- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές

Με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, τόνισε ότι η Π.Ε Καρδίτσας διαθέτει την απαραίτητη ετοιμότητα με διαθέσιμο όλο το μηχανικό της εξοπλισμό, ώστε να επέμβει όπου χρειαστεί. Ζήτησε άμεση ενημέρωση από την Π.Υ, το στρατό, τους δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις και ευχήθηκε να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο.

‘’Θα διατεθούν όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό της Π.Ε Καρδίτσας σε 24ωρη βάση και αν χρειαστεί θα μισθωθούν και ιδιωτικά μηχανήματα. Έχουμε ήδη προβεί σε καθαρισμούς χόρτων και βλάστησης σε σημεία της αρμοδιότητας μας και θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους Δήμους. Καθημερινά θα εκτιμάται ο δείκτης επικινδυνότητας, ώστε να αυξάνονται τα μέτρα ετοιμότητας και επιτήρησης των δασών για επισήμανση πυρκαγιών. Σε περίπτωση που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και άνω και σε συνδυασμό με την ένταση των ανέμων θα εκδίδεται απόφαση περί διακοπής της κυκλοφορίας στο δασικό δίκτυο. Θεωρούμε παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα πρόληψης από φυσικές καταστροφές’’, επεσήμανε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών ζήτησε ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας Π.Ε Καρδίτσας κ. Βάιος Κωστέλλος, ώστε με μηνύματα από τα ΜΜΕ να ενημερωθούν οι πολίτες για ενέργειες που πρέπει να αποφεύγουν ειδικά στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ αναφέρθηκε ο δ/της ΔΙ.ΠΥ ν. Καρδίτσας πύραρχος κ. Γιώργος Νταουτάς. Τόνισε παράλληλα ότι με τη νέα νομοθεσία ιδρύονται Σ.Ο σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας και δήμων. Ο κ. Νταουτάς επεσήμανε την ανάγκη προγραμματισμού των απαραίτητων αντιπυρικών έργων, την ετοιμότητα των πυροσβεστικών μέσων, αλλά και μέτρα πρόληψης για τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας. Ζήτησε επίσης να συντάξουν οι δήμοι όλα τα απαραίτητα μνημόνια για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, αν απαιτηθεί λόγω πυρκαγιάς, ενώ τόνισε η Π.Υ διαθέτει καθημερινά 8 οχήματα ( 6 για περιπολίες και 2 με πυροσβεστική δυνατότητα) με την παρουσία αξιωματικού υπηρεσίας.

Τόνισε μάλιστα ότι η Π.Υ έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους σε υδατοδεξαμενές και υδροστόμια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της βλάστησης που καλύπτει πολλούς δασικούς δρόμους.

Ο Δ/ντής 2ου και 3ου γραφείου του ΚΕΣΝ λοχαγός κ. Αντώνης Βουλγαρόπουλος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του στρατού, ο οποίος θα καλύψει ανάγκες στον τομέα της πρόληψης με περιπόλους σε συνεργασία με την Π.Υ.

Εκ μέρους της αστυνομικής διεύθυνσης Καρδίτσας ο αστυνομικός δ/ντής κ. Αθανάσιος Ράικος διευκρίνισε ότι διενεργούνται περιπολίες επί 24ωρου βάσης τόσο στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα όσο και στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου, ενώ υπάρχει και κινητή μονάδα πρόληψης στην περιοχή της Ρεντίνας. Ζήτησε επίσης την συνδρομή των τοπικών κοινωνιών στο θέμα της πρόληψης των  πυρκαγιών.

Τους δήμους θα ενημερώνει καθημερινά για τους χάρτες επικινδυνότητας  και η Α.Δ.Θ.Στ.Ε όπως δήλωσε ο προιστάμενος πολιτικής προστασίας κ. Κω/νος Γαβριηλίδης.

Την συνδρομή του Δασαρχείου, προκειμένου να καθαριστούν και να συντηρηθούν όλοι οι δασικοί δρόμοι ζήτησε και ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου. Μαζί του συμφώνησε και ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ.  Ιωάννης Κουτσομήλιας αφού το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται σε Τ.Κ όπως η Κτιμένη και ο Βαθύλακκος.

Εκ μέρους του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ο Αντιδήμαρχος κ. Θέος ζήτησε να ενταθούν οι περιπολίες στην περιοχή και από την Π.Υ και από το Α.Τ .

Από το Δασαρχείο Καρδίτσας η κ. Φωτεινή Ξαντήρου επεσήμανε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ από το Δασαρχείο Μουζακίου η κ. Ιωάννα Αναστασιάδου τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις από το Πράσινο Ταμείο και το Π.Δ.Ε για τα δημόσια δάση που είναι στην αρμοδιότητα του δασαρχείου.

Έτοιμος και ο ΔΕΔΗΕ να συνδράμει όπου χρειαστεί όπως δήλωσε ο Δ/ντής της υπηρεσίας κ. Δημήτρης Κολοβός.

Για αλλαγή του νομικού πλαισίου και μεγαλύτερη ευελιξία στην συνεργασία των υπηρεσιών και των δήμων έκανε λόγο ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Καραγιάννης, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός.

Στις πυρκαγιές που προκαλούνται από χώρους απορριμμάτων αναφέρθηκε ο κ. Στ. Χατζηνικολιδάκης εκ μέρους της Δ/νσης Υγείας και Μέριμνας .

Με ομάδα εθελοντών και 4 οχήματα θα συνδράμει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, όπως είπε ο Πρόεδρος του κ. Δημήτρης Παπούλιας.

Εκ μέρους της Αερολέσχης Καρδίτσας , όπως τόνισαν ο κ. Παναγιώτης Μιχόπουλος και ο κ. Βαγγέλης Παπαβασιλείου, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το αεροσκάφος της, για εναέριες περιπολίες.

Τέλος και οι εκπρόσωποι του Ε.Ο.Σ., Ε.Ο.Δ., Λέσχης 4χ4 και της Ραδιολέσχης κ.κ. Αντώνης Παπαδάκος, Αντώνης Κοστούδης, Ηλίας Ζαχαράκης και Δημήτρης Βογιατζής αντίστοιχα τόνισαν ότι και οι εθελοντικές οργανώσεις τίθενται, όπως κάθε χρόνο, στην διάθεση της Πολιτικής Προστασίας με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχαν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Λία Ρογγανάκη και κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, η προϊσταμένη περιβάλλοντος Δ. Παλαμά κα Ιωάννα Τζέλλα, και η αναπληρώτρια δ/ντρια ΔΤ Έργων ΠΕ Καρδίτσας κα Χριστίνα Ρέππα.