- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προωθούνται έργα και δράσεις στο Δήμο Καρδίτσας

 

Συνεχής και συστηματική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής

Συνέντευξη τύπου για τρέχοντα θέματα του Δήμου παραχώρησαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σ. Αντωνίου, Θ. Βότσης , Γ. Γεννάδιος και Β. Σουφλάκος υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την προώθηση έργων και δράσεων στο Δήμο είναι συνεχής και αποδίδει καρπούς.

 Ειδικότερα ο κ. Βερίλλης ανέφερε τα εξής:

Πρόγραμμα  «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Για την βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς δημοτικών κτηρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας από το δημοτικό φωτισμό επεξεργαστήκαμε ως Δήμος με την υποστήριξη και της ΑΝ.ΚΑ. κατόπιν της ενεργειακής επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στα κτίρια, μια πρόταση με παρεμβάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και την ΚΕΔΚΕ.

 Η χρηματοδότηση των προτάσεων που θα ενταχθούν ανέρχεται σε 70%.

 Η τελική πρότασή μας όπως αποφασίσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα οριστικοποιηθεί έπειτα από επεξεργασία όλων των προτάσεων που έγιναν από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Ένταξη στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών μας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες αποτελεί προτεραιότητά μας και προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιήσαμε, υλοποιούμε ή προγραμματίζουμε πολλά έργα.

Σε συνεργασία με τους άλλους 10 Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας στην οποία συμμετέχουμε υποβάλλουμε προτάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την υλοποίηση των παρακάτω πράξεων :

-«Ολοκληρωμένος χάρτης υπηρεσιών υγείας ενεργού – διαδραστικού περιεχομένου». Το έργο αφορά τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι πολίτες και οι επισκέπτες των 11 Δήμων που αποτελούν την Ψηφιακή Κοινότητα της Κεντρικής Ελλάδας να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε σταθερές αλλά και ενεργές πληροφορίες σχετικές με την υγεία όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, οδοντίατροι κλπ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 602.854 € και ο χρόνος υλοποίησης είναι 12 μήνες.

 -«Ανάπτυξη σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκατάρτισης με τίτλο «Ενεργός Δημότης για δικτύωση και λειτουργία του εθελοντισμού σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο».Στόχος του παρόντος έργου είναι η δημιουργία μηχανισμών ενεργοποίησης των δημοτών των 11 Δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας για τη συμμετοχή τους στην επίλυση των κοινών καθημερινών προβλημάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 825.146 € , ενώ ο χρόνος υλοποίησης ορίζεται στους 12 μήνες.

– «Δράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών για την ψηφιακή ασφάλεια» Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιακή ασφάλεια, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών των 11 Δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω της ενημέρωσης και της δημιουργίας ενός σωστού και αποτελεσματικού τρόπου αυτόματης αποθήκευσης και ανάκτησης δεδομένων των Δημόσιων υπηρεσιών. Για την υλοποίηση του έργου θα γίνουν δυο ενέργειες. Η πρώτη αφορά την δημιουργία δυο ειδικά τροποποιημένων κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, που θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές και θα μπορούν να πηγαίνουν στους 11 Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας για να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους πολίτες. Η δεύτερη ενέργεια του έργου αφορά την υλοποίηση συστήματος αυτόματης δημιουργίας Απομακρυσμένων Ενεργών Αντιγράφων Δεδομένων (Offsite Online Backups) των συστημάτων πληροφορικής των 11 Δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας κεντρικής Ελλάδας και των Δημοτικών Επιχειρήσεών τους. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.417.961,00 € και ο χρόνος υλοποίησης ορίζεται στους 11 μήνες.

Αρχίζει η κατασκευή των αποδυτηρίων στο Δημοτικό Στάδιο

Εντός των ημερών ξεκινά το έργο κατασκευής αποδυτηρίων στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας προϋπολογισμού 525.000 ευρώ, καθώς η Δημαρχιακή Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το αποτέλεσμα του ανοιχτού διαγωνισμού, στον οποίο πήραν μέρος 7 τοπικές κοινοπραξίες και μειοδότης και ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε με προσφορά έκπτωσης 12%  η Κοινοπραξία «Γ. Τσίνας – Μιχ. Νιζάμης». Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται έως 31-8-2009  για το κυρίως μέρος των αποδυτηρίων και την  κατασκευή εξόδου προς τον αγωνιστικό χώρο και έως 30-9-2009  για το λεβητοστάσιο , τις τουαλέτες για το κοινό και τις τουαλέτες των ΑΜΕΑ.

Η απόφαση θα ελεγχθεί για τη νομιμότητά της από την Περιφέρεια και με την έγκρισή της αναμένεται η έναρξη των εργασιών. Το έργο των αποδυτηρίων  ανοίγει πλέον το δρόμο για την επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου που είναι η κατασκευή νέας Ανατολικής Κερκίδας, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ για τη χρηματοδότησή της .

Σ’ αυτό το στόχο επικεντρώνουμε πλέον τις προσπάθειές μας και αισιοδοξούμε ότι με τη στήριξη όλων των φορέων θα τον επιτύχουμε.

Πανελλήνιος Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός για τον ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη

Ως Δημοτική Αρχή, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την

τοπική μας ιστορία θεωρώντας καθήκον μας την ανάδειξή της, αλλά και την υπεράσπισή της έναντι όσων επιχειρούν να την αλλοιώσουν. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποτελεί κορυφαία φυσιογνωμία της ιστορίας μας και αποτελεί τιμή για όλους τους Καρδιτσιώτες ότι γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μαυρομμάτι. Ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Ν.Α. Καρδίτσας και την Τ.Ε.Δ.Κ. ανέλαβε την πρωτοβουλία για την φιλοτέχνηση έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη που θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την προκήρυξη Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για την ανέγερση του έφιππου ανδριάντα που θα είναι ορειχάλκινος με ύψος 4 μέτρα, ενώ το βάθρο θα είναι 3 μέτρα περίπου.

Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στις 15 Ιουνίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 266.000 ευρώ, ενώ βάση της προγραμματικής σύμβασης που υπογράψαμε με τους άλλους φορείς ο Δήμος συμμετέχει στην κατασκευή του έργου με ποσοστό 55%, η Ν.Α. Καρδίτσας με 35% η Ι.Μ.Θ.Φ. με 5% και η Τ.Ε.Δ.Κ. με 5%.

Δημοπρατήσεις έργων

Αυτή την εβδομάδα υπογράφονται συμφωνητικά και εγκαθίστανται εργολάβοι για την εκτέλεση των παρακάτω έργων:

Ανακηρύχθηκε επίσης ο εργολάβος των έργων:

Για τα δύο αυτά έργα θα υπογραφούν τις επόμενες ημέρες τα συμφωνητικά και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι

Για Παυσίλυπο

Ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες, με τις οποίες προσαρμόζουμε τη λειτουργία του αναψυκτηρίου του Παυσιλύπου στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Το αναψυκτήριο παρέμεινε κλειστό λόγω του γεγονότος ότι ο Κώδικας απαγόρευε τη λειτουργία του από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, στον οποίο περιήλθε μετά από την μετατροπή της ΔΕΤΑΚ σε κοινωφελή επιχείρηση, όπως όριζε ο Νόμος.

Πάγια αρχή μας είναι ότι κανείς και πολύ περισσότερο οι αιρετοί δεν είναι πάνω από το Νόμο και δεν μπορούν να αυθαιρετούν. Η παρανομία δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Γι’ αυτό και επιλέξαμε να αλλάξουμε τη νομική μορφή του αναψυκτηρίου και να την προσαρμόσουμε στον Νόμο.

Η προσαρμογή ήταν ομολογουμένως μια διαδικασία σχετικά χρονοβόρα, είχε δυσκολίες, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει το Παυσίλυπο με νομιμότητα, σε υγιείς βάσεις και σε βάθος χρόνου, διατηρώντας ταυτόχρονα το δημοτικό του χαρακτήρα και πιστεύουμε ότι άξιζε τον κόπο να θέσουμε τα θεμέλια για τη μόνη βιώσιμη λύση.

Οι διαδικασίες απαιτούσαν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα με ενισχυμένες πλειοψηφίες που ελέγχονταν και εγκρίνονταν στη συνέχεια από την Περιφέρεια, οικονομοτεχνική μελέτη, σύσταση νέας επιχείρησης, παραχώρηση του Παυσιλύπου από το Δήμο στην νέα επιχείρηση, έγκριση καταστατικού, δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ. και άλλες  διαδικασίες που ολοκληρώνουμε.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το Παυσίλυπο όλο αυτό το διάστημα συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, καθώς φροντίζουμε να διατηρούμε σε πολύ καλή κατάσταση το πράσινο και την καθαριότητα του χώρου.