- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σύλλογος Γυναικών: Ζητήματα υγείας στο επίκεντρο

Για το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας το θέμα της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των γυναικών και συνολικά των λαϊκών οικογενειών αποτελεί κύριο και διαχρονικό στόχο στις διεκδικήσεις του. Αυτό γιατί η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών, και όχι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους.

Στα πλαίσια  αυτά ο Σύλλογος Γυναικών οργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «ο ρόλος της πρόληψης στην υγεία των γυναικών» με ομιλητή τον Εκτορα ΓάζοΜαιευτήρας – Γυναικολόγος στο Γ.Ν.Καρδίτσας,Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Ν. Καρδίτσας και Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, εκλεγμένος με τη ΔΗ.ΠΑ.Κ.,την Τρίτη 4 Δεκέμβρη στο καφέ «ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΤΙ».

Την εκδήλωση, που να τονιστεί είχε πολύ μεγάλη προσέλευση γυναικών, άνοιξε η πρόεδρος του συλλόγου Κλεοπάτρα Ζούκα που αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που αναπττύχθηκαν όλο τοπροηγούμενο διάστημα για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες.

Στη συνέχεια η Λήδα Αγγέλου μέλος του ΔΣ ανέλυσε τις θέσεις του συλλόγου για την υγεία τονιζοντας μεταξύ των άλλων: «Ο Σύλλογος μας, μαζί με άλλους Συλλόγους που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ, δώσαμε τη μάχη και αναδείξαμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο νομό μας. Μέσα από συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους κατά τόπους συλλόγους ΕΒΕ και τη νεολαία αναδείξαμε τα προβλήματα της ΠΦΥ στα κέντρα υγείας. Πρωτοστατήσαμε στην ανάδειξη των ελλείψεων της γυναικολογικής-μαιευτικής και της παιδιατρικής κλινικής με θετικά αποτελέσματα στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αλλά που συνεχίζει να παραμένει αριθμητικά κάτω από τις απαραίτητες, για την άρτια λειτουργία των κλινικών,  οργανικές θέσεις. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να αφήνουμε απ’ έξω την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το νοσηλευτικό προσωπικό, που επίσης είναι ελλιπή για να καλυφτούν οι ανάγκες του νομού.

Όπως έχουμε τονίσει, οι γυναίκες έχουν πολύ σοβαρούς λόγους, καθώς χρησιμοποιούν οι ίδιες αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους τις υπηρεσίες υγείας, να απαιτούν ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας με ενταγμένη μέσα σ’ αυτό την ΠΦΥ, δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδίατρο. Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει και την υγεία τους.

O αγώνας μας για Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, που θα παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και όλες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας είναι διαχρονικός. Παλεύουμε για πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και μόνιμη σχέση εργασίας, για την πλήρη και σωστή λειτουργία όλων των κλινικών του Νοσοκομείου Καρδίτσας και καμιά συγχώνευση ή κατάργηση ΚΥ, παραρτημάτων και προνοιακών ιδρυμάτων»

Στη συνέχεια ο Έκτορας Γάζος ανέλυσε τι σημαίνει πρόληψη για τις γυναίκες σε κάθε ηλικιακή φάση της ζωής της. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι στο νομό μας, η πρόληψη με βασικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι υποτυπώδης στο δημόσιο σύστημα υγείας με περιστασιακούς ελέγχους στα ΚΥ του νομού. Στο πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο γυναικολογικό ιατρείο, καθώς δεν υπάρχουν μηχανήματα. Δεν υπάρχουν προγράμματα ούτε και έλεγχος, όπως θα έπρεπε, ούτε στην περιοχή μας φυσικά, που να εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών δωρεάν για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Να κάνουν οι γυναίκες τον προληπτικό έλεγχο για γυναικολογικούς καρκίνους (ΠΑΠ, μαστογραφίες), οστεοπόρωση κλπ. Έτσι οι γυναίκες της Καρδίτσας που κάνουν αυτό τον έλεγχο είναι λίγες και ο αριθμός τους με την κρίση έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που θα επιδεινωθεί και με το σχεδιασμό που έχει εξαγγελθεί για της διαγνωστικές εξετάσεις.

«Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας, τόνισε ο Εκτορας Γάζος, όπως προκλητικά προσπαθούν να πείσουν, για να δικαιολογηθεί η περαιτέρω περικοπή δαπανών για προληπτικές εξετάσεις. Είναι ευθύνη του κράτους. Συνδέεται με τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, με το σύστημα Υγείας, τους στόχους, την ποιότητα και την επάρκεια των υπηρεσιών του. Δεν μπορεί να γίνει με ευκαιριακές καμπάνιες, επικοινωνιακές φιέστες, ούτε να ανατίθεται σε ΜΚΟ.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλες και όλους, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.»

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σχετικά με την πρόληψη.

Να σημειωθεί ότι με το ίδιο θέμα και ομιλητή είχε γίνει εκδήλωση στο Λεοντάρι από την Ομάδα Γυναιικών Ταμασίου.