- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Θέματα του αγροτικού τομέα κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με το Δ.Σ του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Μπορεί η συνάντηση να ήταν και εθιμοτυπικού χαρακτήρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, παρόλα αυτά όμως συζητήθηκαν και όλα τα ζητήματα που αφορούν τον ΤΟΕΒ.

Ο πρόεδρος κ. Θανάσης Μαρκινός και τα μέλη του, ευχαρίστησαν τον κ. Αγοραστό για την ένταξη του μεγάλου, όπως ανέφεραν, έργου της αντικατάστασης των διωρύγων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για το εν λόγω έργο περιφερειάρχης κ. τα μέλη του ΤΟΕΒ συμφώνησαν να διεκδικήσουν από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνει με κλειστό δίκτυο και όχι με ανοικτό, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού για άρδευση, που είναι η σύγχρονη τάση των δικτύων και ποιο φιλοπεριβαλλοντική. Επίσης τα μέλη του ΤΟΕΒ θεωρούν ως ιδανικότερη περίπτωση φορέας υλοποίησης του έργου να είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί γρηγορότερα.

Αναφορά έγινε και για το αποστραγγιστικό, αρδευτικό και οδικό δίκτυο του ΤΟΕΒ συνολικού μήκους 800 χλμ το οποίο χρίζει αναβάθμισης λόγω παλαιότητας και φθορών. Επίσης τα μέλη του ΤΟΕΒ ζήτησαν την συνδρομή της Περιφέρειας για τεχνικά έργα που αφορούν καθαρισμό τάφρων και αγροτικό εξηλεκτρισμό, για τα οποία ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας πραγματοποιεί κάθε χρόνο έργα όπως τα παραπάνω και στα πλαίσια του νέου προγράμματος του 2017 μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Ακόμα συζητήθηκε και το ζήτημα της εποπτείας των ΤΟΕΒ, που αυτή τη στιγμή είναι στους Δήμους, με τα μέλη του Δ.Σ. και τους παραγωγούς να υποστηρίζουν ότι οι Δήμοι δεν διαθέτουν τις δομές και την εμπειρία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας στα πλαίσια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, που έχει κατατεθεί στη Βουλή και εμπεριέχει την νέα μορφή των ΤΟΕΒ, η εποπτεία να περάσει στις αιρετές  Περιφέρειες, με την παράλληλη διατήρηση του αυτοδιοίκητου ρόλου των ΤΟΕΒ.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, για τον οποίο οι παραγωγοί ζητούν να έχει κεντρικό ρόλο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και να συμμετέχουν όλοι χρήστες και οι ΤΟΕΒ ως, αλλά και για το περιβαλλοντικό τέλος, που προβλέπεται από τα νέα σχέδια διαχείρισης και για το οποίο θα αποτελέσει μια ακόμα επιβάρυνση στους αγρότες-παραγωγούς και για το οποίο περιφερειάρχης, αγρότες και ΤΟΕΒ είναι αντίθετοι, καθώς θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Παράλληλα τα μέλη του ΤΟΕΒ ζήτησαν την συνδρομή του Περιφερειάρχη στο ζήτημα, που έχει ανακύψει εντός των ορίων ευθύνης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, στην περιοχή του αγροκτήματος της Τ.Κ. Μυρίνης, οπού με την κατασκευή του οδικού άξονα Ε65, ορισμένα αγροτεμάχια έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση, με τους παραγωγούς να αναγκάζονται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να μεταβούν στα χωράφια τους. Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι πρόκειται να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο έτσι ώστε να εξεταστεί η δημιουργία πρόσβασης στην εν λόγω περιοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η αιρετή Περιφέρεια στο ευρύτερο πλαίσιο του αγροτικού τομέα ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν αγροτικό εξηλεκτρισμό, υπογείωση δικτύων των ΤΟΕΒ, μικρά φράγματα, εγγειοβελτιωτικά, έργα αναδασμού, καθαρισμός αρδευτικών τάφρων, αντικαταστάσεις αντλιοστασίων, προμήθεια Inverter γεωτρήσεων, αγροτική οδοποιία, κ.α. Παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα ενίσχυσης της αγροτική οικονομίας όπως και επενδυτικά σχέδια στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων. Ως αιρετή Περιφέρεια στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των παραγωγών και δίνουμε λύσεις όπου απαιτείται. Το αγροτικό ζήτημα είναι ένα εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πιστεύουμε δε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί μια από τις λύσεις στην κρίση, αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος κ. Θ. Μαρκινός σημείωσε τα εξής: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη σε όλους του τομείς και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη στήριξη του και της Περιφέρειας στα θέματα που αφορούν τους παραγωγούς. Χαιρόμαστε που στο όραμά μας για τη διεκδίκηση του κλειστού δίκτυο του Ταυρωπού, ο περιφερειάρχης είναι στο πλευρό μας, όπως και σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Ευελπιστούμε ότι και την νέα χρονιά θα έχουμε μια σειρά από δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του αγροτικού κόσμου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία».