- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σ. Βασιλάκος : Οι εκλογές στο Σύλλογο Συνταξιούχων Δ.Υ.

Στις 18 Οκτώβρη 2016 ημέρα Τρίτη και ώρα 9.30 πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, πραγματοποιείται εκλογοαπολογιστική συνέλευση μελών  του Συλλόγου  πολιτικών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων Καρδίτσας.

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της 3ετούς  θητείας του, προσπάθησε και πέτυχε αρκετά και αξιόλογα. Θα μπορούσε βέβαια να πραγματοποιήσει και άλλα. Γενικά θεωρώ θετική την δράση του  και με  την ευκαιρία κρίνω χρήσιμο να μνημονεύσω την παρουσία κάποιων μελών που για πρώτη ίσως φορά, έβαλαν ζητήματα οικονομικά, επαγγελματικά, εργασιακά και άλλα και φυσικά είναι προς τιμήν όλων των άλλων μελών του Δ.Σ. που αρκετές από τις προτάσεις τις  αποδέχθηκαν και τις έκαναν πράξη.

Επειδή ο σύλλογος έχει εγγεγραμμένα κάπου 400 μέλη, και επειδή στις συνελεύσεις προσέρχονται κάπου 100 για να ακούσουν τον απολογισμό του Δ.Σ. και τις διάφορες προτάσεις των μελών του συλλόγου, έκρινα σκόπιμο να δημοσιοποιήσω τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις μου για να πληροφορηθούν όλοι και εφόσον τις κρίνουν χρήσιμες να βοηθήσουν για την υλοποίησή τους:

  1. Στην πριν από τρία χρόνια εκλογοαπολογιστική συνέλευση μπήκε το θέμα τροποποίησης του ισχύοντος καταστατικού το οποίο συντάχθηκε, κατά την χουντική περίοδο,(22-1-1971) και όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι αντιδραστικό και «αρχαίο». Με απόφασή της η συνέλευση εκείνη δέσμευσε το νέο Δ.Σ. όπως μέσα σε ένα χρόνο προχωρήσει στην τροποποίησή του, πράγμα που δεν έκανε, διότι η πλειοψηφία φαίνεται να συμμερίζεται περισσότερο τις απόψεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που ίσως δεν θέλει τροποποίηση και λιγότερο τα μέλη που το εξέλεξαν. Εδώ η πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι εκτεθειμένη και καλείται να δώσει εξηγήσεις.
  2. Το ισχύον καταστατικό στο άρθρο 4 αναφέρει ότι : «Μέλη δύνανται να εγγραφώσι εις τον Σύλλογον άπαντες οι λαμβάνοντες σύνταξιν εκ του δημοσίου ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας, εφόσον ήθελε ζητήσει τούτο παρά του Διοικ. Συμβουλίου ή του Συλλόγου εγγράφως…» Και ενώ το καταστατικό ρητά αναφέρει αυτό η πλειοψηφία του Δ.Σ. ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ αρνείται να εφαρμόσει το καταστατικό συμπλέοντας  με τις θέσεις της Ομοσπονδίας η οποία έχει τους λόγους της να μη θέλει μαζικοποίηση των συλλόγων και κατά προέκταση της Ομοσπονδίας. Προτείνω η γεν. συν. να πάρει απόφαση επί του θέματος.
  3. Το καταστατικό σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων προς την ομοσπονδία, ορίζει τον πρόεδρο του Δ.Σ. ή άλλα μέλη του Δ.Σ., κάτι που είναι αναχρονιστικό, αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό. Μέχρι την τροποποίηση του καταστατικού προτείνω η προσεχής γεν. συν. να δεσμεύσει το νέο Δ.Σ. ώστε οι αντιπρόσωποι για την ομοσπονδία να ορισθούν από τα μέλη του συλλόγου και όχι από τα μέλη του Δ.Σ.
  4. Από τις αρχές της θητείας έγινε η εξής πρόταση προς το δ.σ. η οποία δεν έγινε αποδεκτή ενώ είναι τόσο απλή και με ελάχιστο οικονομικό κόστος: Επειδή τα μέλη του συλλόγου είναι πολλά και για να υπάρχει σύντομη και σίγουρη ενημέρωση και επικοινωνία με αυτά για τις τόσες δράσεις (γεν. συνελεύσεις, εκδρομές, εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κ.α.)προτάθηκε να συγκεντρωθούν οι ηλεκτρονικές δ/νσεις όλων των μελών για να ειδοποιούνται ομαδικά μέσω Η/Υ, και όσα μέλη δεν έχουν Η/Υ, να στέλνεται προς αυτά, μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
  5. Όλα τα μέλη του συλλόγου καλό είναι να γνωρίζουν την ηλεκτρονική δ/νση (e-mail) του συλλόγου μας για να επικοινωνούν.
  6. Χρήσιμο είναι ο σύλλογός μας να δημιουργήσει ιστοσελίδα όπου θα αναρτά όλες τις δράσεις και τις ανακοινώσεις, για να λαβαίνουν γνώση τα μέλη.
  7. Το δεύτερο γραφείο που έχει ο σύλλογος καλό είναι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Ο σύλλογός μας έχει καλό ταμείο από συνδρομές  που κρατάει κατ΄ευθείαν από τη σύνταξη των μελών η Ομοσπονδία και από συνδρομές που πληρώνει το μέλος προς το σύλλογο. Όταν λοιπόν ένας σύλλογος έχει καλό ταμείο, κατά κανόνα μπορεί να είναι ζωντανός, όπως πράγματι είναι ο δικός μας και φυσικά μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα, συμπλέοντας όμως περισσότερο με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μελών του, και λιγότερο με την  Ομοσπονδία….

 

 

Σχόλια για το απερχόμενο Δ.Σ. και προτάσεις προς τη Γεν. Συνέλευση της 18-10-16

 

Γράφει ο Σωκράτης Βασιλάκος, μέλος του συλλόγου