- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε κλίμα συγκίνησης τα Αποκαλυπτήρια Μνημείου των φονευθέντων Σοφαδιτών

Τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου των φονευθέντων Σοφαδιτών κατά το βομβαρδισμό της 2ας Ιουλίου του 1943 & απόδοση τιμών στον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Σοφάδων Γεώργιο Ζουρνατζή (Γεωργό) που με τη γενναιότητά του απέτρεψε το ολοκαύτωμα της πόλης, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:30 στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σοφάδων.

Το τραγικό αυτό γεγονός, άφησε τα σημάδια του σε δεκάδες οικογένειες των Σοφάδων. Με στόχο να τιμήσει τα θύματα του βομβαρδισμού, έπειτα από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής κατασκευάστηκε το μνημείο, που θα θυμίζει σε όλους τον βαρύ φόρο αίματος των Σοφαδιτών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Θεσσαλίας στους τομείς Απασχόλησης & Εμπορίου κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, Α/Δ κ. Βασίλειος Καραπιπέρης, ο Διοικητής της ΠΥ Σοφάδων κ. Γιώργος Νταουτάς, η π. βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Αρχικά τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Σοφάδων κ. Αθανάσιου Σκάρλου.
Εν συνεχεία και σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου, από τον Δήμαρχο, τον κ. Ψαχούλα, τον κ. Στέφανο Ζουρνατζή, ανιψιό του τότε προέδρου της Κοινότητας Σοφάδων και τον 97χρονο κ. Ευάγγελο Κόγια που πολέμησε γενναία στο Υψωμα 731 για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας μας. Η ομιλία για το ιστορικό της ημέρας πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αθανάσιο Σταθόπουλο, ενώ αφηγήσεις μαρτυριών έγιναν από την ηθοποιό Σωτηρία Χρυσικοπούλου και το θεατρολόγο Ανδρέα Ζυγογιάννη. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Μεικτή Χορωδία Δήμου Σοφάδων.

Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Δήμαρχο Σοφάδων, τον κ. Ψαχούλα, τον κ. Στέφανο Ζουρνατζή και από εκπροσώπους του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων και των Συλλόγων Σοφαδιτών Βόλου και Αθήνας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σοφάδων δήλωσε:

«Ο βομβαρδισμός αυτός αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα για την περιοχή μας στη διάρκεια του πολέμου. Ήταν ένας βομβαρδισμός, που έπληξε ολόκληρη την πόλη.

Τα θύματα απλοί πολίτες, οι ζημιές ανυπολόγιστες. Κάθε σημερινός ηλικιωμένος Σοφαδίτης, έχει να διηγηθεί τη δική του περιπέτεια από εκείνη την ημέρα.

Την αγωνία για το που έπρεπε να πάει για να προφυλαχτεί, την αγωνία για το εάν οι δικοί του άνθρωποι ήταν ζωντανοί, τη θλίψη για όλους όσους σκοτώθηκαν.

Κάποιοι από εσάς χάσατε γονείς, αδέλφια, φίλους ή γνωστούς. Ένα άγνωστο συναίσθημα για εμάς τους νεότερους που δεν έχουμε ζήσει – τουλάχιστον μέχρι τώρα και ελπίζω ποτέ – την αδικία του πολέμου.

Αυτό το τραγικό γεγονός, το οποίο άφησε τα σημάδια του σε δεκάδες οικογένειες των Σοφάδων, δεν μας επιτρέπεται να το αφήσουμε λησμονημένο. Λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Χρέος μας σήμερα είναι να διατηρούμε άσβεστη την ιστορική μας μνήμη. Ειδικά για αυτό το γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της πόλης μας.

Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση μνημείου που θα θυμίζει σε όλους τον τραγικό απολογισμό εκείνης της μέρας αλλά και το βαρύ φόρο αίματος της πόλης των Σοφάδων στον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο Δήμος Σοφάδων, θα τιμά και θα μνημονεύει τους νεκρούς από τον βομβαρδισμό του 1943. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.»