- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης στους αγρότες

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται πάλι οι αγρότες του νομού μας για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους. Οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το κόστος παραγωγής, όπως και το κόστος διαβίωσης, ανεβαίνουν συνεχώς δυσκολεύοντας την ζωή τους και την παραμονή τους στα χωριά. Την περασμένη χρονιά δέχτηκαν ουσιαστικά χαριστική βολή από τις πλημμύρες και την πανδημία που εκμηδένισαν τα έσοδά τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα και να δώσει λύσεις στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου του νομού μας για την επιβίωσή του καθώς και των μικροεπαγγελματιών που εξαρτώνται από αυτούς:

  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – με κρατική ενίσχυση – των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, γάλα κλπ.
  2. Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.
  3. Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  4. Σε όλους τους παραγωγούς να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες.
  5. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση.
  6. Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
  7. Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης.
  8. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
  9. Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.
  10. Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
  11. Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
  12. Να σταματήσει η νέα ποινικοποίηση των αγώνων, η αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.