- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Π. Χαρίτος: Με καθαρά χέρια μπήκα στην πολιτική, με καθαρά χέρια έφυγα

Εκλέκτηκα  πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε σταυρούς προτίμησης  του εκλογικού σώματος της έδρας του δήμου Σοφάδων  με σύνθημα  «μπορεί να είμαι μικρός  αλλά τα χέρια μου είναι καθαρά». Με αυτό το σύνθημα έσπασα την  επιταγή της Τσιγγάνικης κοινωνίας που έλεγε 20 ευρώ η ψήφος.  Είπα στους Τσιγγάνους ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις καταβολές και τις νοοτροπίες των παππούδων μας.  Τα κατάφερα  και ένωσα τον οικισμό  χωρίς ανταλλαγές, χωρίς ανταμοιβές και χωρίς 20 ευρώ. Αυτό έγινε για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια. Για πρώτη φόρα  ο οικισμός έβγαλε επιστήμονα εκπρόσωπο στη πόλη μας.

Οι δημότες έδωσαν αξία στην ψήφο τους και με εμπιστεύτηκαν γιανα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα τους. Η εντολή που  έλαβα στις εκλογές 2014 ήταν ξεκάθαρη,  ο εκπρόσωπος του οικισμού να συμμετέχει  ως ισότιμο μέλος   στη δημοτική ομάδα της δημοτικής αρχής και να  υπηρετήσουμε  όλους τους δημότες   ισότιμα και ισόνομα χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς πολιτικούς αποκλεισμούς, πιστέψαμε σε ένα συνδυασμό  νομίζαμε αποτελείται από άτομα   χωρίς κόμματα και χρώματα.

Δυστυχώς  όμως ο δήμαρχος με μια παρέα φιλών είχε άλλα σχέδια, κάποιους τους είχε παιδιά του και κάποιους άλλους παραπαίδια, σε κάποια χωριά φορούσε παπούτσια και κουστούμια και κάποια  άλλα τα άφηνε ξυπόλυτα και γυμνά και τέλος κάποιους δημότες τους υπηρετούσε με ρουσφέτια και  κάποιους άλλους  με ψέματα. Δεν υπήρχε κοινωνική δικαιοσύνη με τους δημότες και με τα χωριά. Δεν υπήρχε διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δήμαρχου και δημοτικής ομάδας.

Με αυτό τον τρόπο διέλυσε την δημοτική ομάδα.  Ξεκίνησαν οι γκρίνιες μεταξύ τους, οι αλληλοκατηγορίες στα καφενεία  δεν άργησαν να έρθουν και η κακή διαχείριση των υπηρεσιών του δήμου ήταν το αποτέλεσμα της δημοτικής αρχής. Το ψάρι από το κεφάλι μυρίζει.  Ο δήμαρχος άσε που έλεγε ψέματα στους δημότες έλεγε και ψέματα στους συνεργάτες του. Γι’ αυτό το λόγο  τον εγκατέλειψαν τα μεγάλα στελέχη του συνδυασμού.  Αυτός έκανε πολλά λάθη  και μάλιστα ανεπανόρθωτα.Κατέστρεψε το συνδυασμό και διέσπασε την ομάδα  και τη παράταξη στα δύο σε παιδιά με πατέρα και σε παιδιά χωρίς πατέρα.

Στη πόλη των Σοφάδων έβγαινε για ποτό πάντα με δύο συγκεκριμένα άτομα, έπαιρνε αποφάσεις πάντα μαζί τους και εμάς μας καλούσε μόνο στα συμβούλια για να ψηφίζουμε. Αυτός διέλυσε την δημοτική ομάδα και γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε η διάσπαση και η σύγκρουση των σχέσεων μαζί του με τους συνεργάτες του. Αυτός ήταν επικεφαλής, αυτός έκανε κουμάντο, αυτός μας είπε ότι θα είστε όλοι παιδιά μου, το λόγο του δεν το τήρησε.

Είναι ντροπή  του και ανήθικο πολιτικά να παριστάνει  το δήμαρχο με 8 συμβούλους. Έχασε την αρχή της δεδηλωμένης στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν  έχει τη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβουλίου και αυτό δεν τον εξουσιοδοτεί να διοικεί το δήμο, ιδιαίτερα να παίρνει αποφάσεις και να προχωράει σε αναθέσεις.

Πολιτικά οφείλει να παραιτηθεί και να παραδώσει το δακτυλίδι σε ικανότερο άτομο της παράταξης έστω και στην ύστατη στιγμή και εμείς θα γυρίσουμε   όλοι πίσω να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ομαλή λειτουργία του δήμου.  Ο συνδυασμός αυτός δεν είχε πολιτικό αντίπαλο για τα επόμενα 15 χρόνια. Η ομάδα μας είχε την δυνατότητα να διοικήσει για πολλές πενταετίες. Είχε εμπείρους και ικανούς ανθρώπους που ήταν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι  εκλεγμένοι για πολλά χρόνια. Είχε νέους επιστήμονες μαζί που είχαν όρεξη για να υπηρετήσουν το δήμο μας. Ο δήμαρχος τους φοβήθηκε για να μην πάρουν τη θέση του και τους έκοψε με τον τρόπο του. Τους ανάγκασε να υποχωρήσουν από το βουλιαγμένο καράβι.

Αρά λοιπόν ποιος φταίει για την κακή λειτουργία του δήμου ο Χαρίτος;   Αυτό μας λέει ο δήμαρχος;Φταίει δηλαδή ο Χαρίτος που ήταν στρατιώτης του δήμαρχου; Φταίει οΧαρίτος που ψηφίζεται όλα τα θέματα της δημοτικής ομάδας  κατά συνείδηση;  Φταίει ο Χαρίτος που  σεβόταν την γραμμή της δημοτικής αρχής;  Φταίει δηλαδή ο Χαρίτος που δεν  είχε ούτε ένα συγγενικό πρόσωπο στη ΠΑΘΥΔ, στα μεροκάματα πρασίνου (120.000 ευρώ), στις 8 θέσεις εργασίας προσωπικού έκτακτης ανάγκης,  φταίει ο Χαρίτος που δεν χρέωσε το δήμο ούτε ένα ευρώ σε προμήθειες για προσωπικά του ρουσφέτια.

Επειδή ο δήμαρχος διέλυσε τη δημοτική ομάδα  φταίει ο Χαρίτος;    Μήπως φταίει ο Χαρίτος που δεν πέρασε ο προϋπολογισμός, αν είναι δυνατόν, αν ο καπετάνιος δεν ξέρει να κάνει κουμάντο τους ναύτες, τι φταίνε οι επιβάτες. Ας παραιτηθεί και ας  παραδώσει στους ικανούς το τιμόνι.  Αν δεν ξέρει από διοίκηση τότε δεν φταίω εγώ που για πρώτη φορά στη ιστορία του δήμου μας καταψηφίστηκε προϋπολογισμός.

Όλοι  οι αντιδήμαρχοι  με συναίνεση του δήμαρχου  έκτος από μένα, χρέωσαν το δήμο με απευθείας αναθέσεις σε τρίτους για πολιτικά παιχνίδια του δημάρχου. Όταν εγώ σαν εκλεγμένος αιρετός ζητούσα κάτι για τις ανάγκες των δημοτών,  μου έλεγε δεν έχουμε λεφτά στα ταμεία και την ίδια ώρα οι αναθέσεις πήγαιναν σύννεφο, ξόδευαν αβέρτα κουβέρτα, αέρα πατέρα.

Μας καλούσε στα προ – συμβούλια στο γραφείο του και μας έλεγε παιδιά έχουμε χρέος, χρωστάμε τον κόσμο (δεν χρειάζεται  να τα αναφέρω επί του παρόντος) αναθέσεις και προμήθειες που εμείς δεν είχαμε ιδέα τι πήραμε, από ποιόν, τι χρωστάμε, που τα δώσαμε, τι ανάγκες καλύψαμε, για ποιο λόγο τα πήραμε.

Και έρχεται τώρα ο δήμαρχος και με καλεί να ψηφίσω το προϋπολογισμό για πιο λόγο; Εγώ είμαι ο πιο αδικημένος δημοτικός σύμβουλος, ούτε αντιμισθία πήρα για τους 4 τελευταίους μήνες ως αντιδήμαρχος ούτε έχω εμπλακεί σε κάποια άλλη δραστηριότητα με παραστατικά, ή ασυμβατοποίητα τιμολόγια, άλλα ούτε κανένα έργο δεν πήρα για το χωριό μου.

Εγώ  με δικά μου χρήματα  έβαζα βενζίνα και πήγαινα Αθήνα στα Υπουργεία και στο εξωτερικό για να φέρω κονδύλια και χρηματοδοτήσεις για το δήμο μας και όταν το κατάφερα και αυτό  βρήκαν τρόπο να με αναγκάσουν να διαφοροποιήσω τη θέση μου. Μου κόψανε τα φτερά επειδή ήθελα να λύσω το Τσιγγάνικο θέμα, ο δήμαρχος δεν ήθελε δίπλα του επιστήμονες, ικανούς και μορφωμένους συνεργάτες, δεν ήθελε ούτε καθαρούς ούτε έντιμους. Δούλεψα 4.5 χρόνια κοντά του,  υπηρέτησα τους δημότες και δεν με έδωσε ούτε ένα ευρώ ακόμα και στα συμβούλια που πήγαινα με δικά μου έξοδα  πήγαινα.

Εγώ δεν υπέγραψα σε καμία ανάθεση, ούτε έκοψα τιμολόγια σε τρίτους, δεν έβαλα την υπογραφή μου πουθενά, ούτε  τώρα θα τη βάλω στο προϋπολογισμό, ας υπογράψουν το προϋπολογισμό αυτοί που έβαλαν τις υπόγραφες τους στις προμήθειες και στα έργα που έφτιαξαν και ετοιμάζουν στα χωριά τους.

Σε μένα δεν χαρίστηκε καμία καρέκλα, ούτε μου ζητήθηκε να παραδώσω καμία καρέκλα, απεναντίας με τις δικές μου ψήφους  με μονοσταυρία 538 και 127 άκυρακαθώς 485 που λάβανε οι παρατρεχάμενοι  του  και με την εκλογική δύναμη των Τσιγγάνων μερικοί χασάπηδες, περιπτεράδες και μπακάληδες έγιναν δήμαρχοι.  Προφανώς δεν αναφέρω στους συναδέλφους μου.

Εμένα οι δημότες με στείλανε σε αυτή τη θέση, ούτε γαντζώθηκα στη καρέκλα, ούτε με ενδιαφέρουν οι καρέκλες, εγώ άφησα τη καρέκλα γιατί είμαι ρολίστας πολιτικών επιστήμων, όχι μαριονέτα  του δημάρχου, απεναντίας, αυτός  με τους φίλους του γαντζώθηκε στη καρέκλα και δεν λέει να την αφήσει.

Παρ’ όλου που έμεινε με 8 συμβούλους,  εξακολουθεί να παριστάνει τον σουλτάνο. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα δημοτικά συμβούλια όλη την ώρα διατάζει, φωνάζει, και απειλεί τους δημοτικούς συμβούλους με δικαστήρια και μηνύσεις.  Οι δικοί του δεν έρχονται στα συμβούλια  και όταν έρχονται  καταψηφίζουν τα θέμα του ή βγαίνουν έξω για να μην ψηφήσουν.  Γιατί δεν τολμάει να τους διαγράψει.

Μια ζωή θα ήταν  στα χωράφια και ανεπάγγελτοι, μετάνιωσα πολύ  που τους έδωσα τη καρέκλα του ανωτάτου τοπικού άρχοντα, δεν την άξιζαν.  Θέλω να αποκαταστήσω την αλήθεια και   οι δημότες  να μάθουν την αλήθεια.

Στις εκλογές του 2014 ο συνδυασμός που συμμετείχα έλαβε 7.500  περίπου σταυρούς και 7.000  περίπουπήρε ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης, αν εγώ συμμετείχα στο  συνδυασμό της μειοψηφίας και δεν είχα εμπιστευτεί  τους παπατζήδες,  τώρα αυτοί θα  άλλαζαν σωλήνες ποτίσματος στα χωράφια και ο δήμος θα βρισκόταν σε καλύτερα χέρια. Αυτή τη φόρα δεν θα υπάρξει το ίδιο λάθος, το δήμο των Σοφάδων θα το παραδώσουμε σε χέρια που ξέρουν από τοπική αυτοδιοίκηση, σε ανθρώπους που ποντάρουν στις αξίες και στις αρχές της δικαιοσύνης και στο σεβασμό των συναδέλφων.

Ζήτω συγνώμη από τους δημότες που εμπιστεύτηκα μια τσούρμα φίλων που δεν μπόρεσαν να σταθούν ικανοί στις απαιτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης  και αποδειχτήκαν κατώτεροι των περιστάσεων.  Δεν ήξεραν από κοινωνική και πολιτική διοίκηση, ούτε  ξέρουν πως λειτουργούν οι ομάδες, αν ήξεραν αυτά τα δύο στη τοπική αυτοδιοίκηση τότε θα είχαμε υλοποιήσει στο 100% της ΣΑΤΑ,  σήμερα θα είχαμε 50 ολοκληρωμένα έργα προς παράδοση και στα 32 χωριά  και θα είχαμε βρει χρήματα  και από άλλες χρηματοδοτικές πήγες από Ε.Ε και ΠΔΕ (κτλ.),  και το πιο σημαντικό δεν θα είχε διαλυθεί η ομάδα μας, ο συνδυασμός και η παράταξη άλλα  ούτε και η τεχνική υπηρεσία.

 

Θέλω να αποκαταστήσω την αλήθεια,  πότε δεν μου ζητήθηκε να αποχωρήσω, εγώ άφησα τη καρέκλα της εξουσίας, ήδη από 21/09/2018, είχα ήδη παραιτηθεί από την αντιμισθία του αντιδημάρχου για να πάω να υπηρετήσω τη σχολική κοινότητα.  Τα στοιχεία στη διάθεση σας από το τμήμα προσωπικού της υπηρεσίας του δήμου.   Ο πραγματικός λόγος  όμως που με οδήγησε να  πάρω αυτή την απόφαση,  ήταν  τα διπλά ψέματα του δήμαρχου. Αλλά έλεγε στους Ρομά άλλα στους Μπαλαμέ.

Σε μένα και στους επικεφαλής  των Ρομάτης κάθε φάρας έλεγε να προετοιμάσουμε τον κόσμο για τη μετεγκατάσταση, μου έλεγε δηλαδή πήγαινε κάνε καταγραφή, φέρε μου στοιχεία, μέτρα τις οικογένειες και σε λίγες μέρες θα στείλουμε τις μελέτες για να ξεκινήσουμε το έργο,στη δημοτική ομάδα με κλειστές τις πόρτες χωρίς τη δική μου παρουσία έλεγε  αφήστε το Χαρίτο σε μένα, μικρός είναι και θα τον χειραγωγήσω με ψέματα. Αυτά μου τα έλεγαν οι συνεργάτες του δημάρχου αμέσως μετά τις συνεδρίες.

Τέσσαρα σχεδόν χρόνια με κρατούσε κοντά του με ψέματα, μου έλεγε ψήφισε Χαρίτο τα έργα για τους Μπαλαμέ και εμείς θα στηρίξουμε τη πρόταση σου για τη μετεγκατάσταση.  Στους βουλευτές και στους υπουργούς έλεγε δεν θέλουν να φύγουν οι Τσιγγάνοι.  Στους δημότες  προεκλογικά έλεγε δώστε μας την ψήφο σας να λύσουμε το Τσιγγάνικο Ζήτημα και δεν θα είμαστε παρατηρητές σε αυτό το πρόβλημα και με την θέση εξουσίας στους ίδιους δημότες έλεγε δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Η μεγαλύτερη απάτη που υπέστησαν οι δημότες ήταν ο κύριος αυτός. Στους Τσιγγάνους έταζε σπίτια σε όλους. Γι’ αυτό κλώτσησα και έφυγα, ανέχτηκα πολλά ψέματα και είπα φτάνει.

Ευτυχώς για τους δημότες και δυστυχώς για τον ίδιο, η μάσκα με τα ψέματα του έπεσε και όταν αντιλήφθηκα ότι έλεγε ψέματα σε όλους,  έφυγα την ίδια μέρα.  Ο ψεύτης και ο κλέφτης το πρώτο χρόνο χαίρεται όπως λέει και ο λαός.  Μου θυμίζει τον ψεύτη βοσκό, στο τέλος από τα πολλά ψέματα δεν θα τον πιστέψουν ούτε και τα δεξιά του χέρια.

Αφού μου ζητήθηκε να φύγω από τη δημοτική ομάδα και δεν με θέλει πίσω,  όπως  δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα,   γιατί  ο κύριος αυτός βάζει άτομα με μεγάλη δύναμη  και επιρροή από την Αθήνα όπως προέδρους συνομοσπονδιών καθώς και από τους Σοφάδες συνεργάτες του και παρατρεχάμενους να με παίρνουν τηλέφωνο και να μου λένε είπε ο δήμαρχος, Χαρίτο πρέπει να στηρίξεις το τεχνικό πρόγραμμα και το προϋπολογισμό και πείτε στοΧαρίτο ότι θέλει από μας. Αυτά τα στοιχεία τα έχω σε ηχογραφήσεις στο κινητό μου.  Δεν επιθυμώ να τα δημοσιεύσω, δεν θέλω να ανοίξω πόλεμο, γιατί κάποτε ήμασταν συνεργάτες και δεν τιμάει το θεσμό του δημάρχου να έχει κακή εικόνα στους δημότες, ο δήμαρχος ας σεβαστεί το θεσμό που υπηρετεί και ας είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του  όταν απευθύνετε κυρίως σε ανεξάρτητους συμβούλους στους οποίους ανήκω και εγώ. Εμείς τόσο καιρό δεν χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς, σεβόμαστε το θεσμό όχι το πρόσωπο, εμείς κάνουμε κριτική στις πολιτικές αποφάσεις και επιλογές, αυτός γιατί μας χαρακτηρίζει;

Εγώ δεν γύρισα στο χωριό μου για να χτίσω καριέρα στη πολιτική, αν αυτό είχα αυτοσκοπό τότε δεν θα άφηνα τη θέση του αντιδημάρχου, ούτε θα διεκδικούσα έργα για το χωριό μου, αντιθέτως θα καθόμουν στη καρέκλα ως μια μαριονέτα του δημάρχου εγκλωβισμένος όπως ίδιος με ήθελε,  θα υπηρετούσα τον σουλτάνο και θα  έτρωγα από το μέλι. Όλοι μας ξέρουμε τι γίνεται στο πολιτικό σύστημα.

Η δικιά μου καριέρα είναι μία μόνο, διδακτορικό, μεταπτυχιακό και συνεχεία των σπουδών μου.  Εγώ είμαι επαγγελματίας κοινωνικός λειτουργός  και δεν επιθυμώ να κάνω καριέρα στη πολιτική, απλώς ασχολούμαι με τη πολιτική διότι το χωριό ΜΟΥ  και η πολύ μου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το Τσιγγάνικο Θέμα.  Γύρισα πίσω για να βάλω πλάτη να βοηθήσω τη κατάσταση που επικρατεί,  προκειμένου να  λυθεί το Τσιγγάνικο Ζήτημα και η πόλη των Σοφάδων να απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα. Τη δουλειά μου την έκανα, με δικές μου πρωτοβουλίες εξασφαλίστηκαν  χρήματα για ολιστική λύση του Τσιγγάνου προβλήματος, δυστυχώς ο δήμαρχος επέλεξε το εύκολο δρόμο  να γίνει παρατηρητής του προβλήματος. Υπέκυψε σε εσωκομματικούς ενδοιασμούς, σε ακραία στοιχεία  εθνικισμού του συνδυασμού και της παράταξης  από ορισμένα στελέχη με αποτέλεσμα να χαθεί η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη πόλη μας να λύσει το κατεξοχήν πρόβλημα που αντιμετωπίζει  από 1953. Αυτός όμως επέλεξε να χρησιμοποιήσει το πρόβλημα αυτό ως προπαγάνδα πολιτικού και επικοινωνιακού παιχνιδιού για να επιβιώσει πολιτικά. Αν ήθελε  πραγματικά να δώσει λύσει θα το είχε κάνει με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 2015.

Δεν είμαι κομματικοποιημένος, είμαι πολιτικοποιημένος, δεν θα ξανά ασχοληθώ μαζί του, μέσω του τύπου. Αν όμως με προκαλέσουν θα ανοίξω το στόμα μου και πολλά σπίτια θα κλείσουν.  Και θα πω πράγμα που μου είπαν οι συνεργάτες του  τα οποία κυκλοφορούν στα καφενεία και αυτό δεν θα του αρέσει. Καλό θα ήταν να μην ασχοληθεί μαζί μου. Εγώ θα μιλήσω στις εκλογές. Τον επόμενο δήμαρχο εγώ θα τον βγάλω διότι οι εκλογές κακώς ή καλός από τα Τσιγγάνικα καθορίζονται.

 

 

Γράφει ο Παναγιώτης Χαρίτος, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σοφάδων