- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στο επίκεντρο τα προβλήματα στον τομέα της υγείας

Με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη στην Καρδίτσα ολοκληρώθηκε οκύκλος των συσκέψεων που προγραμματίστηκαν από το σύλλογο Γυναικών  Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ) με σκοπό το συντονισμό των μαζικών φορέων του νομού για την διεκδίκηση λύσεων στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας στην περιοχή μας.

Στην σύσκεψη στην Καρδίτσα πήραν μέροςεκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς: της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, του Συλλόγου  εργαζομένων νοσοκομείου,ΕΛΜΕΚ, του Εργατικού κέντρου,του σωματείου εμπορούπαλλήλων, του σωματείου Οικοδόμων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας,του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ, του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του σωματείου χειριστών, του συλλόγου εργαζομένων Εθνικής τράπεζας, του σωματειου οδηγών, του σωματείου ξενοδούπαλλήλων, τα σωματεία των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου.

Έγινε ενημέρωση από το ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών σχετικά με την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στο νομό.

Μετά τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε όλοι οι εκρόσωποι των φορέων  κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω διαπιστώσεις και διεκδικήσεις:

  1. Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία, έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με ενταγμένη σε αυτό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον αγροτικό γιατρό.

2.Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, γιατί για το κράτος και τις κυβερνήσεις αλλά και για τους εργοδότες, οι δαπάνες αυτές είναι κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.

3.Συγκεκριμένα στο Νομό Καρδίτσας, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργικών υποδομών, στο ΠΕΔΥ, στα Κέντρα Υγείας, στο Νοσοκομείο του Νομού.

Εκτιμήθηκε πως η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής τους που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

Με την πεποίθηση όλων ότι αν δεν πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες τα σωματεία και οι φορείς της Καρδίτσας δεν θα σταματήσει ο κατήφορος, αποφασίστηκαν οι εξής άμεσες δράσεις:

  1. Να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 27 Σεπτέμβρη στις 7 μμ στην κεντρική πλατεία τη Καρδίτσας.
  2. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα συμβάλλουν στην μαζική λαίκή συμμετοχή. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

Α)Η  ενημέρωση ακόμα περισσότερων φορέων και σωματείων για να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη κινητοποίηση.

Β)Να δοθεί συνέντευξη τύπου.

Γ)Να υπάρξει αφισσέτα και κοινό κάλεσμα στους εργαζόμενους με ευθύνη των φορέων που συμμετέχουν αλλά και σε όλο το λαό της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες αποφάσεις υπήρξαν και στις συσκέψεις με φορείς στον Παλαμά και στις Σοφάδες.