- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προσφυγικό : Μια ευκαιρία για την εικόνα της Ελλάδας μας

Την Τρίτη συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προσωρινής (;) εγκατάστασης των Συρίων, Αφγανών και Ιρακινών προσφύγων. Όπως αποφάσισαν οι αρμόδιοι δημοτικοί άρχοντες σε συνεννόηση με την περιφέρεια Θεσσαλίας, θα διαμοιραστούν 2000 πρόσφυγες ισομερώς στους τέσσερις νομούς.

Κατ’ αρχάς το θεωρώ άδικο, υπό την έννοια ότι οι τέσσερις νομοί δεν είναι το ίδιο. Όταν μοιράζουν τα κονδύλια στη Θεσσαλία ακολουθούν τη μέθοδο του «δια 4»; Έχει τις ίδιες δυνάμεις και πόρους η Λάρισα με την Καρδίτσα; Μόνο τις δυνατότητες των στρατιωτικών μαγειρείων και νοσοκομείων να λάβουμε υπ’ όψιν, υπάρχει έντονη ανισομέρεια. Βάσει στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), το 35% των προσφύγων είναι παιδιά!

Πόσους παιδιάτρους έχουν τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα για τα 350 περίπου προσφυγόπουλα, που ήδη ταλαιπωρούνται από ασθένειες εκεί που βρίσκονται; Το νοσοκομείο Κιλκίς έλαβε έκτακτη επιχορήγηση 250.000€ και ζητάει άλλα 2.000.000€ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του, λόγω του μεγάλου όγκου προσφύγων που περιθάλπει καθημερινώς. Τα έχουμε σταθμίσει αυτά πριν αποφασίσουμε πόσους θα διαμοιράσουμε σε κάθε νομό; Ποιοι θα ταλαιπωρηθούν τελικά;

Προτάθηκε ως χώρος φιλοξενίας το Mallμεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων. Καμία αντίρρηση από την δημοτική μας παράταξη ως χώρος. Χρειάζονται, όμως, υποδομές όπως διαμόρφωση χώρου λουομένων και επαρκές πλάνο πυρόσβεσης. Χρειάζονται στρώματα, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, χώρος ιατρείου άμεσης αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, χώρος εστίασης και αναμονής, τραπέζια και καρέκλες. Επιπλέον απαιτείται και έμψυχο δυναμικό ως πρέπει, ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί και ασφάλεια. Υπάρχουν ακόμη και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, χωρίς κηδεμόνα, χωρίς μια αγκαλιά!

Το πιο παράλογο, όμως, είναι ότι τα όποια χρήματα εισρεύσουν από την ΕΕ για τους πρόσφυγες θα τα διαχειριστούνε ΜΚΟ! Η κυβέρνηση του «βλέπουμε και κάνουμε» γιατί δεν πάτησε πόδι στην ΕΕ; Δηλαδή οι δήμοι είναι εκκολαπτήρια διαφθοράς και οι ΜΚΟ μοναστήρια; Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιαννέλος μίλησε με τραχιά γλώσσα για το θέμα και συντάσσομαι με το ύφος του. Δεν μπορεί εταιρίες (γιατί τέτοιες είναι) να αναλαμβάνουν το ρόλο του κράτους! Ποια η διαφάνεια των ΜΚΟ;

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω πως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, έχουν κατασυκοφαντηθεί στα πέρατα του κόσμου επειδή εργαλεία του γκεμπελισμού μάς χαρακτήρισαν μπαταχτσήδες, τεμπέληδες και κλέφτες. Αυτή είναι η εικόνα μας στο εξωτερικό, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είμαστε τα λαμόγιατης ευρωοικογένειαςπου πρέπει να τους πληρώσουν τα χρέη οι «νοικοκυραίοι» των αποικιών και ας είναι έντοκα και εκβιαστικά. Το προσφυγικό είναι μια ευκαιρία να διατρανώσουμε την πραγματική Ελλάδα που φυλάσσουμε στην καρδιά μας. Την Ελλάδα της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της ανεξιθρησκίας και της ενότητας. Αυτή είναι η παράδοσή μας, η περιουσία μας, ο Λόγος του Χριστού μας.

Πρέπει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την προσφορά των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες. Είναι επιτακτική ανάγκη να προβληθεί ο απλός Έλληνας και όχι οι ΜΚΟ. Ας μην παραβλέπουμε ότι κάποτε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού, ίσως το πιο εύρωστο και πολιτισμένο, σύρθηκε στην προσφυγιά. Είναι ευχής έργο να προσκαλέσουμε και να προκαλέσουμε τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για να αναμεταδώσουν εικόνες από τηνπροσφορά των Ελλήνων. Των ανθρώπων που δίνουν δυο κονσέρβες, μια μπλούζα, μια μπάλα, αλλά και των γιατρών, των εκπαιδευτικών, των κοινωνικών λειτουργών, των διοικητικών, των οδηγών, ΟΛΩΝ!  Δεν είναι ντροπή να αποκαθιστάς την εικόνα σου όταν είσαι αδικημένος, αλλά υποχρέωσή σου. Αλλιώς είσαι άξιος της μοίρας σου. Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχουμε την ευαισθησία, το μοναδικό στον κόσμο ελληνικό φιλότιμο, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο και όσο μπορούμε, ανθρώπους που έχουν πραγματικά την ανάγκη μας. Ο Δήμος έχω την βεβαιότητα ότι θα πράξει ο, τι μπορεί για να βοηθήσει.Ο πρωταγωνιστής, όμως,είσαι εσύ, ο  Έλληνας.

Του Ηλία Σχορετσιανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ