- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνεχίζονται μέχρι το 2023 όλες οι Κοινωνικές Δομές

Η συνέχιση της λειτουργίας όλων των  Κοινωνικών Δομών για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, συμφωνήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αθήνα, η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. Ο σχεδιασμός αφορά την συνέχιση λειτουργίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας,  μέχρι και το τέλος του 2023 του συνόλου των δομών με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων τα Κέντρα Κοινότητας και τα παραρτήματα τους για Ρομά, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,  οι Δομές για αστέγους, οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τα Κέντρα Συμβουλευτικής, τα Κέντρα  Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία κ.α. Επίσης, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συνεχιστεί με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2023 η λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων και Κοινωνικών Φαρμακείων  σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα καθώς επίσης και το Πρόγραμμα του  Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) για την ενίσχυση απόρων συμπολιτών με  επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή.

«Περισσότερη στήριξη στους Έλληνες που έχουν ανάγκη» είναι το μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. «Ερχόμαστε με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια Υπουργεία,  να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες Δομές και  να τις συγχρονίσουμε με την εποχή μας. Θέλουμε καλύτερες και δικαιότερες υπηρεσίες, με αναβαθμισμένη λειτουργία» δηλώνει ο κ. Αγοραστός επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Διεκδικούμε  προγράμματα ανοιχτά σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι Έλληνες που βρίσκονται στο περιθώριο είναι πολλοί και χρειάζονται ενίσχυση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεικνύει στην πράξη ότι στέκεται δίπλα στον άνθρωπο, με σεβασμό σε όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα, ενισχύουμε την απασχόληση καθώς πιστεύουμε ότι ο αποτελεσματικότερος  τρόπος για τη καταπολέμηση της φτώχειας είναι η δημιουργία νέων, καλά αμειβομένων  θέσεων εργασίας και όχι αποκλειστικά η πολιτική  χορήγησης επιδομάτων».

«Θέλω να συγχαρώ» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για την άριστη συνεργασία, την άρτια κατάρτιση και τη βαθιά γνώση του αντικειμένου της. Και για τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου προτεραιότητα έχει η δημιουργία του νέου μοντέλου One-stop Shop  Κέντρων για την παροχή του συνόλου των κοινωνικών παροχών σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ωφελουμένων ώστε η διασφαλιστεί η παρακολούθηση και η δικαιότερη κατανομή της προνοιακής παροχής.

Να σημειωθεί ότι  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο προϋπολογισμός των κοινωνικών δομών και δράσεων ξεπερνά τα 180  εκατομμύρια ευρώ. Μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ενισχύεται η  απασχόληση και η  κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων όπως οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι Ρομά, υποστηρίζονται άτομα  με αναπηρίες και  ηλικιωμένοι, προστατεύονται γυναίκες που είναι θύματα βίας και χρηματοδοτούνται δράσεις Κοινωνικής Οικονομίας για την  καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και των διακρίσεων.