- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε κλίμα συγκίνησης η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Οξυά

   Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα και με επιτυχία, όπως και κάθε άλλη φορά,  διοργανώθηκε και φέτος, το πρωί της Κυριακής, 20-10-2019, από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας» και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας η επιμνημόσυνη δέηση για όσους έπεσαν υπέρ πατρίδας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει καθιερωθεί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής του οικισμού Πλατάνια Οξυάς, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου πεσόντα από το Νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940 και μεταξύ των πρώτων έντεκα πανελλαδικά πεσόντων του ίδιου πολέμου, και ιδιαίτερη ευλογία αποτέλεσε η παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας & Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, που χοροστάτησε στη θεία Λειτουργία και κήρυξε στους πιστούς, ενώ επαίνεσε και χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την πρωτοβουλία του Συλλόγου.

Κυρίαρχο ρόλο στην ατμόσφαιρα που επικράτησε διαδραμάτισε και η αναμονή για τον επερχόμενο εορτασμό του έπους του 1940, στο οποίο βαρύς ήταν ο φόρος αίματος των Οξυωτών, κάτι που επισήμανε στο χαιρετισμό της για λογαριασμό του διοργανωτή Συλλόγου η νέα πρόεδρος αυτού κα Ελευθερία Μαντζιούρα – Πάτα.

Η πρόεδρος καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους, τονίζοντας την αδιαμφισβήτητη υποχρέωση ενός πολιτιστικού Συλλόγου ν’ ασχολείται και να αναδεικνύει την ιστορία του τόπου του και στάθηκε στην ακλόνητη απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου να συνεχίσει και να δυναμώσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Οξυωτών στον ένδοξο αγώνα του 1940-41, αποτίνοντας φόρο τιμής σ’ όλους εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για τη νίκη του έθνους μας, μνημονεύοντας και τα ονόματα όλων των πεσόντων στον ίδιο αγώνα Οξυωτών (Καραβίδας Απόστολος του Κων/νου, Λαμπρακάκης Αθανάσιος του Λάμπρου, Πάτας Πέτρος του Σωτηρίου, Κουκουράβας Κων/νος του Στέφανου, Μαυρομάτης Πέτρος του Λάμπρου και Βούζας Γρηγόριος του Αλέξανδρου).

Ακολούθησε ο κύριος ομιλητής, καθηγητής κος Ηλίας Γιαννακόπουλος, φιλόλογος – συγγραφέας, που στην εξαιρετική παρέμβαση/ομιλία του, μεταξύ των άλλων,  τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της θυσίας των ανώνυμων ηρώων, το θάρρος και η αυτοθυσία των οποίων διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο  στη ροή των γεγονότων και στην ηθική ενός λαού και διατηρεί στο εθνικό της θησαυροφυλάκιο η ιστορική μνήμη. Αναφέρθηκε, ακόμα, στη θυσία όλων των συγχωριανών μας στο έπος του ’40 αλλά και ειδικά στη θυσία του Απόστολου Καραβίδα,  τον οποίο η κήρυξη του πολέμου βρήκε να υπηρετεί στην 613 μονάδα του Συντάγματος Πίνδου με διοικητή τον θρυλικό Δαβάκη και ο οποίος φονεύθηκε από εχθρικά πυρά το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, στη θέση Ταμπούρι Σαμαρίνας, όντας  ο πρώτος πεσών από το νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940-41.

 

Η σημερινή εκδήλωση, τόνισε ο ίδιος ομιλητής, μας προκαλεί να διαβούμε με περίσκεψη τρεις δρόμους, τον δρόμο προς το , για να γνωρίσουμε καλά όλα εκείνα τα γεγονότα που σήμερα γιορτάζουμε, το δρόμο του σήμερα, για να ανιχνεύσουμε πόσο το «δοξασμένο» παρελθόν διαμορφώνει και διαποτίζει την συμπεριφορά μας ως άτομα και έθνος, και το δρόμο του μέλλοντος,  για να προγραμματίσουμε τα βήματά μας με βάση τις εμπειρίες και τα διδάγματα του παρελθόντος αλλά και τις ανάγκες του αύριο.

Σύντομος αλλά απόλυτα περιεκτικός και ουσιαστικός ήταν στο χαιρετισμό τους και ο περιφερειακός σύμβουλος κος Νίκος Καραγιάννης, που αναφέρθηκε στη σημασία παρόμοιων μ’ αυτή του Συλλόγου μας δράσεων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές την ιστορία του έθνους μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της επιμνημόσυνης δέησης παρατέθηκε από το διοργανωτή Σύλλογο καφές στο χώρο όπου μέχρι και λίγα χρόνια πριν λειτουργούσε το γνωστό ταβερνάκι «τα 5 ΦΦΦΦΦ».

Με εξαίρεση τα δύο εκλεγμένα με το συνδυασμό «Οξυά, Χωριό με Μέλλον» μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας κ.κ. Χαλίλη Β. Κων/νο και Νικ. Β. Κούτσικο, χαρακτηριστική ήταν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η απουσία των τοπικών αρχών (Κοινότητα Οξυάς και Δήμος Μουζακίου). Ν’ αναφερθεί σχετικά ότι ο Σύλλογός μας υποβάλει από την πρώτη στιγμή και ανελλιπώς κάθε χρόνο στο Δήμο Μουζακίου πρόταση να συμμετάσχει και ο ίδιος στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, εισπράττοντας, όμως, αδιαφορία. Μια αδιαφορία που, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική απουσία από την ίδια εκδήλωση, θεωρούμε, πλέον, πως αφενός εγείρει ερωτηματικά αφετέρου προσβάλει τόσο τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας όσο και την αξιοπρέπεια όλων των υπόλοιπων που την τιμούν αλλά και του Συλλόγου μας, που σε καμία μέχρι τώρα περίπτωση δεν παρέλειψε ν’ απευθύνει τις απαιτούμενες προσκλήσεις.

Το ΔΣ του διοργανωτή Συλλόγου ευχαριστεί θερμά το σεβασμιότατο μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας & Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο για την παρουσία του, τον π. Λάζαρο Κουτσογιάννη, την Περιφέρεια Θεσσαλίας/Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας για τη στήριξη που παρείχε και τον θεματικό περιφερειάρχη Θεσσαλίας κο Νίκο Καραγιάννη για την παρουσία του, το φιλόλογο/συγγραφέα κο Ηλία Γιαννακόπουλο και τους συγχωριανούς μας Γιάννη Κουτρουμάνο και  Παναγιώτη Ηλ. Ανδριά για τη συμβολή τους καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο σ’ αυτή.