- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σπ. Λάππας : ΜΜΕ και αλήθεια – Μια αμαρτωλή ιστορία

«Ο δρόμος της αλήθειας  περνάει πάνω από ένα σκοινί που δεν είναι τεντωμένο σε μεγάλο ύψος, αλλά ακριβώς λίγο πάνω από τη γη. Φαίνεται περισσότερο να προορίζεται να σκοντάφουν οι άνθρωποι, παρά να βαδίζουν πάνω σ’ αυτό»(Φράνς Κάφκα).

Είναι γνωστό ότι στη συνταγματική(πολιτική) τάξη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα, ο τύπος και τα ΜΜΕ ασκούν κριτική, παρέχουν ενημέρωση, εξασφαλίζουν πληροφόρηση, εγγυώνται την αναλογική και ίση εκπροσώπηση της παρουσίασης των θέσεων και απόψεων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των πολιτών. Και όλα αυτά στο συνταγματικό πλαίσιο του άρθρου 15 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο τα ΜΜΕ και ο τύπος είναι υποχρεωμένος να πειθαρχεί στον συνταγματικό νομοθέτη, δηλαδή να φροντίζει να εξασφαλίζεται η παροχή αξιόπιστων και έγκυρων πληροφοριών στο κοινωνικό σύνολο, η ενημέρωση των πολιτών σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία της ελληνικής επικράτειας με τρόπο αντικειμενικό, πολυφωνικό, και με βάση τις αρχές της ισοπολιτείας και του σεβασμού, αλλά και διακίνησης όλων των ιδεών και απόψεων που αναπτύσσονται σε μια πλουραλιστική δημοκρατική πολιτεία. Ακόμα να στέργει  στη δημιουργία ενημερωμένων, συνειδητών και ωρίμων πολιτών, που διαθέτουν πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση, κριτική σκέψη και ελεύθερο δημοκρατικό φρόνημα, που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Να αποσκοπεί στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών, με την εκπομπή προγραμμάτων υψηλής ποιοτικής στάθμης, προγραμματικής ποικιλότητας και τούτο όχι μόνο για την ψυχαγώγησή τους,  αλλά και διότι το  υψηλό πολιτιστικό επίπεδο συντελεί και αυτό στην δημιουργία ώριμων και ελεύθερων δημοκρατικών πολιτών. Αντίθετα, ο εντυπωσιασμός, η πολιτιστική ένδεια και η αύξηση με κάθε δυνατό τρόπο της ακροαματικότητας, σε βάρος της ποιότητας και της αντικειμενικότητας, αλλά και της νηφαλιότητας της παρεχόμενης πληροφόρησης, προσβάλλει βάναυσα την παραπάνω συνταγματική επιταγή.

Στα πλαίσιο αυτό ασφαλώς επιβάλλεται και η ισόρροπη προβολή των έργων της κυβέρνησης, παράλληλα με την άσκηση κριτικής των πεπραγμένων τους. Όμως γίνεται αυτό απέναντι στην κυβέρνηση; Ασφαλώς, σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, αποκρύπτεται κάθε κυβερνητικό μέτρο ή απόφαση που αντικειμενικά είναι υπέρ των ασθενέστερων, υπέρ του κοινωνικού συνόλου ή υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος, της εθνικής οικονομίας και προς όφελος των πολλών. ΄Ετσι κυριολεκτικά αποκρύπτονται ειδήσεις που «βοηθούν» την κυβέρνηση και αναδεικνύεται καθετί που την πλήττει, σε βαθμό μάλιστα βίαιης προσβολής της αλήθειας, της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Αυτό λαμβάνει χαρακτήρα ολετήρα μάλιστα τον τελευταίο καιρό, που λαμβάνονται μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας στον τηλεοπτικό χώρο, με την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

΄Ετσι τα ιδιωτικά  ΜΜΕ δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για «το καρτέλ των εργολάβων και τα συρρέονται εγκλήματά τους, δεν ένιωσαν την ανάγκη να αναδείξουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις off shore  εταιρίες, όπως δεν είχαν δει και ακούσει τίποτα για την ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συνανθρώπων μας στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψή τους «δωρεάν», για την κατάργηση του 5ευρω παλαιότερα για εξέταση στα νοσοκομεία, δεν είδαν κάτι θετικό στη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15%(σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας που συνεχίζεται), δεν άκουσαν για δωρεάν ρεύμα και νερό σε ευάλωτα νοικοκυριά, για επιδότηση ενοικίου, για κάρτα αλληλεγγύης, την μάχη που δίνουμε κατά της διαφθοράς και διαπλοκής (αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν ότι έχει συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ-με εκατοντάδες εκατομμυρίων-την ώρα που και ο τελευταίος επιχειρηματίας ή έμπορος δεν μπορούσε να λάβει δανειοδότηση ούτε ενός ευρώ!!!), του νόμου για το πόθεν έσχες, για την Ιθαγένεια, την προσαγωγή εκατοντάδων φοροφυγάδων στη δικαιοσύνη από τον έλεγχο των λι(η)στών Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Παναμά, την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, την δημιουργία επιτελικών στελεχών στη δημόσια διοίκηση από τα σπλάχνα της αποκλειστικά, και πολλά άλλα.

Και εξηγούμαι: αυτά δεν αναφέρονται για να ισχυριστώ ότι «τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πράγματα στη χώρα μας πάνε καλά», όμως υπάρχουν και όρια στην υποκρισία και την απόκρυψη της αλήθειας, όρια που τίθενται από τον νόμο για την υποχρέωση των ΜΜΕ για αλήθεια, αντικειμενικότητα και πλουραλισμό. Η  καταστροφολογία, ο ισοπεδωτικός, κατεδαφιστικός και διχαστικός «απολιτικός» λόγος, οι ύβρεις, η απαξίωση «πάση θυσία» του πολιτικού κόσμου ποιους αλήθεια βοηθούν; Μήπως βοηθούν την κοινωνία, τους πολίτες, τη χώρα και την προοπτική της; Όχι, αντίθετα βοηθούν το «μαύρο» σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλουν στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και δημιουργούν χαραμάδες για να περάσουν αυτοί που το επιβουλεύονται.          Πίσω τους οι μιντιάρχες και ολιγάρχες της χώρας που ασφυκτιούν με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ  και κάνουν τα πάντα για την ανατροπή της. Και αυτή παραμένει όρθια στη θέση της, απέναντι σε οικονομικούς κολοσσούς, σε αρνητικό και εχθρικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και τον κόσμο, με μία δημόσια διοίκηση, αν όχι εχθρική, ασφαλώς όχι διατεθειμένη να συνεισφέρει και να συνδράμει στην καταπολέμηση της διαφθοράς(που κοστίζει 22-28 δις), της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας(που στοιχίζει 9δίς) και ένα βαθύ κράτος που αναμένει «επιστροφή» των παλαιών κομμάτων και πολιτικών για να (ξανα)σώσουν τη χώρα, και μαζί με αυτήν ΟΛΟΥΣ όσους σήμερα καλούνται στη δικαιοσύνη για να δώσουν λόγο των πράξεών τους.

Αυτό θα το επιτρέψει η κοινωνία και ο ελληνικός λαός; Ο λαός  είναι ο κυρίαρχος και αυτός θα αποφασίσει, όταν θα κληθεί. Για να τον πείσουμε απαιτούνται μόνο πράξεις, καθόλου λόγια και υποσχέσεις, από αυτά έχει χορτάσει.

 

Σπύρος Ε. Λάππας,

Βουλευτής Σύριζα Ν. Καρδίτσας