- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προτάσεις του ΣΘΕΒ για την ενίσχυση επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της επενδυτικής πρωτοβουλίας των επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης των εργαλείων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης στην επιστολή του αναφέρεται για την β’ φάση του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 καθώς εκκρεμούν οι σωστές κατανομές στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού προκειμένου να βγουν οι αποφάσεις υπαγωγής των σχεδίων. Η αναμονή των συγκεκριμένων σχεδίων αιτήσεων έχει φτάσει τα 2 έτη. Ομοίως η αναμονή για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη γ’ φάση ανέρχεται στο 1 έτος περίπου.  ΄

Επιπλέον και στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Νόμου 4399/2016 υπάρχει καθυστέρηση στις αξιολογήσεις και στην παραμετροποίηση του πληροφοριακού συστήματος με συνέπεια αρκετά επιχειρηματικά σχέδια να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στο πλαίσια επόμενης πρόσκλησης αναπτυξιακού νόμου, ο ΣΘΕΒ προτείνει την αναδρομική ισχύ του από την 29η Φεβρουαρίου 2020, δεδομένου ότι ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, είναι απολύτως απαραίτητη οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης, προκειμένου να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια διαθέτοντας σημαντικά κεφάλαια για την υλοποίησή τους.

Πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η συνεχής ύπαρξη ανοιχτής πρόσκλησης αναπτυξιακού νόμου με άμεση αξιολόγηση και έκδοση αποφάσεων υπαγωγής με διαδικασία FIFO.

Δεδομένου ότι με τις πρόσφατες τροποποιήσεις και έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων λύνονται αρκετά θέματα και επιταχύνονται οι διαδικασίες στην υλοποίηση των Νόμων, ο ΣΘΕΒ ζητάει την ταχύτατη διαδικασία των παραπάνω μέτρων, ειδικά σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι σε δεινή καμπή.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Δημήτρη Σκάλκο, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό καθώς και στους Βουλευτές Θεσσαλίας