- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σκέψου το στόμα σου-Σκέψου την υγεία σου

      Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Ο φετινός εορτασμός προβάλλει διεθνώς το μήνυμα: «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου- Σκέψου την υγεία σου».

      Η φράση είναι συνώνυμη της υγείας και έχει ευρεία απήχηση διεθνώς. Είναι μια συνηθισμένη, καθημερινή έκφραση που χρησιμοποιούν τόσο οι γιατροί όσο και οι οδοντίατροι, στη διάρκεια του τακτικού ελέγχου, με την οποία ζητούν από τον ασθενή να ανοίξει το στόμα του για την εξέταση.

      Με το κεντρικό αυτό σύνθημα εγκαινιάζεται μία καμπάνια τριετούς διάρκειας, που δίνει πνοή στην έννοια του στόματος ως καθρέφτη του σώματος, που αντανακλά τη συνολική υγεία.

      Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας. Βάση πλήθους επιστημονικών μελετών είναι πλέον γνωστό ότι πολλές γενικές νόσοι έχουν εκδηλώσεις και στο στόμα. Επίσης, ολοένα και επιβεβαιώνεται ότι ορισμένες νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα-φλεγμονές) έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους.

      Ως εκ τούτου αποφεύγουμε τους παράγοντες κινδύνου, τηρούμε τους κανόνες καλής στοματικής υγιεινής και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικούς ελέγχους, ώστε να βοηθήσουμε στην προστασία του στόματος και του σώματός μας.

                               Για  το  Διοικητικό   Συμβούλιο                                        

                 Η  Πρόεδρος                               Η Γραμματέας

      Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου        Αλεξάνδρα Γακιοπούλου