- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πρόκληση για τους δημάρχους του Νομού ο ποδηλατικός τουρισμός

Για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στην Π.Ε. Καρδίτσας και την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά οι δήμαρχοι του Νομού, το απόγευμα της Πέμπτης 17/9, στο αναψυκτήριο του Παυσιλύπου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Δήμος Καρδίτσας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, έγινε η ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση από την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι δήμαρχοι Καρδίτσας είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από τον Σπύρο Παπαγεωργίου, εκπρόσωπο της Mbike, σχετικά με τη δημιουργία του δικτύου και τρόπων προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου και ακολούθησε γόνιμος διάλογος.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως ο ποδηλατικός τουρισμός αποτελεί το νούμερο ένα κομμάτι τουρισμού στον κόσμο το οποίο γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και ταυτόχρονα αποφέρει τεράστια έσοδα.

«Ο ποδηλατοτουρίστας ξοδεύει πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο τουρίστα. Εδώ στην περιοχή έχουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φύση και αξίζει να δει κανείς πως μπορεί να συνδέσει αυτές τις περιοχές. Μπορεί να γίνει και κομμάτι-κομμάτι» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Συμπλήρωσε δε πως το «κλειδί» σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι το δίκτυο και πως ο ποδηλατοτουρίστας θέλει να ξέρει πού πάει, να υπάρχει ασφάλεια (πινακίδες, σήμανση) και πως θα γνωρίσει την τοπική κουζίνα.

«Ας βρούμε τις λύσεις για την κάθε περιοχή και μετά τα ενώνουμε. Να δούμε ποιοι Δήμοι έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μετά να τεθούν οι προτεραιότητες» υπογράμμισε, στη συνέχεια, ο κ. Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε πως όταν μιλάμε για ποδηλατικό τουρισμό μιλάμε για αστικές, περιαστικές και ορεινές διαδρομές.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε πως η Καρδίτσα έχει ισχυρή ποδηλατική κουλτούρα και θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί η πρωτιά που κατέκτησε ο Δήμος στη Βιώσιμη Κινητικότητα.

Από εδώ και πέρα, ανέφερε ο κ. Τσιάκος, το ζήτημα είναι να ορίσει ο κάθε Δήμος τα επόμενα βήματα για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, ενδεχομένως και με την αξιοποίηση κάποιων προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».  

Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου τόνισε την ανάγκη να συνταχθεί μια γενικότερη μελέτη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος είπε πως το ποδήλατο στην περιοχή του έχει 25 χρόνια τώρα διαδρομή και έως σήμερα έχει καλυφθεί το 70% από το Νεοχώρι μέχρι το Λαμπερό. «Το θέμα είναι πως γίνεται η εξασφάλιση του τουρίστα» αναρωτήθηκε ο κ. Νάνος.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με όλους τους παρισταμένους και μπήκαν οι βάσεις για να χτιστεί μια νέα κοινή συνεργασία των δημάρχων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στο Νομό.