και ανάλογα με τις εξελίξεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη.

 

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Παλαμά

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας για τον ενδεχόμενο σχεδιασμό δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών στο χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Γοργοβιτών Νομού Καρδίτσας, που υπάγεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Παλαμά, με αφορμή πρόσφατη αυτοψία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της ΒΙ.ΠΕ στο χώρο και σχετικής προφορικής ενημέρωσής μας.

Παράλληλα, καταθέτουμε τις αντιδράσεις εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά, για δημιουργία δομής στην περιοχή και δη της ΒΙ.ΠΕ. που αποτελεί εκ της συστάσεώς της το σημαντικότερο αναπτυξιακό κύτταρο στο Νομό Καρδίτσας, με ήδη εγκατεστημένες ορισμένες μονάδες.

Ως Δημοτική Αρχή Παλαμά και τοπική κοινωνία, κατανοούμε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες διαχείρισης του προβλήματος του μεταναστευτικού στη χώρα και την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, την ανάγκη έστω και προσωρινής εγκατάστασής τους με αποδεκτές τουλάχιστον συνθήκες διαβίωσης και με διασπορά στη χώρα. Ταυτόχρονα όμως είναι αυτονόητο ότι η εγκατάσταση πρέπει να είναι σε περιοχές κοινής αποδοχής και κυρίως δυνατότητας, που θα επιλεχθούν με αντικειμενικά κριτήρια καιμέσα από επικοινωνία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην διαταραχθεί η συνοχή στην ελληνική κοινωνία καιαποφευχθούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Στην προκειμένη περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, δεν υπάρχει αποδοχή από την τοπική κοινωνία, για αντικειμενικούς λόγους όπως σας καταθέτουμε.

Κατά την κρίση μας, η ενημέρωση για το σχεδιασμό φιλοξενίας μεταναστών σε περιοχές της χώρας, η επιλογή των τόπων, το είδος των δομών, μέγεθος, διάρκεια και τρόπος λειτουργίας τους και η συνεργασία αρμοδίων Υπουργείων με τους τοπικούς φορείς, είναι κρίσιμης σημασίας για το ζήτημα.

Εν προκειμένω, για την πιθανή δομή στη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, σας αποστέλλουμε συνημμένα :

και σας γνωρίζουμε ότι τόσο το Τοπικό Συμβούλιο Γοργοβιτών, όσο και  επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. έχουν ανακοινώσει ότι θα κινηθούν νομικά για τη διατήρηση του χώρου της στον αρχικό σκοπό διάθεσης αγροτεμαχίων και σύστασης ΒΙ.ΠΕ. χωρίς αλλοίωση λόγω δημιουργίας δομής φιλοξενίας.

Ως προς τη διερεύνηση εναλλακτικών θέσεων δημιουργίας δομών στο Νομό Καρδίτσας ή στη Θεσσαλία, εφόσον αυτό σχεδιαστεί και αποφασιστεί, είναι κατανοητό ότι είναι θέμα που εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αρχής μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως άμεσος και πρώτος βαθμός τοπικής διοίκησης, είναι αυτή που γνωρίζει τις τοπικές συνθήκες και ταυτόχρονα εισπράττει άμεσα τις αντιρρήσεις των πολιτών και φορέων. Οφείλεται να διασφαλίσουμε εκ του ρόλου μας την κοινωνική συνοχή και προϋποθέσεις ασφαλούς διαβίωσης και ανάπτυξής της, ενημερώνοντας παράλληλα την κεντρική διοίκηση του κράτους. Στο πλαίσιο των αναφερθέντων, παρακαλούμε για την εκ μέρους σας εξέταση του θέματος, προσβλέποντας σε ειλικρινή συνεργασία μας

 

Ενημερωτικό Σημείωμα συνθηκών περιοχής ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών

Ο Δήμος Παλαμά είναι ένας από τους έξι (6) Δήμους του Νομού Καρδίτσας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Χωροθετείται εξ ολοκλήρου στην πεδινή περιοχή του Νομού. Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 383 χλδ. τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός του είναι 16.726 κάτοικοι, με βάση την απογραφή του 2011, μειούμενος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Περιλαμβάνει  21 οικισμούς. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών και πρωτεύουσα του Δήμου είναι ο ΠΑΛΑΜΑΣ με περίπου 6.000 κατοίκους.

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός στο Δήμο Παλαμά είναι 6.500 άτομα (απογραφή 2011) συμπεριλαμβανομένων περίπου 700 ατόμων ξένης υπηκοότητας. Αντίστοιχα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, πληθυσμού 113.544 ατόμων, ο ενεργός οικονομικά πληθυσμός είναι 39.000 άτομα. Ο πληθυσμός του Δήμου είναι εν γένει γηρασμένος.

Σε επίπεδο απασχόλησης, η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι στον αγροτικό τομέα,   γεωργία και κτηνοτρόφοι, επί μικρού κατά κανόνα κλήρου χωραφιών. Δεν καταγράφεται σημαντικών αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εκτός λίγων εξαιρέσεων Πολύ Μικρές Οικογενειακές επιχειρήσεις, στους οικισμούς του Δήμου, επιπρόσθετα δε των εγκατεστημένων και εν λειτουργία στη ΒΙ.ΠΕ. Νομού Καρδίτσας που βρίσκεται στα όρια του οικισμού Γοργοβιτών. Οι δραστηριότητες στον τριτογενή τομέα είναι επίσης περιορισμένες, ιδίως εκ μέρους των ιδιωτών, αλλά και του κράτους καθόσον υπάρχει απουσία εγκατεστημένων κρατικών υπηρεσιών στο Δήμο (κρατικές υπηρεσίες, στρατόπεδα κ.α.) πέραν των υπηρεσιών του Δήμου και ορισμένων υγειονομικού τομέα και ασφάλειας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, Αστυνομικό τμήμα Παλαμά, Πυροσβεστική Παλαμά).

Ο χαρακτήρας του Δήμου είναι αγροτικός, με ιδιαίτερα περιορισμένες δυνατότητες παροχής θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση πολλών κατοίκων, ιδίως νέων σε άλλες περιοχές ή χώρες. Στις αγροτικές εργασίας, πέραν των ιδίων των οικογενειών, απασχολούνται κατά χρονικά διαστήματα εργάτες της περιοχής, ορισμένοι ΡΟΜΑ που κατοικούν στο Νομό Καρδίτσας (σε οικισμούς στους Σοφάδες και στην Καρδίτσα) και υπήκοοι τρίτων χωρών.

Τα εισοδήματα στην περιοχή καταγράφονται χαμηλά, στο δε Νομό επίσης.

Σε επίπεδο Δημοτικών υπηρεσιών, λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου στην έδρα του και στις έδρες των άλλων δύο (2) Ενοτήτων του (Ιτέα και Προάστιο). Αναφερόμενοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, είναι υποστελεχωμένη πλήρως καθόσον το προσωπικό του Δήμου έχει περιοριστεί σημαντικότατα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα τελευταία 2 έτη λειτουργεί Κέντρο Κοινότητας (χρηματοδότησης ΕΣΠΑ) με 2 υπαλλήλους που δεν επαρκούν για κάλυψη των εργασιών που απορρέουν από τις σχετικές αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους Δήμους.

Οι σχολικές μονάδες στο Δήμο, περιορίζονται σε 1 Λύκειο Γενικής Εκπαίδευσης και 1 Επαγγελματικής στον Παλαμά (και από 1 ΓΕΛ σε Ιτέα και Προάστιο), 1 Γυμνάσιο αντίστοιχα, και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ενότητα του Παλαμά : 3 Δημοτικά Σχολεία και 4 Νηπιαγωγεία περιορισμένης δυναμικότητας λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης του αριθμού των παιδιών. Παράλληλα στον Παλαμά λειτουργεί 1 παιδικός σταθμός και δεν υπάρχει καμία δημοτική δομή απασχόλησης παιδιών.

Το Κέντρο Υγείας του Παλαμά, είναι περιορισμένης δυναμικότητας, λειτουργεί σε τομείς του με στήριξη εκ του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ενώ εκλείπουν εντελώς βασικές ειδικότητες ιατρών – τμημάτων. Ο σταθμός ΕΚΑΒ που βρίσκεται στο Κ.Υ. , ελλείψεως προσωπικού, δεν καλύπτει την περιοχή του Δήμου με ασθενοφόρα σε όλες τις βάρδιες, παραπέμποντας στο Νοσοκομείο και Σταθμό Καρδίτσας.

Το Αστυνομικό Τμήμα στον Παλαμά , λειτουργεί με περιοχή ευθύνης όλον τον Δήμο και οικισμούς του, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού και ύπαρξης μόνο  1 οχήματος, δεν έχει δυνατότητα για περιπολίες και στηρίζεται από τη Διεύθυνση / Τμήμα Καρδίτσας.

 

Αναφερόμενοι στους Γοργοβίτες :

Στη διαδρομή από Παλαμά προς Καρδίτσα, διερχόμαστε από τον οικισμό του Μάρκου και των Γοργοβιτών που έχει 470 κατοίκους, αγρότες σχεδόν στο σύνολό τους. Στους Γοργοβίτες δεν λειτουργεί καμία δομή εκπαίδευσης, ενώ στο Μάρκο μόνο 1 νηπιαγωγείο δυναμικότητας 10 παιδιών.

Στους Γοργοβίτες δεν υπάρχει «αγορά» εκτός ελαχίστων τοπικών μικρών μονάδων εστίασης.

Η απόσταση των Γοργοβιτών από τον Παλαμά και την Καρδίτσα, είναι αντίστοιχα 10 και 11 χιλιόμετρα.

Στην περιφέρεια των Γοργοβιτών είναι εγκατεστημένη η ΒΙ.ΠΕ. του Νομού, στην οποία λειτουργούν ορισμένες επιχειρηματικές Μονάδες.

Η περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. πέραν της άμεσης γειτνίασης με τους Γοργοβίτες, είναι εντός αγροτικών καλλιεργειών, σε χαμηλό υψόμετρο που αποδεικνύεται με τις συχνές πλημμύρες που εκδηλώνονται ιδίως τη χειμερινή περίοδο.

Καταγράφεται ότι το δίκτυο αποστράγγισης της ευρύτερης περιοχής Παλαμά, λειτουργεί ταυτόχρονα και ως Αρδευτικό, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται οι λειτουργίες τους και να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος.

Δίκτυο αποχέτευσης αστικών λυμάτων υπάρχει μόνο στην πόλη του Παλαμά, ενώ όλοι οι άλλοι οικισμοί λειτουργούν με βόθρους, επιβαρύνοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που καταγράφεται επιπλέον ως ελλειμματικός και κακής κατάστασης.

Για την Ύδρευση, ο οικισμός των Γοργοβιτών λαμβάνει πόσιμο νερό από το Δίκτυο Λίμνης Πλαστήρα, είναι δε από τους τελευταίους οικισμούς στη ροή του αγωγού. Οι ποσότητες του νερού είναι ελλειμματικές, ιδίως το καλοκαίρι, και υπάρχουν έως και συνεχείς διακοπές παροχής νερού στον οικισμό δημιουργώντας μείζονα προβλήματα. Η κατάσταση αναμένεται να αντιστραφεί με την λειτουργία του Δικτύου Ύδρευσης από το Σμόκοβο, έργο που δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από 1 ~ 1,5 χρόνο καλύπτοντας όλους τους οικισμούς του Νομού.

Ο χώρος της ΒΙ.ΠΕ. έχει ως γνωστόν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αναφέρεται σε όλον το Νομό Καρδίτσας και έχει εγκατεστημένες ήδη παραγωγικές μονάδες, ενώ αναμένεται η έλευση περισσοτέρων καθώς ως χώρος ΒΙ.ΠΕ. λειτουργεί με ό,τι ορίζεται στη σχετική νομοθεσία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής, με τη συμβολή των μεγάλων έργων που υλοποιούνται (Ε65, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλίας, οδικοί άξονες κ.α.) και των προκηρύξεων σημαντικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων που ήδη ξεκίνησαν, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και δημιουργία θέσεων εργασίας. Για τη δημιουργία της παραχωρήθηκαν εκτάσεις κατοίκων Γοργοβιτών στην Ε.Τ.Β.Α.

Η αλλαγή – ενσωμάτωση στη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. δομής μεταναστών, είναι δεδομένο ότι θα την καταργήσει στην πράξη, επιδεινώνοντας την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής.