- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συλλυπητήριο μήνυμα Θάνου Σκάρλου για το θάνατο της ζωγράφου Βούλας Δόγια

Εκ μέρους του Δήμου Σοφάδων και εμού του ιδίου, επιθυμώ να εκφράσω  τα θερμότατα συλλυπητήρια μου για την απώλεια της συντοπίτισσας ζωγράφου Βούλας Δόγια.

Η εκλιπούσα αποτέλεσε μια καλλιτεχνική μορφή που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας  και η περιοχή μας έχασε μια εξέχουσα προσωπικότητα, που τιμούσε τον τόπο της  όπου κι αν βρισκόταν.

Η Βούλα αναμφίβολα  υπήρξε μια σημαντική καλλιτέχνιδα του ελληνικού εικαστικού στερεώματος. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 χρονών, στην πόλη που της διέγειρε την έμπνευση, στους Σοφάδες.

Γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Έκτορα Δούκα, μέχρι το θάνατό του. Στη συνέχεια κοντά στους Γιώργο Κουζούνη και Σπύρο Δαγλαρίδη. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τη γλυπτική, δίπλα στο γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο. Παρακολούθησε από το 1975 στη Βιέννη, το Ελεύθερο Σπουδαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών.

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις από το 1970 στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καρδίτσα και πολλές άλλες

Επίσης έκανε και πάρα πολλές ατομικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πρώτη το 1967 στην Αθήνα. Ακολούθησαν εκθέσεις στην Πάτρα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στη Λευκωσία της Κύπρου, στο Λονδίνο, στην Ύδρα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στη Λαμία στη Θήβα, στην Ιταλία κ.α.

Απέσπασε βραβεία, επαίνους και μετάλλια. Το 1986 με το έργο της «Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ» (λάδι 40Χ50), σε διεθνή διαγωνισμό από την ACADEMIE INTENRTIONAL DE LYTECE της Γαλλίας, ανάμεσα σε 135 χώρες πήρε το χάλκινο μετάλλιο και δίπλωμα και το 1998 το έργο της «Το Αγιο Πνευμα επωαζουν επι της γης» (λάδι 70X90) διακρίθηκε από το διεθνές κέντρο θρησκευτικής και καλλιτεχνικής χειροτεχνίας στην Πομπηία της Ιταλίας.

Η ίδια ίδρυσε και λειτούργησε επί σειρά ετών Εργαστήριο Ζωγραφικής. Μαθητές της σπούδασαν στη συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ακάματη δημιουργός, πνεύμα ανήσυχο με πολλές δραστηριότητες σε καλλιτεχνικό επίπεδο, κατάφερε να αφομοιώσει τις εμπειρίες της ζωής της   και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση.

Η Βούλα Δόγια  δεν έπαψε να προσφέρει στην τοπική κοινωνία  και τον πολιτισμό επί πολλές δεκαετίες. Ενεργός πολίτης, με μεγάλη αγάπη και διάθεση προσφοράς για τον τόπο της . Και πολύτιμος φίλος, που πάντα με αγάπη, πολλές φορές και με σκωπτική διάθεση, θα έλεγε και τον καλό της λόγο και την κριτική της παρατήρηση.