- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνάντηση Δημάρχων με Αγοραστό για τις αποκαταστάσεις των ζημιών

Σύσκεψη, μετά από σχετική πρωτοβουλία και απόφαση της ΠΕΔ Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην ΠΕ Καρδίτσας παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωστή Νούσιου και των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας.

Η σύσκεψη, αφορούσε την «διατύπωση»  ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου δράσης, περιφέρειας και δήμων, για το ζήτημα των αποκαταστάσεων των ζημιών μετά τον Ιανό σε θέματα κυρίως υποδομών.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Β. Τσιάκος, Σοφάδων Αθ. Σκάρλος, Παλαμά Γ. Σακελλαρίου, Μουζακίου Θεοφ. Στάθης, Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος και Αργιθέας Α. Στεργίου καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιος.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως μετά τις ομολογουμένως τάχιστες διαδικασίες από την πολιτεία σε επίπεδο αποζημιώσεων για την ανακούφιση των πληγέντων, απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο ΠΕ Καρδίτσας για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε υποδομές.

Όπως τονίστηκε από όλους, η διαχείριση της «επόμενης μέρας» στην περιοχή μετά τις καταστροφές,  απαιτεί ενιαία δυναμική στάση και κατάρτισης ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει αναλυτική καταγραφή των ζημιών ανά Δήμο, προκειμένου να υπάρξει μια «συνολική αποτίμηση της κατάστασης» και να διεκδικηθούν τα ποσά που απαιτούνται.

Κοινή πεποίθηση των Δημάρχων, όπως εκφράστηκε και από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Καρδίτσας κ. Θάνο Σκάρλο, είναι η δημιουργία ενός «συνολικού πλάνου διεκδίκησης», ενώ παράλληλα εκφράστηκε η πλήρη στήριξη στον διεκδικητικό ρόλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα η ΠΕΔ Καρδίτσας προγραμματίζει εντός των επόμενων ημερών, συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Καρδίτσας σημείωσε:

«Είναι  σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει ένα απόλυτο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των Δημάρχων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πάνω στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των καταστροφών που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία. Έγινε μια εκτενής, ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν  και αποφασίστηκε ο από κοινού συντονισμός και προγραμματισμός δράσεων. Η πορεία των διεκδικήσεων, παρά τις προφανείς πολυεπίπεδες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του τεράστιου όγκου των ζημιών, είμαι βέβαιος ότι με τη συνδρομή του Υπουργού κ. Κώστα Τσιάρα, των τοπικών βουλευτών και του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού,  θα εξελιχθεί θετικά για το σύνολο της ΠΕ Καρδίτσας.»