- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συμβάλλουμε στη μάχη των υγειονομικών ενάντια στην πανδημία

Τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική, η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων Ιατρικής και Νοσηλευτικής όλης της χώρας καλούν σε εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων φοιτητών στη μάχη κατά της πανδημίας στα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη ο σύλλογος της ΣΕΥΠ στη Λάρισα, οι ΦΣ Ιατρικής Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων έχουν πάρει σχετική απόφαση η οποία συναντά τη θερμή ανταπόκριση των ίδιων των φοιτητών.

Ταυτόχρονα οι φοιτητές στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών για να καλυφθούνε τα μεγάλα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, μέσα προστασίας, κλίνες ΜΕΘ ώστε να δώσουμε τη μάχη με την επιδημία με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Δυστυχώς στους συλλόγους φοιτητών Ιατρικής και Βιοχημείας Λάρισας, η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ δεν δέχτηκε καν να γίνει συνεδρίαση των ΔΣ ώστε να συζητηθεί η πρόταση που καταθέσαμε.

Θεωρούμε την στάση τους αυτή απαράδεκτη αφού στρέφεται ενάντια στην κοινή λογική και στη διάθεση των φοιτητών να συμβάλουμε οργανωμένα, με δεδομένο τις γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές και την αντίστοιχη περιορισμένη πείρα που έχουμε στον αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας. Για να μας αποφύγουν έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι το ΔΣ του συλλόγου δεν μπορεί να αποφασίσει μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά πρέπει να συνεδριάσει με τη φυσική παρουσία των μελών του, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε απαγόρευση της κυκλοφορίας!

Οι δυνάμεις της ΔΑΠ στην προσπάθειά τους να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι έχουν λυθεί τα κενά και οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία! Την ίδια ώρα που οι γιατροί απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για την στήριξη του συστήματος δημόσιας Υγείας, τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό φτάνουν τις 30.000, ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη. Αλήθεια δεν γνωρίζουν ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου οι φοιτητές Ιατρικής είναι στις κλινικές, λειτουργούν οι 12 από τις 20 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών πληρούνται οι 159; Τα κενά που εξαφάνισε η ΔΑΠ παραδέχεται έμμεσα ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση  η οποία αναζητά εθελοντές, ενώ δεν κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις, ούτε το αναγκαίο βήμα για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Εμείς σαν νέοι επιστήμονες επιλέγουμε να συνεισφέρουμε στη μάχη των υγειονομικών με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και ταυτόχρονα δεν κλείνουμε τα μάτια στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας στη χώρα μας.

Ερωτήματα προκαλεί και η στάση της παράταξης ΕΑΑΚ-ΙΟΣ στη Βιοχημεία οι οποίοι αρνήθηκαν το ψήφισμα υιοθετώντας το επιχείρημα της ΔΑΠ ότι «το ΔΣ δεν μπορεί να συνεδριάσει». Αναρωτιόμαστε: Σε συνθήκες πανδημίας με τις σχολές κλειστές, τα μέλη του ΔΣ σε διαφορετικές πόλεις, ο σύλλογος δεν έχει δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνει θέση για τόσο σοβαρά ζητήματα; Ο φοιτητικός σύλλογος θα μπει στο γύψο όλο αυτό το διάστημα, όσο μένουν κλειστές οι σχολές; Θα πάψει να ενημερώνει και να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα, να εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όποιον το έχει ανάγκη;

Σε κάθε περίπτωση, με την πανδημία σε εξέλιξη, δηλώνουμε αποφασισμένοι  να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ηρωική προσπάθεια των υγειονομικών να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Καλούμε όλους τους φοιτητές της Ιατρικής και της Βιοχημείας Λάρισας να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων και να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΕΥΠ Λάρισας.

 

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στα Δ.Σ. των Φ.Σ. Ιατρικής και Βιοχημείας