- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σύσκεψη Περιφερειαρχών με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

«Ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίσαμε ότι για ν’ αναλάβουμε τους φακέλους αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων από τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα προηγηθεί λεπτομερής καταγραφή και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην καταγραφή των ελλείψεων που υπάρχουν ώστε να υποβάλλουμε ολοκληρωμένο και αναλυτικό κατάλογο στο Υφυπουργείο Αθλητισμού».

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μετά τη σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι των Περιφερειών με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα Γερακίνα Μπισμπίνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Σπύρος Πάντζας κι εκπρόσωποι των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου.

Αποφασίστηκε να ξαναγίνει ανάλογη σύσκεψη στις αρχές Φεβρουαρίου με αντικείμενο το θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες τέλεσης αγώνων.

Μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρα, τους Αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες από τις Περιφέρειες αναπτύξαμε διεξοδικά τις θέσεις μας στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη και τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,  καταθέσαμε επισημάνσεις και προτάσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου όπου απαιτείται.

Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι στις Περιφέρειες παράγεται σοβαρό και ουσιαστικό έργο κι αυτό αναγνωρίζεται από το κεντρικό κράτος που εκχωρεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες και μάλιστα για θέματα που απαιτούν υπεύθυνους χειρισμούς. Βεβαίως, πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, την οποία αναδείξαμε και σήμερα, είναι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από τους ανάλογους ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους.

Ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίσαμε ότι για ν’ αναλάβουμε τους φακέλους αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων από τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα προηγηθεί λεπτομερής καταγραφή και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην καταγραφή των ελλείψεων που υπάρχουν ώστε να υποβάλλουμε ολοκληρωμένο και αναλυτικό κατάλογο στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Επειδή ο χρόνος κυλά πολύ γρήγορα θέλω από τώρα να επισημάνω στους ιδιοκτήτες και τους φορείς αθλητικών εγκαταστάσεων να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αδειοδότησή τους με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Δηλαδή, να καταγράψουν τις προϋποθέσεις που θέτει το καινούργιο νομικό πλαίσιο, σε τι βαθμό τις εκπληρώνουν, τα τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν και φυσικά να εκπονήσουν, στις περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο, μελέτες ώστε να γνωρίζουν ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και ποιο είναι το κόστος τους.

Ως Περιφέρειες έχουμε τη βούληση να παρέμβουμε εκ νέου στην κυβέρνηση και το αρμόδιο Υφυπουργείο Αθλητισμού ζητώντας να εξευρεθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων».