- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, καθώς και για την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιείται στο έδαφος της ολοένα κλιμακούμενης επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού και του φυσικού πλούτου του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Οι διαρκείς παραβιάσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου, οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, η δημιουργία τετελεσμένων όλο το προηγούμενο διάστημα με την παρουσία του Ορούτς Ρεϊς, η ανακίνηση ζητημάτων μειονότητας στη Θράκη, αλλά και οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για “εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις”, φανερώνουν το επικίνδυνο πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι διερευνητικές επαφές. Αποκαλύπτουν πως στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών από πλευράς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να ανακοπεί η ρωσική και κινεζική παρέμβαση στην περιοχή και να παραμείνει πάση θυσία η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας παίζονται στα χαρτιά, με τράπουλα σημαδεμένη.

Στο φόντο αυτό, η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, που επισκέπτεται τη χώρα μας για να υπογράψει τη συμφωνία αγοράς των πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ, αλλά και να προχωρήσει τις συζητήσεις για νέους εξοπλισμούς, έρχεται να προστεθεί στη μακρά κι επικίνδυνη αλυσίδα της εμπλοκής. Φανερώνει πως οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι με τους πολεμικούς, με το κόστος τους να καλείται να το πληρώσει ο λαός με τον ιδρώτα και το αίμα του. Τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα μας για εξοπλισμούς δεν έχουν σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα. Είναι ενταγμένα κι εξυπηρετούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, στους οποίους η χώρα μας επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο, βάζοντας το λαό μας σε κινδύνους.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, καλούμε το λαό μας σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση! Να μην περάσει η επανάπαυση κι ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως δήθεν προστάτες της “ασφάλειας και της σταθερότητας” στην περιοχή. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ξήλωμα των ευρωατλαντικών βάσεων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!