- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σοβαρότατες ζημιές σε κτίρια και μνημεία της Αργιθέας

Σε ότι αφορά τον δήμο Αργιθέας ολοκληρώθηκαν μέχρι τώρα 240 αυτοψίες κτιρίων και χαρακτηρίστηκαν 65 (πράσινα) κατοικήσιμα (ανεξάρτητα της επισκευής τους), 133 (κίτρινα) που χρήζουν επισκευής για να κατοικούνται και 5 (κόκκινα) που έχουν κατεδαφιστεί.
Δεν ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των δημοτικών/δημόσιων κτιρίων, όπως και των μνημείων (μοναστηριών, εκκλησιών, γεφυριών) που έχουν τις σημαντικότερες ζημίες/φθορές από τον σεισμό.

Συνέχεια των Αυτοψιών κτιρίων ως προς την καταλληλόλητα προς χρήση θα γίνουν από την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στους οικισμούς του Δήμου Αργιθέας.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι αυτοψίες στους οικισμούς των δήμων Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων και Πύλης, προκειμένου να καθοριστεί η οριοθέτηση της περιοχής που υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της 31-08-2018, σύμφωνα με κοινό αίτημα των δημάρχων Αργιθέας, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων και Πύλης.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από Επιτροπές του Υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Από το Δήμο Αργιθέας καλούνται όλοι οι αιτούμενοι αυτοψίας επί των ιδιοκτησιών τους, τις συγκεκριμένες μέρες, να παραβρίσκονται στις ιδιοκτησίες τους ώστε να διευκολύνουν το έργο των επιτροπών. (Εξυπακούεται ότι οι μη παριστάμενοι θεωρούνται ότι παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους).
Επίσης καλούνται οι αιτούμενοι φορείς (Ενοριακές Επιτροπές και Ι. Μονές να παρίσταται στις αυτοψίες, σύμφωνα με τα αιτούμενα.

Ο δήμος Αργιθέας θα οργανώσει τις μετακινήσεις των συνεργείων του Υπουργείου και θα διευκολύνει τις αυτοψίες των υπαλλήλων του Υπουργείου.

Επίσης καλούνται οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων να διευκολύνουν τους δημότες και να ακολουθούν τις  οδηγίες της ΔΑΕΦΚ.

Από τον δήμο Αργιθέας καλούνται εκ νέου οι δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαμονής/διαβίωσης από το σεισμό να απευθύνονται στις υπηρεσίες του δήμου.

Ο Δημαρχος Αργιθεας ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση του σεισμικού φαινόμενου (Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μέλη περιφερειακών Οργάνων και Τοπικών οργάνων Πολ. Προστασίας) και κυρίως τους ανθρώπους των Υπηρεσιών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ΕΛ.ΑΣ, που αντιμετωπίσαμε, χωρίς συνέπειες, ένα πρωτοφανές γεγονός στ΄ Άγραφα.