- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Π. Χαρίτος: Ο Δ. Σοφάδων απέκλεισε μαθητές ρομά από το Καρναβάλι

Με μεγάλη μου λύπη ενημερώθηκα  από τους γονείς των μαθητών Ρομά και από μια ομάδα νέων αγοριών και κοριτσιών για το αποκλεισμό τους από τη παρέλαση του καρναβαλιού Σοφάδων 2019. Για το θέμα αυτό χτες  Τρίτη 5/03/2019 στο δημοτικό συμβούλιο υπέβαλα σχετική ερώτηση προς το δήμαρχο Σοφάδων για να μας ενημερώσει και να μας πει για ποιο λόγω οι μαθητές Ρομά και η ομάδα νέων αγοριών και κοριτσιών αποκλείστηκαν από τη παρέλαση του καρναβαλιού.

Η  απάντηση που λάβαμε επίσημα από το πρόεδρο του ΔΟΠΑΠΣ ήταν ότι δεν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός  από την αποκεντρωμένη διοίκηση και δεν μπορούν να δώσουν άρμα σε παιδιά Ρομά.

Και εγώ τους ρωτάω,   αφού είναι έτσι, πώς βρήκαν λεφτά  για τα άρματα, πως βρήκαν λεφτά για  τα σουβλάκια και τα κοτόπουλα που μοίραζαν σαν πλατανόφυλλά σε παρατρεχάμενους; Δηλαδή για τους μπαλαμέ βρήκαν χρηματοδότηση και τους παραχώρησαν άρματα και στολές, ενώ για τους Ρομά  δεν υπάρχουν λεφτά. Ρατσιμός, Ρατσιμός και Ρατσιμός.

Εγώ  δεσμεύομαι αύριο να  δώσω το μισθό μου  στους μαθητές Ρομά και στους νέους Ρομά, που θέλουν να συμμετέχουν στη παρέλαση, για να αγοράσουν τον εξοπλισμό τους για το άρμα. Η δημοτική αρχή δεσμεύεται πως θα επιτρέψει στα παιδιά Ρομά να συμμετέχουν στο καρναβάλι;

Τέτοια φαινόμενα με το Κατσάρα και το Πώποτα δεν είχαμε, τα παιδιά του οικισμού συμμετείχαν κανονικά στο καρναβάλι.

Ειλικρινά ντρέπομαι που γύρισα πίσω να βοηθήσω το τόπο μου ως νέος  κοινωνικός επιστήμονας και βρήκα αρκούδες και λύκους καθώς και μερικούς χασάπηδες στη τοπική αυτοδιοίκηση. Για ρατσιστικούς λόγους μόνο και μόνο στερούν το δικαίωμα από τους συνδημότες μας ιδιαίτερα από μαθητές να συμμετέχουν ισότιμα και ισόνομα  στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.  Αυτός είναι ο πολιτισμός τους; Αυτές τις αξίες και αυτή την ιστορία θα πουν στα παιδιά τους ότι δεν αφήναμε τους Ρομά να συμμετέχουν στα πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα του δήμου;

Με κοινωνικούς και πολιτιστικούς αποκλεισμούς  δεν θα αλλάξουν ποτέ οι Τσιγγάνοι, απεναντίας με αυτές τις τακτικές που ακολουθούν οι αιρετοί  απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως είναι οι Ρομά,  ενισχύονται οι παραβατικές, και οι παρεικλίνουσες συμπεριφορές και τα αρνητικά στοιχεία, όπως ενασχόληση με τα ναρκωτικά, το αλκοολισμό, η επιθετική συμπεριφορά, η  βία προς τη δημόσια περιουσία, η  ηχορύπανση, οι κλοπές, η αναρχία, κ.ά.     Έχει αποδειχτεί επιστημονικά παιδιά που αποκλείονται από εκδηλώσεις, διοργανώσεις και φεστιβάλ, βιώνουν αρνητικά συναισθήματα και για να ανακουφιστούν από αυτά προσφεύγουν σε παραβατικές συμπροφορές.

Κατηγορώ το δήμαρχο για ρατσιστικές αντιλήψεις και  χιτλερικές ιδεολογίες  απέναντι σε ορισμένους συνδημότες μας.  Η σημερινή δημοτική αρχή αποδείχτηκε η χειρότερη από όλες τις προηγούμενες.  Με τη πολιτική αυτή  της ανοχής και του αποκλεισμού των Ρομά από τη πολιτική ζωή του τόπου  που ακολουθεί η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια,  παρατηρώ πως αυξήθηκε η εγκληματικότητα στο μαχαλά μας.

Πιστεύω μετά εποχή Σκαρλού, η πόλη των Σοφάδων θα γίνει  Χάζα και Ταλιμπάν,  διότι είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να λάβει μέτρα, προκειμένου να περιορίσει όλα εκείνα τα ξένα στοιχεία που χαλάνε τον οικισμό. Έχω την πεποίθηση  με τη πολιτική αυτή που ακολουθεί η δημοτική αρχή  ενισχύει   αυτές τις συμπεριφορές.

Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που  η αντιπολίτευση  και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι  δεν  πήραν ξεκάθαρη  θέση και είχαν μια παθητική στάση απέναντι στο θέμα αυτό, ενώ με χαροποίησε το γεγονός που η παράταξη του ΚΚΚ, πήρε το λόγω και ζήτησε τη συμμετοχή των παιδιών Ρομά σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Σοφάδων.

Πρέπει επόμενος δήμαρχος Σοφάδων να εξετάσει πολύ σοβαρά το θέμα το Τσιγγάνικο, αν θέλει να διοικήσει το δήμο καλά. Η πόλη δεν μπορεί  να σηκώσει το βάρος 5.000 χιλιάδων ανθρώπων, η πόλη δεν μπορεί να έχει δίπλα της 371 παράγκες γεμάτα ποντίκια, ακαθαρσίες, σκουπίδια, με πολύ σοβαρό κίνδυνο η απειλή της δημόσιας υγείας του γενικού πληθυσμού.

Φταίει ο Σκάρλος με την ανοχή του και την αδράνεια του  που  δεν γκρέμισε τις παράγκες. Η πόλη των Σοφάδων για τα επόμενα χρόνια θα είναι μια ζούγκλα που θα κυριαρχεί η ανομία και η παραβατικότητα  και ο οικισμός θα είναι άβατος και μια βόμβα στα χέρια των επόμενων γενιών των Σοφαδιτών.

 

 

Γράφει ο Παναγιώτης Χαρίτος, Πρώην Αντιδήμαρχος Σοφάδων