- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους

Προσκυνηματική εκδρομή (26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2019) πραγματοποίησε η Ιεράς μας Μητρόπολη στους Αγίους Τόπους επί τη ευκαιρία της θεομητορικής εορτής της κοιμήσεως και μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Τιμόθεο.

Συνόδευσαν τον Σεβασμιώτατο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Κυριακός Τσολάκης, ιεροκήρυξ της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο π. Κωνσταντίνος Καλλιώρας, ο π. Δημήτριος Φέτσιος, ο π. Ιωάννης Ζιάκανος και ομάδα προσκυνητών (εκατόν τρία άτομα) από την Ιερά μας Μητρόπολη.

Την Δευτέρα 26 Αυγούστου, οι προσκυνητές αναχώρησαν από το αθλητικό πάρκο της πόλεώς μας για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αεροπορικώς έφθασαν στο Τελ-Αβίβ. Περνώντας από τη Λύδδα, προσκύνησαν τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται ο τόπος μαρτυρίου και ο τάφος του Αγίου.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στη Σαμάρεια, όπου προσκύνησαν στο Φρέαρ του Ιακώβ και στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου.

Ακολούθως, αναχώρησαν για τη Βηθλεέμ, όπου και τακτοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου, το πρωί αναχώρησαν για τα Ιεροσόλυμα. Σταμάτησαν στη Γεσθημανή, όπου βρίσκεται ο τάφος της Θεοτόκου και παρακολούθησαν την ακολουθία των Εγκωμίων και του Επιταφίου της Θεοτόκου.

Έπειτα, έφθασαν στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου προσκύνησαν τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας και στη συνέχεια τον Γολγοθά, την Αποκαθήλωση και τα παρεκκλήσια που υπάρχουν μέσα στον Ναό.

Κατεβαίνοντας την οδό του Μαρτυρίου, επισκέφθηκαν το Πραιτώριο, τη φυλακή του Αποστόλου Πέτρου και την Ιερά Μονή Ιωακείμ και Άννης.

Συνεχίζοντας πέρασαν από την Ιερά Μονή του πρωτομάρτυρος Στεφάνου και κατέληξαν πάλι στη Γεθσημανή για την ακολουθία του Εσπερινού επί τη θεομητορική εορτή της κοιμήσεως και μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Έπειτα μετέβησαν στον Κήπο των Ελαιών, όπου εκεί βρίσκονταν η Εκκλησία των Εθνών.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, αναχώρησαν για τα Ιεροσόλυμα, στη Γεθσημανή, όπου μετείχαν στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της κοιμήσεως και μεταστάσεως της Κυρίας Θεοτόκου.

Έπειτα μετέβησαν στο λόφο της Αγίας Σιών, όπου προσκύνησαν το Υπερώο του Μυστικού Δείπνου, τον τάφο του Δαβίδ και την οικία του ευαγγελιστού Ιωάννου, όπου εκοιμήθη η Παναγία μας.

Τέλος, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Συμεών ή «κατά μόνας» και την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού.

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, προσκύνησαν στις Ιερές Μονές του αγίου Σάββα του ηγιασμένου και του οσίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου και έπειτα μετέβησαν στην Ορεινή, όπου γεννήθηκε ο Τίμιος Πρόδρομος.

Κατόπιν επέστρεψαν στα Ιεροσόλυμα όπου συναντήθηκαν με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο, ο οποίος τους υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα, ομίλησε καταλλήλως και προσέφερε σε όλους ευλογίες.

Επιστρέφοντας στη Βηθλεέμ προσκύνησαν στο χωριό των Ποιμένων και στον πανίερο Ναό της Γεννήσεως, το σπήλαιο με την Αγία Φάτνη και το Σπήλαιο των Νηπίων.

Το βράδυ μετείχαν στην Αγρυπνία που έγινε στον φρικτό Γολγοθά.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, αναχώρησαν για την περιοχή της Ιεριχούς. Πρώτα ανέβηκαν στην Ιερά Μονή στο Σαραντάριο Όρος.

Στη συνέχεια σταμάτησαν στην Ιεριχώ και προσκύνησαν στην Ιερά Μονή αγίου Ελισαίου. Στον τόπο της βαπτίσεως του Κυρίου τέλεσαν την ακολουθία του Αγιασμού.

Μετά, συνέχισαν στην Ιερά Μονή του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου και πέρασαν από τη Βηθανία για να προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή Μάρθας και Μαρίας.

Το Σάββατο 31 Αυγούστου, αναχώρησαν για τη Γαλιλαία. Προσκύνησαν την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Θαβώριο Όρος.

Συνέχισαν για τη Ναζαρέτ όπου προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, ο οποίος παρείχε αβραμιαία φιλοξενία σε όλους τους προσκυνητές. Έπειτα επισκέφθηκαν την Κανά.

Στη Λίμνη της Τιβεριάδος επισκέφθηκαν στις Ιερές Μονές των αγίων Αποστόλων στην Καπερναούμ και στην Τιβεριάδα.

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, λειτουργήθηκαν στο χωριό των Ποιμένων. Προσκύνησαν στην Μονή της Αναλήψεως, στο όρος των Ελαιών και το σημείο της Ανάληψης του Κυρίου. Για μια ακόμη φορά προσκύνησαν τον Πανάγιο Τάφο.

Επίσης στα Ιεροσόλυμα επισκέφθηκαν τα γυναικεία Μοναστήρια της Παναγίας Σεϊδανάγιας και Μεγάλης Παναγίας.

Το μεσημέρι αναχώρησαν για το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ και αεροπορικώς για την Αθήνα. Επέστρεψαν στην πόλη μας περί τις 3:00΄π.μ. της Δευτέρας.