- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε ετοιμότητα Δήμος Σοφάδων και Πυροσβεστική

 Περιοδεία και επιτόπιους ελέγχους στον ημιορεινό και ορεινό όγκο του Δήμου Σοφάδων, όπου διαπιστώθηκε η ετοιμότητα σε ότι αφορά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας πραγματοποίησαν εν μέσω  αντιπυρικής περιόδου ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας Πύραρχος κ. Γιώργος Νταουτάς, ο Διοικητής της ΠΥ Σοφάδων Αντιπύραρχος κ. Ευαγ. Ζαβλάγκας και ο αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ιωάννης Κουτσομηλιάς.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους καθώς πραγματοποιήθηκαν  δεκάδες συντηρήσεις και διανοίξεις δασικών και αγροτικών οδών ώστε να είναι προσπελάσιμοι από τα Πυροσβεστικά Οχήματα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Διαπιστώθηκε ότι για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα δεδομένα και τις αναγκαιότητες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σοφάδων.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων διαβεβαίωσε ότι οι διανοίξεις και οι καθαρισμοί θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι  πιθανότητες εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

Ο κ. Σκάρλος συνεχάρη τους Διοικητές Ν. Καρδίτσας και Σοφάδων για την ετοιμότητα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή έχει άριστη συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα και τους αρμόδιους πολιτικής προστασίας με στόχο την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Ιωάννη Κουτσομηλιά, αρμόδιο για θέματα δασών,  για τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα στον τομέα των καθαρισμών των δασικών δρόμων.

Επιπροσθέτως επεσήμανε:

«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτείται συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είμαστε στη διάθεση της Π.Υ. να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις πρωτίστως στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και κατ’ επέκταση στην καταστολή όπου χρειαστεί. Πιστεύω ότι η έγκαιρη προετοιμασία και οι παρεμβάσεις που ήδη έγιναν θα λειτουργήσουν θετικά»

Από την πλευρά του ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Νταουτάς σημείωσε:

«Η θωράκιση της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και δασικές συνθήκες καθιστούσαν αναγκαίο τον ενεργό ρόλο της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τάχιστα πιθανές φυσικές απειλές.  Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας από την πλευρά του Δήμου Σοφάδων. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της ΠΕ Καρδίτσας ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε διαρκή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών. Επίσης οφείλω να επισημάνω ότι μέχρι στιγμής ήταν ελάχιστος ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και ιδιαίτερα των αγροτικών πυρκαγιών. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα αισιόδοξο μήνυμα καθώς δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας, κατανόηση και  σεβασμό στις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής . Φυσικά όπου διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές, εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία»