- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνεχίζεται η μάχη με την κακοκαιρία – Σε έκτακτη ανάγκη οι Δ. Αργιθέας, Μουζακίου και Λ. Πλαστήρα

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη οι Δήμοι Μουζακίου, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία “Σοφία”.

Επίσης με την ίδια απόφαση κήρυξε σε Έκτακτη Ανάγκη Πολιτικής Προστασίας: τους Δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
τους Δήμους Πύλης και Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων
τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Η κήρυξη Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και παγετός) που εκδηλώθηκαν από τις 04-01-2019 στις παραπάνω περιοχές.

Η μάχη με την κακοκαιρία συνεχίζεται στο Νομό μας και όλες οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση.

Οι καθαρισμοί και η ρίψη αλατιού συνεχίζονται και το πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ο παγετός.

Το κρύο εξακολουθεί να είναι τσουχτερό και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει έτσι καθ ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

Που χρειάζονται αλυσίδες στο Νομό 

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Νομό Καρδίτσας έχει ως εξής:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

 

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Στο «ψυγείο» θα παραμείνει, λοιπόν, για τα επόμενα 24ωρα η χώρα λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά, με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο «Τηλέμαχος» θα φέρει χιόνια στην Αττική, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι μετεωρολόγοι μιλούν και για νιφάδες χιονιού ακόμα και τα νότια προάστια.

Η διάρκειά της κακοκαιρίας ωστόσο προβλέπεται μικρή, καθώς από Τρίτη μεσημέρι αναμένεται να εξασθενίσουν τα φαινόμενα – έστω προσωρινά, καθώς νέο σύστημα με βροχές και νοτιάδες έρχεται από την Τετάρτη.

Έτσι, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κυρία χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον πολύ ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ:

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο στα νότια κυρίως θάλασσια – παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία : από -06 (μείον 06) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Μέτρα αυτοπροστασίας από τη ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: