- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της Οξυάς για τα μικρά υδροηλεκτρικά

Αυτή τη φορά με την άσκηση προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών προσφυγών κατά αποφάσεων του Συμβουλίου της Κοινότητας Οξυάς και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μουζακίου, που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στην από 22-11-2019 συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μουζακίου και με αφορμή την έγκριση σχεδίου συμφωνητικού, που παρέχει στην ενδιαφερόμενη για την κατασκευή στην Οξυά του μικρού υδροηλεκτρικού «Μελίσσι» εταιρία το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο «Νησιά – Αγία Τριάδα», αποφασίστηκε (κατά πλειοψηφία, μειοψηφούσας της κας Ντούρβα) η διακοπή της κυκλοφορίας στον ίδιο δρόμο για όλο το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης αυτών των εργασιών (το οποίο δεν προσδιορίζεται) και η εκτροπή της σε άλλο οδικό άξονα (Βαένια – Παλαιοχώρι – Μελίσσι – Αγία Τριάδα).

Παρότι, μάλιστα, είναι ευρέως γνωστά τα προβλήματα του προαναφερόμενου οδικού άξονα, που εξαιτίας της προαναφερόμενης απόφασης αναμένεται να υποδεχθεί την κυκλοφορία σημαντικού αριθμού οχημάτων αν το έργο υλοποιηθεί (κάκιστης βατότητας χωματόδρομος, απόκρημνο έδαφος χωρίς καμία προστασία, απότομες στροφές, επιπλέον χιλιόμετρα, κ.λ.π.), στο συμφωνητικό αναφέρεται ότι μέχρι και τον οικισμό του Παλαιοχωρίου Οξυάς καμία βελτίωση δεν απαιτείται σ’ αυτόν και πως κάποιες βελτιώσεις θ’ απαιτηθούν μόνο για το (μη χρησιμοποιούμενο εδώ και πολλά χρόνια) τμήμα (δασόδρομος) του ίδιου άξονα από Παλαιοχώρι προς Μελίσσι. Επιπλέον, ουδεμία ειδική πρόβλεψη λαμβάνεται για την αναγκαστική διέλευση των οχημάτων μέσα από το ποτάμι της Οξυάς, με το συμφωνητικό ν’ αρκείται ως προς αυτό στον όρο της εκτέλεσης από την ενδιαφερόμενη εταιρία «όσων θα υποδειχθούν σχετικά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου».

Οι έντονες αντιδράσεις των παραβρισκόμενων στην παραπάνω συνεδρίαση Οξυωτών δε είχαν σταθεί ικανές ν’ αποτρέψουν την προαναφερόμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και του προέδρου αυτής, Δημάρχου Μουζακίου κου Στάθη, ο οποίος, μάλιστα, είχε στερήσει, τότε, το λόγο από εκπροσώπους φορέων του χωριού της Οξυάς, κατηγορώντας τους ότι «λένε βλακείες», ενώ «απαγόρευσε» και τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από τη συγκεκριμένη δημόσια συνεδρίαση, κ.λ.π..

Κι όλα τούτα κατά παράβαση όλης της σχετικής με την αδειοδότηση αντίστοιχων έργων νομοθεσίας αλλά και κατά παρέκκλιση από τα καθοριζόμενα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του προαναφερόμενου έργου, όπου ρυθμίζεται με κάθε λεπτομέρεια η διεξαγωγή της συγκοινωνίας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο «Νησιά – Αγία Τριάδα» παράλληλα με τις εκτελούμενες για τον εγκιβωτισμό του αγωγού του ανωτέρω έργου εργασίες, χωρίς να υφίσταται καμία, απολύτως, πρόβλεψη για διακοπή της κυκλοφορίας ή για εκτροπή της σε άλλο οδικό άξονα.

Κατά της συγκεκριμένης, λοιπόν, και με αριθμό 164/2019 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μουζακίου ασκήθηκε η προβλεπόμενη από το άρθρο 227 ν. 3852/2010 ειδική διοικητική προσφυγή, από τον καταγόμενο από το χωριό της Οξυάς δημοτικό σύμβουλο Μουζακίου Γιώργο Δ. Καραβίδα, τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Οξυάς Κων/νο Χαλίλη και Νικόλαο Κούτσικο, το νόμιμα αναγνωρισμένο Σωματείο «Περιβαλλοντική Κίνηση ‘ Εξόρμηση για την Προστασία του χωριού της Οξυάς’ » καθώς και από εκατόν οκτώ (108), ακόμα, Οξυώτες, άμεσα θιγόμενους από τους ανωτέρω σχεδιασμούς.

Εξάλλου, με αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας Οξυάς την ίδια ημερομηνία (22-11-2019), αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία (Λάμπρος Ευθυμίου –πρόεδρος, Σπύρος Σωτηρίου και Αλέξανδρος Κουτσικουρής – μέλη του Συμβουλίου) :

Κατά των προαναφερόμενων αποφάσεων ασκήθηκε, επίσης, εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, η προβλεπόμενη από το άρθρο 227 ν. 3852/2010 ειδική διοικητική προσφυγή από τους Κούτσικο Βασ. Νικόλαο και Χαλίλη Βαι. Κων/νο, μελών του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς.

Η εκδίκαση αρμοδίως των προαναφερόμενων προσφυγών εκκρεμεί. Κι εμείς …… Συνεχιζουμε!!!