- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σωκράτης Βασιλάκος: Η Κυριακάτικη αργία οδηγείται σε κατάργηση;

Με νόμο του 1909, καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, η Κυριακή ως ημέρα αργίας των καταστημάτων, εκτός από ορισμένες κατηγορίες όπως εστίασης κλπ. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πραγματοποιήθηκαν σκληροί αγώνες και θυσίες και σήμερα ύστερα από 117 χρόνια μια «αριστερή» κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει την αργία.Τόσο πίσω θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε κάποια ανακοίνωσή της έγραφε: «Ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών της Κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Είναι εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Είναι εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και  χειραγώγησης των τιμών μέσω “κυριακάτικων προσφορών” και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι της χώρας εκφράζουν την οργή τους για τη μεθοδευμένη και γενικευμένη κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και μάλιστα από μια Κυβέρνηση που ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν δίπλα τους στο μέτωπο της υπεράσπισης της Κυριακής».

Εμείς συμπληρώνουμε: Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κυρίως επιδιώκουν να καθυποτάξουν ακόμη περισσότερο το λαό, για να μηνπερισσεύει χρόνος για τον εαυτό του, για την οικογένεια, για ψυχαγωγία. Για να μην υπάρχει καιρός για σκέψη, για συζήτηση, για προβληματισμό γύρω από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που τα έχουν ξεχαρβαλώσει και επιδιώκουν περαιτέρω ξεχαρβάλωμα. Το ανελαστικό ωράριο, η κατάργηση των περισσότερων εργασιακών δικαιωμάτων και τόσα άλλα, έχουν γυρίσει ήδη τα κοινωνικά δικαιώματα κάπου 50 χρόνια πίσω και με την επιχειρούμενη κατάργηση της αργίας θα γυρίσουμε άλλα τόσα.

Η δύναμη για την αποτροπή  ενός τέτοιου αντικοινωνικού και καταστροφικού για το λαό μέτρου, είναι στα χέρια μας και η συνταγή  είναι τόσο απλή:

Δεν αγοράζουμε τις Κυριακές. Δεν πατάμε πόδι στα ανοιχτά καταστήματα. έτσι θα αναγκαστούν να τα κλείσουν.  Μας φτάνουν και περισσεύουν έξι μέρες για να ψωνίσουμε. Πελεκάμε τα ποδάρια μας όταν ψωνίζουμε την Κυριακή.

«Η ανατροπή όλων αυτών που μας καταστρέφουν και μας στερούν την ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή είναι μονόδρομος.Η λύση είναι απλή: Το θηρίο χωρίς το δικό μας καρπό θα συρρικνωθεί!»

Εξάλλου, μία από τις  δέκα εντολές του θεού λέει: «…εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου· τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου· ου ποιήσεις εν αυτή παν έργον, συ και ο υιός σου και η θυγάτηρ σου, ο παις σου και η παιδίσκη σου, ο βους σου και το υποζύγιόν σου ……..» Και  αναρωτιέται κανείς: Η εκκλησία της Ελλάδας και όλο το ιερατείο της δεν νοιάζεται που τα οργανωμένα συμφέροντα προσπαθούν να καταργήσουν μία από τις δέκα εντολές; Είδαμε όμως ότι για την κατάργηση της ταυτότητας παλαιότερα, της προσευχής στα σχολεία και του μαθήματος των θρησκευτικών πρόσφατα  και για αρκετά άλλα, ξεσήκωναν θύελλα διαμαρτυριών. Η κατάργηση της Κυριακής ως αργίας δεν τους αγγίζει; Ή μήπως θρησκεία και κεφάλαιο συμπλέουν και αλληλοϋποστηρίζονται αποτελώντας η θρησκεία πυλώνα της οικονομικής ολιγαρχίας; (Για να πάρετε σχετικές  απαντήσεις, διαβάστε το βιβλίο του Κώστα Λάμπου «Θεός και Κεφάλαιο. Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας», εκδόσεις Κουκίδα)

 

 

Γράφει ο Σωκράτης Βασιλάκος-www.sokratisvasilakos.gr