- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ

Με αποκλειστικό θέμα την υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων Φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας συγκαλείται εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της, Μεσογείων 15.
Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ που συνεδρίασε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον Πρόεδρό της, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη και Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάννας Καλογήρου και των Αντιπεριφερειαρχών Χαλκιδικής κ. Γιάννη Γιώργου, Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, Κοζάνης κ. Παναγιώτη Πλακεντά και Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρου Τζόκα.

«Η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, αλλά επιβάλλει Μνημόνιο διαρκείας για την Αυτοδιοίκηση, ένα Μνημόνιο ασφυκτικού ελέγχου και λιτότητας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη είναι προδήλως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική καθώς αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος. Επιπρόσθετα, αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και, ταυτόχρονα, είναι επιβλαβής και επιζήμια για την κοινωνία», σημείωσε και προανήγγειλε ότι η ΕΝΠΕ προτίθεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε νομικό με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «ο κ. Γ. Χουλιαράκης αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με τη διοίκηση της Ένωσης Περιφερειών» και τόνισε ότι η απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα «δημιουργεί πρόβλημα στην απρόσκοπτη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στην υλοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος των Περιφερειών, δηλαδή την υλοποίηση πρωτοβουλιών και έργων που δημιουργούν θέσεις εργασίας και παροχετεύουν χρήμα στην πραγματική οικονομία».

«Η κίνηση του κ. Χουλιαράκη είναι ένδειξη πανικού. Η απόφασή του πάσχει καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός προσδιορισμού των διαθεσίμων και οι Περιφέρειες θα χρειαστούν ακόμη ένα λογιστήριο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο γραφειοκρατικό φορτίο που δημιουργεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπενθυμίζοντας ότι το 2015, όταν ετέθη για πρώτη φορά θέμα μεταφοράς αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, οι Περιφέρειες ανταποκρίθηκαν, μετά από συνάντηση των 13 Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
«Τέτοιες αποφάσεις, που εκδίδονται αιφνιδιαστικά, χωρίς διάλογο, ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, είναι ίδιον δουλοκτητικών κρατών, δείχνουν μορφές διοίκησης που δεν συνάδουν με την Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Απ. Τζιτζικώστας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από την πλευρά του δήλωσε: «Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα. Μετά την κύρωση από τη Βουλή της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι στη βούληση του 80% των Ελλήνων, σήμερα η κυβέρνηση δίνει εντολή σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση. Με τη λογική: ‘Αποφασίζουμε και διατάσσουμε’. Αυτά δεν αρμόζουν σε μια Δημοκρατία, δεν αρμόζουν στην Ελλάδα του 2019, γιατί εκτός όλων αυτών, εάν προχωρήσει αυτή η απόφαση της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των ίδιων των Περιφερειών. Αυτά δεν είναι χρήματα που κάθονται στην άκρη. Αυτά είναι χρήματα που τα αξιοποιούν οι Περιφέρειες για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να μας ξεκαθαρίσει, τί από τα δύο ισχύει; Βγήκαμε τον προηγούμενο Αύγουστο από τα μνημόνια και η οικονομία ανακάμπτει ή τελικά είμαστε ακόμη στο 2015 και πρέπει πάλι να αφαιμάξουμε όλους τους φορείς του Δημοσίου; Η ερώτηση είναι απλή και περιμένουμε απαντήσεις».