- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στο έλεος αδέσποτων βοοειδών οι περιουσίες των κατοίκων της Τ.Κ. Καστανιάς

Οργή, πικρία και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Καστανιάς από την ανεξέλεγκτη εισβολή δεκάδων αδέσποτων βοοειδών όχι μόνο στους δρόμους του χωριού αλλά και στα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων. Οι δρόμοι, τα πάρκα, οι πλατείες και οι αυλές των σπιτιών του χωριού έχουν γεμίσει από τις ακαθαρσίες των βοοειδών και τα υπάρχοντα δένδρα, λουλούδια και κηπευτικά που υπήρχαν έχουν αποψιλωθεί από τους ελεύθερους πεινασμένους επισκέπτες που κινούνται κατά βούληση, χωρίς καμία επιτήρηση.

Πέραν των ανωτέρων, οι καθημερινοί αδέσποτοι εισβολείς, έχουν επιφέρει τεράστιες ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων του χωριού και ειδικότερα στους κήπους, τα καρποφόρα δένδρα (μηλιές, καστανιές) αλλά και στις περιφράξεις των κτημάτων τους, στερώντας από αυτούς μεγάλο τμήμα της ετήσιας σοδειάς τους. Επιπλέον, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων για όσους οδηγούς κινούνται εντός των ορίων του Δήμου.

Το γεγονός πάντως, ότι τα συγκεκριμένα βοοειδή εμφανίζονται κάθε χρόνο την ίδια περίπου περίοδο, από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο, μας δημιουργεί πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για το εάν ο ιδιοκτήτης αυτών τα ελευθερώνει εν γνώσει του για να αποφύγει τα έξοδα των ζωοτροφών ή δεν τα ταΐζει επαρκώς και τα πεινασμένα βοοειδή του, γκρεμίζουν τις πόρτες των στάβλων τους για εξεύρεση τροφής. Ό,τι και να συμβαίνει από τα δυο, οι ευθύνες του ιδιοκτήτη είναι τεράστιες και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Το θέμα πάντως απαιτεί την γενική κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων και οργάνων της πολιτείας, όπως ο Δήμος, η Εισαγγελία, η Αστυνομία, το Δασαρχείο κ.λπ., διότι η υπομονή όλων μας έχει φτάσει στα όριά της και δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε ακραίες αντιδράσεις συμπολιτών μας.

Οι επανειλημμένες διαμαρτυρίες-συστάσεις και μηνυτήριες αναφορές που έγιναν προς τον ιδιοκτήτη των βοοειδών για την άμεση απομάκρυνση αυτών, τόσο από τον Πρόεδρο του χωριού όσο και από τις αστυνομικές αγρονομικές και δημοτικές αρχές, δεν έφεραν αποτελέσματα. Σεβόμαστε απόλυτα τον αγώνα και τις επιχειρηματικές προσπάθειες των κτηνοτρόφων της περιοχής, ωστόσο, θα πρέπει τηρούνται οι νόμοι και να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην περιουσία και στην ελευθερία όλων των δημοτών. Σίγουρα δεν μπορεί ο ένας να ζει και να αυθαιρετεί εις βάρος των πολλών.

Η προτροπή πάντως του Δημάρχου για φωτογράφιση, σύλληψη και μεταφορά των βοοειδών από τους προέδρους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα μας υποδείξει η Δημοτική Αρχή στην Καρδίτσα, δεν αποτελεί ρεαλιστικό μέτρο καθώς είναι αδύνατον να υλοποιηθεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε. Πραγματικά, θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν απαιτώντας από την Τοπική Κοινότητα να αναλάβει τη διαχείριση ζώων «βαρέων βαρών» όταν μέσα στο κέντρο της πόλης δυσκολεύονται να ελέγξουν αδέσποτους σκύλους και γάτες.

Ζητούμε ο Δήμος Καρδίτσας να αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4056/12 και να προχωρήσει το γρηγορότερο σε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που εξελίσσεται σε μάστιγα για τον τόπο μας.

Το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί αμεση λύση!

 

Του Προέδρου της Τ.Κ. Ιωάννη Γεροντόπουλου