- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στη μάχη των Πανελλαδικών 902 υποψήφιοι στο Νομό

Αρχίζει την Πέμπτη ο μαραθώνιος των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ενώ την Παρασκευή ρίχνονται στη «μάχη» και οι τελειόφοιτοι μαθητές των γενικών λυκείων οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία από τις 78.335 θέσεις για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο Νομό Καρδίτσας, οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων ανέρχονται σε 902 (664 από τα ΓΕΛ και οι υπόλοιποι 238 από τα ΕΠΑΛ).

Συνολικά θα στηθούν 12 Εξεταστικά κέντρα και η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται σε απόλυτη ετοινότητα.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών ενώ μία ημέρα αργότερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενική Παιδεία). Οι φετινές εξετάσεις έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με πέρυσι καθώς το υπουργείο Παιδείας αφενός αύξησε – ελέω και των εκλογών – κατά 3.643 τις θέσεις στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή, «ανωτατοποίησε» όλα τα τεχνολογικά ιδρύματα με την απόφασή του να τα συγχωνεύσει με τα πανεπιστήμια της χώρας.

Ως εκ τούτου, στο φετινό ολοκαίνουργιο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν περίπου 102.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, κ.λπ) δεν θα υπάρχει ούτε ένα τμήμα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, ενώ ο αριθμός των θέσεων θα είναι αυξημένος για μία σειρά σχολών, γεγονός που θα φέρει ανατροπές στην κίνηση των βάσεων.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποφάσισε στο παρά πέντε των ευρωεκλογών να ανοίξει διάπλατα τις πύλες των ΑΕΙ αυξάνοντας χωρίς σχέδιο τις θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και με αυτόν τον τρόπο να δίνει την αίσθηση της ελεύθερης πρόσβασης, ειδικά σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, ωστόσο η ανάλυση των στοιχείων δεν προκαλεί αισιοδοξία σε όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους.

Εκτός από την ευκολία/δυσκολία των θεμάτων στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι, ένας άλλος παράγοντας που θα κρίνει την πορεία των βάσεων είναι οι επιλογές των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων σκόρπισε χαμόγελα σε μία μερίδα υποψηφίων αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε «πονοκέφαλο» σε όσους προσβλέπουν να εισαχθούν στα τμήματα υψηλής ζήτησης.

Ειδικότερα,  ο αριθμός των εισακτέων πήρε την ανιούσα σε αρκετές ομάδες σχολών προκειμένου να καταγραφεί μία εντυπωσιακή άνοδος  σε σχέση με πέρυσι  ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητες τις θέσεις στις Ιατρικές και Νομικές σχολές τις οποίες επιλέγουν κάθε χρόνο ως πρώτη προτίμηση χιλιάδες αριστούχοι.

Είναι ενδεικτικό ότι για την Ιατρική σχολή της Αθήνας η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων,  επιλέγεται ως πρώτη προτίμηση από 2.000 και πλέον υποψηφίους όταν οι θέσεις για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν ξεπερνούν τις 165.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αυτό της Νομικής του ΕΚΠΑ. Οι πρώτες προτιμήσεις «αγγίζουν» κάθε χρόνο τις 2.200 ενώ οι θέσεις και τη φετινή χρονιά, παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις 435.

Σε όλες τις προαναφερθείσες πρωτοκλασάτες σχολές, ο ανταγωνισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται και φέτος να μένουν εκτός τμημάτων πρώτης προτίμησης εκατοντάδες υποψήφιοι με άριστες βαθμολογίες.

Αντιθέτως, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στον αριθμό των εισακτέων Οικονομικών τμημάτων. Μόνο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δόθηκαν 1.687 θέσεις όταν την περσινή χρονιά η πρώην ΑΣΟΕΕ είχε απορροφήσει 1.491 νέους φοιτητές.

Αύξηση καταγράφεται και στα τμήματα του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η μεγαλύτερη αφορά το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του σε 305 νέους φοιτητές έναντι 265 πέρυσι.

Περισσότερες θέσεις στα τμήματα Ναυτικών και Τουριστικών σπουδών

Στο πανεπιστήμιο Πειραιά, οι φοιτητές που στοχεύουν στο τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών αναμένεται να ανοίξουν ευκολότερο τις πύλες του σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 33 θέσεις ενώ στο τμήμα Τουριστικών Σπουδών, οι εισακτέοι αυξάνονται σε 91 από 79 πέρυσι.

Αυξημένος είναι ο αριθμός των θέσεων και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης που εδρεύουν σε Κρήτη και Ρόδο. Οι εισακτέοι σε κάθε ένα από τα τμήματα ανέρχονται για το 2019 σε 122 όταν πέρυσι ήταν 101.

Έρχεται σφαγή αριστούχων

Βάσει των στοιχείων που έχουν αναλυθεί από προηγούμενες χρονιές σε σχέση με τις πρώτες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό – στοιχεία που δεν διαφοροποιούνται σημαντικά χρόνο με το χρόνο –  ο μεγαλύτερος «συνωστισμός» υποψηφίων καταγράφεται σε σχολές  Νομικής,  Ιατρικής,  Ψυχολογίας,  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών όπου οι βάσεις εισαγωγής εκτοξεύονται στα ύψη.

Ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων στα συγκεκριμένα τμήματα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις, κάτι που θα συμβεί και φέτος,   με αποτέλεσμα – σε κάποιες περιπτώσεις – να μένει εκτός σχολών πρώτης προτίμησης ακόμη το 70 ή 80% των αριστούχων .

Γι΄αυτές τις περιπτώσεις, για τους αριστούχους δηλαδή  που θα «κοπούν» λόγω υψηλής ζήτησης από τις σχολές πρώτης προτίμησης, θα αναγκαστούν να εισαχθούν σε αντίστοιχα τμήματα που μπορεί να εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους επειδή έχουν χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής ή να αρκεστούν σε κάποια υποδεέστερα τμήματα μόνο και μόνο για να μη σπουδάσουν σε ΑΕΙ της περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή η «ανωτατοποίηση» κάποιων πολύ καλών τμημάτων από τα πρώην ΤΕΙ, όπως Φυσικοθεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων.