- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σεμινάριο με θέμα: Δίκτυο Δάσος: Ψηφιακές και βιωματικές διαστάσεις

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσε θεματικό διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στο Μουζάκι, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν: «Δίκτυο Δάσος: Ψηφιακές και βιωματικές διαστάσεις».

Η θεματολογία του σεμιναρίου σχετιζόταν άμεσα με βιωματικές δράσεις, καθώς και με την οργάνωση της ψηφιακής διασύνδεσης των Σχολείων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Το Δάσος» που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς από σχολικές μονάδες της χώρας ενταγμένες στο ομώνυμο θεματικό δίκτυο, σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων που σχολεία τους ήδη συμμετέχουν στο Δίκτυο και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και σε εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων στο Δίκτυο Κ.Π.Ε.

Την Παρασκευή το απόγευμα το σεμινάριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών από τους οικοδεσπότες εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. Μετά τη σύντομη ενημέρωσή τους για το Κ.Π.Ε., την περιοχή, τις δραστηριότητες και τα προγράμματά του, τέθηκε η στοχοθεσία του σεμιναρίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις εργασιών και εισηγήσεων από εκπαιδευτικούς που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα και δράσεις με τις Περιβαλλοντικές Ομάδες των σχολείων τους και Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων. Ακολούθησε συζήτηση και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Οι εργασίες του σεμιναρίου συνεχίστηκαν το Σάββατο το πρωί. Οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.κ. Μουστάκας Λουκάς και Τσακίρης Ιωάννης παρουσίασαν στους επιμορφούμενους βιωματικές δραστηριότητες στο πεδίο. Αυτές περιελάμβαναν παιχνίδια γνωριμίας, δραστηριότητες παρατήρησης και συλλογής αντικειμένων, ενεργοποίησης των αισθήσεων, παιχνίδια προσομοίωσης για τη διαχείριση φυσικών πόρων και δραματοποίηση. Οι συμμετέχοντες δούλεψαν ομαδικά, συνεργάστηκαν εξαιρετικά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες με ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα εργαστήρια πληροφορικής με κύρια θεματική ενότητα την «Εξάσκηση σε περιβάλλον Joomla», με στόχο τη δημιουργία άνεσης στους εκπαιδευτικούς στη χρήση του συγκεκριμένου περιβάλλοντος για «ανέβασμα» εργασιών στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Το σεμινάριο έληξε με τη συνάντηση μελών της Σ.Ε. του  Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Το Δάσος».

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των συμμετεχόντων το σεμινάριο κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο και οι εκπαιδευτικοί έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την όλη διοργάνωση.