- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προτεραιότητα η στήριξη επενδύσεων στις Περιφέρειες

Η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η κατά προτεραιότητα στήριξη των επενδύσεων τόσο στις Περιφέρειες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση όσο και στις κοινωνικές υποδομές, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες του νέου επενδυτικού προγράμματος InvestEU της περιόδου 2021 27.

Σ’ αυτό συμφώνησαν οι Εισηγητές (Rapporteurs) του Προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες και στην Επιτροπή των Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, έκριναν επιβεβλημένο

-αφ’ ενός ο ρόλος των Περιφερειών να είναι ενισχυμένος στο νέο επενδυτικό περιβάλλον στην ΕΕ

-κι αφ’ ετέρου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες για την έγκρισή του InvestEU ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η προετοιμασία για την αποτελεσματική υλοποίησή του.

«Το InvestEU  αποτελεί τον διάδοχο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), γνωστού ως «Σχεδίου Γιούνκερ», το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία 1 εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας και την υποστήριξη περισσότερων από 850 χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για το InvestEU η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να προσελκυσθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 650 δις ευρώ αλλά εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνουμε να αυξηθούν στα 700 δις ευρώ», επισήμανε ο κ. Φερνάντες προσθέτοντας ότι «στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή, η αύξηση των θέσεων εργασίας και η αύξηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της της Συμφωνίας των Παρισίων για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Εκ μέρους της Επιτροπής των Περιφερειών εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις βασικές θέσεις των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της ΕΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας ότι με τη γνωμοδότησή της Επιτροπής των Περιφερειών:

-«Αναδεικνύουμε ως πρώτιστης σημασίας να συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του προγράμματος η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ θα έχει ανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Γι’ αυτό, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να είναι το InvestEU γεωγραφικά ισορροπημένο και να στοχεύει κατά προτεραιότητα στις περιφέρειες που πάσχουν  από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων.

-Προτείνουμε με έμφαση το πρόγραμμα να εφαρμοστεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες όπως φυσικά και η Επιτροπή των Περιφερειών πρέπει να έχουν λόγο ώστε να φθάσουμε σε καλύτερα αποτελέσματα – και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων.

-Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με ταχύτητα, χωρίς αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού βεβαίως διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα δεν θα επηρεάζει την ποιότητα των αποφάσεων αυτών.

Ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό InvestEU, μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία και πολιτικές όπως η Κοινή Αγροτική, είναι, στην πραγματικότητα, όρος επιβίωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.