- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στήριξη στους τρίτεκνους από τον δήμο Παλαμά

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Παλαμά κ. Γιώργος Σακελαρίου είχαν στο δημαρχείο Παλαμά, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου τριτέκνων Καρδίτσας.

Εκ μέρους των τριτέκνων παρέστησαν στη συνάντηση ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και ακόμη οι Γιώργος Αμβροσίου, Γιώργος Καπράνας και Βασίλης Καπνογιάννης, αλλά και υπεύθυνος για την περιοχή του Παλαμά Δημήτρης Ζάχος.

Τα μέλη των τριτέκνων ανέφεραν στον δήμαρχο Παλαμά ότι τα τελευταία χρόνια οι τρίτεκνοι βιώνουν την παντελή απουσία του κράτους πρόνοιας. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες νοιώθουν στο πετσί τους την προκλητική αναλγησία του κράτους, που έχει ως αποτέλεσμα την μαζική φτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

Διαπιστώνουμε καθημερινά στις πολυμελείς οικογένειες καταστάσεις απελπισίας που ξεπερνούν και την πιο καλπάζουσα φαντασία Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα της οικονομικής συρρίκνωσης και της κοινωνικής αφυδάτωσης, αναζητούμε τον φορέα που θα δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, προκειμένου να αγκαλιάσει με θαλπωρή αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Και ο φορέας αυτός δεν είναι άλλος από την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως τους δήμους. Τους δήμους με τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα, αλλά –πιστεύουμε- και με το ανθρώπινο πρόσωπο που θα βοηθήσουν και θα συνδράμουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των οικογενειών.

Ακόμη, γνωστοποίησαν στον δήμαρχο Παλαμά ότι την 21.02.2016, ψηφίστηκε ο Νόμος 4368/2016 άρθρο 13, ΦΕΚ 21/τ.Α’/16, ο οποίος τροποποιεί προγενέστερες συναφείς διατάξεις του άρθρου 202 του Ν.3463/2006, που προβλέπει ότι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η απαλλαγή ή η μείωση των δημοτικών τελών και ύδρευσης στους τρίτεκνους, πολύτεκνους ή ευπαθείς ομάδες.

Παρακαλούμε όπως τεθεί υπόψιν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την λήψη σχετικής απόφασης για όλες τις τρίτεκνες οικογένειες, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολυμελείς – τρίτεκνες οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

 

Ο δήμαρχος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Σακελαρίου ανέφερε ότι πρόθεσή του ήταν να παρθεί και παλιότερα μια τέτοια απόφαση, αλλά λόγω ανυπαρξίας νομοθετικής διάταξης, αυτό δεν έγινε διότι ανάλογες αποφάσεις άλλων δήμων ακυρώθηκαν ως παράνομες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τώρα που υπάρχει η δυνατότητα του νόμου, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να προωθήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και να παρθεί η σχετική απόφαση.

Από την πλευρά τους τα μέλη του συλλόγου ευχαρίστησαν τον δήμαρχο για την καλή του πρόθεση και συζήτησαν και γενικότερα θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών.

Αναλυτικά η ρύθμιση του νόμου 4368/2016

Άρθρο 46: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους -Κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ

  1. Η παράγραφος 3 του άρθρο 202 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) αντικαθίσταται ως εξής :

«3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α’ 29), όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής.»

  1. Πέραν των προβλεπόμενων στο άρθρο 202 παρ. 3 του ν. 3463/2006 (Α’ 114), οι ΔΕΥΑ μπορούν επιπλέον με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και στο πλαίσιο της ετήσιας τιμολογιακής πολιτικής τους, να θεσπίζουν κατ’ έτος μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης έως και 50% ή και απαλλαγή από αυτά για συνταξιούχους και για νέους επαγγελματίες έως τριάντα (30) ετών για τα πρώτα πέντε (5) έτη λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσής τους, με εξαίρεση τα ισόγεια καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.