- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνάντηση Νίκου Παππά με τον πρόεδρο των εκκοκκιστών

Να δοθεί λύση στο ζήτημα των ανοιχτών τιμών ζήτησε ο πολιτευτής της Ν.Δ.

Νέα παρέμβαση για το ζήτημα των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι έκανε το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. και πολιτευτής Καρδίτσας Νίκος Παππάς. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, όπου τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα που «καίει» τους αγρότες, ο κ. Παππάς έθεσε το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την τακτική των ανοιχτών τιμών και στον πρόεδρο των εκκοκκιστών Ελλάδας κ. Νίκο Καραγιώργο.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παππάς τόνισε ότι φέτος η συγκομιδή και η παράδοση του κυρίου όγκου του βαμβακιού στην περιοχή μας ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού δικαιολογούσε μια ενδεικτική τιμή εισαγωγής του προϊόντος στο εκκοκκιστήριο περίπου 30 – 33 λεπτά το κιλό. Αντί αυτής της τιμής κόπηκε για φέτος μηδενική ενδεικτική τιμή εισαγωγής.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που κορυφώθηκε στη συνέχεια όντως παρέσυρε και τη διεθνή τιμή του βαμβακιού αρκετά χαμηλότερα, όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση οι εκκοκκιστές να μετακυλούν συνεχώς το επιχειρηματικό ρίσκο στον παραγωγό.

Ο κ. Καραγιώργος έκανε λόγο για την πολύ άσχημη διεθνή συγκυρία, λέγοντας ότι η διεθνής αγορά είναι ιδιαίτερα πιεσμένη, δεχόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα στον αγροτικό τομέα. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα υπάρξει η δυνατότητα να δοθούν καλύτερες τιμές στο βαμβάκι.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι οι εκκοκκιστές, ως σημαντικοί παράγοντες της οικονομίας μιας αγροτικής περιοχής, δεν πρέπει να επιδιώκουν αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση των δικών τους κερδών αλλά να επιδεικνύουν την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία για την οικονομική κατάσταση των αγροτών.

Πρέπει, τόνισε χαρακτηριστικά, να λειτουργούν ως «συνεργάτες» των αγροτών, αφού η συρρίκνωση της βαμβακοπαραγωγής και του αγροτικού τομέα, εκτός από τον οικονομικό μαρασμό ολόκληρης της περιοχής, θα επιφέρει και πτώση της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας.