- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στο Παρίσι προσκεκλημένο το 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας

Στο Παρίσι βρέθηκαν προσκεκλημένοι από τους διοργανωτές του καταληκτικού συνεδρίου (“Final conference”) του ευρωπαϊκού προγράμματος Edu Αrctic μία μαθήτρια κι ένας καθηγητής του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Βιολογίας κ. Στέλιος Αναστασόπουλος και η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Γλυκερία Μπούκη προσκλήθηκαν προκειμένου να παρουσιάσουν τις επιτυχίες του σχολείου της Καρδίτσας στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα αλλά και τις εμπειρίες τους στην Αρκτική.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασαν το σχολείο τους, μέρος των εργασιών που κατατέθηκαν αλλά κυρίως μίλησαν για τις νίκες στους Διαγωνισμούς του Edu Αrctic το 2017 με τη μαθήτρια Βασιλική Δεληγιώργη (Α’ Λυκείου τότε) και το 2018 με τις μαθήτριες Τριανταφυλλιά Βαϊοπούλου (Γ’ Λυκείου) και Γλυκερία Μπούκη (Β’ Λυκείου). Μοιράστηκαν τις εμπειρίες από την εξόρμηση στην Αρκτική, στα νησιά Φερόε (Δεληγιώργη, Αναστασόπουλος Αυγ. 2017) και στην αρκτική Νορβηγία (Βαϊοπούλου, Μπούκη, Αναστασόπουλος Αυγ. 2018).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας, με την επίβλεψη του κ. Αναστασόπουλου, συμμετείχε και στους τρεις (3) διαγωνισμούς του Edu Αrctic αποστέλλοντας είκοσι (20) συνολικά προτάσεις από 23 μαθητές/τριες για επιστημονική έρευνα και καινοτόμες κατασκευές – εφαρμογές. Τρεις (3) από αυτές κέρδισαν το έπαθλο του ταξιδιού και άλλες επτά (7) κατάφεραν να μπουν στους τελικούς του διαγωνισμού το 2018 και 2019.

Στο περιθώριο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν αναρτημένα τα ερευνητικά πόστερ των μαθητριών Τριανταφυλλιάς Βαϊοπούλου (νικήτρια 2018), Μαρίας Τσιλομήτρου (φιναλίστ 2018 και 2019), Μελίνας Γιαννάκη (φιναλίστ 2019), Ελένης Κοτρώτσιου (φιναλίστ 2019). Ο κ. Αναστασόπουλος έλαβε επίσης μέρος, μαζί με συναδέλφους του από την Ευρώπη, σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Bring research into the classroom – new perspectives – Φέρνοντας την επιστημονική έρευνα στην τάξη – προοπτικές» ενώ τιμήθηκε με συμβολικά δώρα για την δραστηριότητά του στο Πρόγραμμα. Οι διοργανωτές έδωσαν επίσης συμβολικά δώρα για τους φετινούς εννέα (!) φιναλίστ του 4ου ΓΕΛ: Γιαννάκη Μελίνα, Κοτρώτσιου Ελένη, Νότος Στέφανος, Χρυσικού Ελισάβετ, Ντερέκα Ραφαέλα, Σιακάρα Αθανασία, Φίνου Ευαγγελία, Τσιλομήτρου Μαρία και Τσιλομήτρου Χρύσα.

Το συνέδριο, που είχε τον χαρακτήρα τελικού απολογισμού του Edu Αrctic, περιελάμβανε χαιρετισμούς από την πρεσβευτή της Γαλλίας για την Αρκτική κα Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Αρκτικής (University of Arctic) κ. Lars Kullerud και βέβαια ομιλίες – παρουσιάσεις από επιστήμονες και εκπαιδευτικούς σχετικές με την έρευνα στην Αρκτική, τη σχέση εκπαίδευσης και αρκτικής αλλά και για τα σημαντικά οικολογικά προβλήματα που καταγράφονται σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη, λόγω της ανθρωπογενούς δραστηριότητας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαΐου στο ιστορικό κτήριο της Πολωνικής Aκαδημίας Επιστημών του Παρισίου καθώς και στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών (UVSQ) όπου oι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Latmos (Laboratoire Atmosphères, Milieux, Observations Spatiales) το οποίο συνεργάζεται άμεσα με την European Space Agency (ESA) παρέχοντας σημαντικά εξαρτήματα για δορυφόρους αλλά και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS – International Space Station).