- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε φάση υλοποίησης η παράκαμψη της Συκεώνας

Ολοκληρώθηκε η  διαδικασία δημοπράτησης με την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας του έργου «Κατασκευή τμήματος Παράκαμψη Συκεώνας» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Πρόκειται για ένα νέο έργο που αναμένεται να μειώσει την απόσταση ανάμεσα σε Λάρισα και Καρδίτσα, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο έργο τόνισε τα εξής:

«Μέσα από τη δημοπρασία του έργου της παράκαμψης Συκεώνας αναδείχτηκε η κατασκευάστρια εταιρία. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ολοκληρώνει την ασφαλή προσβασιμότητα στην Καρδίτσα.

 

Είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 33,7 εκ. ευρώ, με το οποίο δημιουργείται μόχλευση στην τοπική οικονομία και νέες θέσεις εργασίας. Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες μας και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Αναμένουμε την τάχιστη διεκπεραίωση  των απαραίτητων γραφειοκρατικών ελέγχων προκειμένου να έχουμε την έναρξη της κατασκευής του έργου».

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ

Με την κατασκευή του έργου «Κατασκευή τμήματος Παράκαμψη Συκεώνας», επιτυγχάνονται τα εξής:
α) Παράκαμψη του οικισμού του Συκεώνα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων, σε περιοχές κατοικίας. Με τη διέλευση της οδού εκτός περιοχών κατοικίας, αναβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων με τον περιορισμό του θορύβου, της όχλησης και της ρύπανσης, ενώ παράλληλα, μειώνεται και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.
β) Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού , λόγω της τήρησης των προδιαγραφών των ισχυουσών ΟΜΟΕ, των επιλεγμένων διατομών του έργου και των Σ.Α.Ο. Η χάραξη της οδού, επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων και την αύξηση του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.
γ) Αποσύνδεση της λειτουργίας του έργου από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις σχετικές κινήσεις αφού οι εν λόγω μετακινήσεις θα εξυπηρετούνται από παράπλευρους οδούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αυξάνεται η οδική ασφάλεια της οδού καθώς κινείται εκτός της γεωργικής γης της περιοχής.

δ) Ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη σύνδεση της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Ε65, που αποτελεί τμήμα του ΔΕΔ-Μ και βελτιώνεται η ενδοπεριφερειακή οδική σύνδεση της Καρδίτσας με την Λάρισα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποτελέσει οδική σύνδεση των παραγωγικών και τουριστικών κέντρων με το διεθνές δίκτυο μεταφορών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

γ) Μείωση της χρονοαπόστασης, που συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.