- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ρισκάροντας με το άγχος – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)

Αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά του σε αυτό τον τόπο, θα διακρίνει σε βάθος χρόνου πως η δίκαιη αναγνώριση που του αναλογεί… περνά από χίλια κύματα. Οι συνθήκες που δημιουργούν τις λεγόμενες  αγχώδεις διαταραχές, που ο καθένας από εμάς βιώνει άγχος στη καθημερινότητα, στο εργασιακό ή οικογενειακό περιβάλλον ή στις σχέσεις μας, παρουσιάζονται ποικιλόμορφα.

mpazanis

Αυτό βιώνεται ως ένα συναίσθημα φόβου ή ανησυχίας, συνοδευόμενο από σφίξιμο στο στήθος, και σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, τρέμουλο και ταχυκαρδία.

Προκαλείται συχνά από κάποια αλλαγή στη ζωή μας, για την οποία αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο. Θα μπορούσε να είναι μια νέα ημερομηνία, αποτέλεσμα εξετάσεων, ή ένας καυγάς. Επίσης, θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό – ένα σοβαρό ατύχημα, μια ασθένεια ή ο θάνατος κάποιου κοντινού προσώπου. Μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το άγχος εξαφανίζεται όταν το πρόβλημα έχει λυθεί. Μερικές φορές απλά το πέρασμα του χρόνου βοηθά.

Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο το άγχος παραμένει και γίνεται πολύ μεγαλύτερο – ακόμη πιο συντριπτικό – και εντελώς δυσανάλογο σε σχέση με την κατάσταση. Όταν το άγχος οδηγεί σε προβλήματα στην λειτουργικότητα τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για πιθανή αγχώδης διαταραχή.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι αποτέλεσμα παράλογων πεποιθήσεων όσον αφορά την επικινδυνότητα μερικών καταστάσεων ή κάποιων γεγονότων. Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές υπερεκτιμούν την επικινδυνότητα διαφόρων καταστάσεων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση του διαγνωστικού εγχειριδίου της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας – DSM-5 Υπάρχουν 7 διαφορετικοί τύποι διαταραχών του άγχους.

Αυτοί είναι:

  1. Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού [1],
  2. Εκλεκτική Αλαλία [2],
  3. Ειδικές φοβίες [3],
  4. Κοινωνική φοβία [4](ή κοινωνική αγχώδης διαταραχή),
  5. Διαταραχή πανικού [5],
  6. Αγοραφοβία [6],
  7. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή [7].

Τρείς ακόμα διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολικό και παράλογο άγχος αλλά πλέον σύμφωνα με το DSM-5 ανήκουν σε ξεχωριστές διαγνωστικές κατηγορίες:

  1. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή [8],
  2. Διαταραχή μετατραυματικού στρες [9],
  3. Διαταραχή Άγχους Υγείας [10](ή υποχονδρία).

Κάθε διαταραχή άγχους έχει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά όλα τα είδη έχουν ένα κοινό σημείο: επικρατεί ο ανεξέλεγκτος και παράλογος φόβος.