- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συγκέντρωση για ΣΣΕ, μισθούς και συντάξεις

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και πολλοί νέοι, συμμετείχαν στην συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Καρδίτσα, τα σωματεία οικοδόμων και εμποροϋπαλλήλων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του, το στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι «δίκαιη ανάπτυξη και εργάτες που δουλεύουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μεροκάματα 20 και 25 ευρώ, δεν γίνεται να υπάρξει».

Επισήμανε ακόμα ότι «χωρίς  αγώνες και διεκδικήσεις οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να κερδίσουν  τίποτα».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα εξής:

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση απαιτούμε και διεκδικούμε την επαναφορά των ΣΣΕ, κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ, να αγωνιστούμε για αυξήσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να συνεχίσουμε την πάλη, που έχουν ήδη ανοίξει αρκετοί κλάδοι με απεργίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, όπως οι οικοδόμοι και εδώ στην Καρδίτσα πριν λίγες μέρες.

Το χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στην αρχή της βδομάδας, για να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα 88 προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, δημιουργεί νέες συνθήκες αντιλαϊκής επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή μας.

Σε αυτό το νέο “πακέτο” μέτρων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η «κωδικοποίηση» – μονιμοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων, που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η διάλυση των ΣΣΕ, η κατακόρυφη άνοδος κάθε είδους ευελιξίας, η απελευθέρωση απολύσεων, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, η παραπέρα «μεταρρύθμιση» – τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα, η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» με την επιβολή επιπλέον φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία κ.ο.κ. Μέτρα, δηλαδή, που χτυπούν την καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το μισθό, τους όρους που ζουν σήμερα και εργάζονται.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ψέματα, να εξαπατά, να σπέρνει αυταπάτες και να δημιουργεί κλίμα αναμονής ότι κάτι μπορεί να γίνει για τους μισθούς, να υπάρξει αύξηση στον κατώτατο και εκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τύπου Πορτογαλίας δηλαδή, ενώ έχουν μειώσει το εισόδημα στο μισό ίσως και παραπάνω, θα μας πετάξουν κάποια ψίχουλα και εμείς πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι. Από κοντά και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, δηλαδή το ίδιο κόμμα με νέο ΑΦΜ, είναι αυτά που υλοποίησαν τα 2 μνημόνια από τη θέση των κυβερνόντων και που τσάκισαν τους μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα προσπαθούν να καρπωθούν για λογαριασμό τους τη δυσαρέσκεια, που υπάρχει για την κυβέρνηση και την πολιτική της, επενδύοντας και τάζοντας αυξήσεις σε μισθούς, επαναφορά ΣΣΕ κ.ά.

Νέο και παλιό πολιτικό προσωπικό, κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, ενιαία αρνήθηκαν και έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια, την πρόταση νόμου των 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και διαπραγματεύσεων.

Απαιτούμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση να φέρει εδώ και τώρα προς συζήτηση στη Βουλή, την πρόταση νόμου που κατέθεσαν 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις και προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, την εφαρμογή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, την κατάργηση του διαχωρισμού του μισθού των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

Ειδικά για την τελευταία, αυτές τις μέρες στα κρυφά προχωρεί με τους εργοδότες στην υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με 586 ευρώ και 511, για άλλη μία φορά προσθέτουν άλλη μία ταφόπλακα στους μισθούς στα μεροκάματα και στα εργασιακά δικαιώματα. Φαίνεται ότι από καιρό σχεδίαζαν τη νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Για αυτό και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλε εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων. Ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία στις 14 Ιανουαρίου, που προκήρυξαν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που εμπεριείχε και το χτύπημα της απεργίας. Γι’ αυτό η πλειοψηφία του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας δεν έβγαλε τσιμουδιά για το ζήτημα της κατάργησης του δικαιώματός μας στην απεργία.

Το ζήτημα της ΣΣΕ για εμάς είναι μεγάλης σημασίας , καθώς αφορά τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε και αυτό γιατί εξασφαλίζει τη βάση αμοιβών και ωρών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, βάζει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αυξήσει την εκμετάλλευση, ανοίγει το δρόμο να καταργηθούν οι αισχρές σχέσεις εργασίας, να υπάρξουν μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της ζωής των εργαζομένων.

Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας αυτός είναι σκληρός. Άλλωστε, η ύπαρξη των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας ήταν και παραμένει κάθε φορά αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης υπέρ των εργαζομένων στην ολομέτωπη σύγκρουση με την εργοδοσία. Όμως, δεν έχουμε μόνο τον κάθε εργοδότη απέναντί μας αλλά το σύνολό τους, τον ίδιο τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι αυτοί από κοινού έχουν συγκροτήσει μέτωπο ενάντιά μας, χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους ώστε να εμποδίσουν την οργανωμένη δράση και τον αγώνα μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο χέρι μας είναι. Με τη δράση μας  να σπάσουμετο φόβο, την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και την τρομοκρατία, να γίνει δική μας υπόθεση, το δικό μας δίκιο. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας»