- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σ. Βασιλάκος: Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά*, οι άλλες θρησκευτικές αιρέσεις και οι συνέπειες του φανατισμού τους

Αφορμή για τη δημοσίευση των παρακάτω σκέψεων, απόψεων και ερωτημάτων είναι κάποια γεγονότα στα οποία η μία περίπτωση  προέρχεται από πληροφορίες, ενώ την άλλη βίωσα ο ίδιος και έχουν σχέση με την αίρεση των Μαρτύρων του Ιεχωβά (Μ.Ι.). Θεώρησα ότι τέτοιες πληροφορίες καλό είναι να δημοσιοποιούνται για να παίρνει τα μέτρα και τις προφυλάξεις του ο κάθε πολίτης:

Περίπτωση πρώτη: Μια κοπέλα  χριστιανή στο θρήσκευμα, δημιουργεί σχέση με νεαρό της αίρεσης των μαρτύρων του ιεχωβά. Και ενώ η σχέση, που κράτησε κάπου δύο χρόνια, προχωρούσε για γάμο, επεμβαίνει δυναμικά η μητέρα του νεαρού και επιβάλει στον γιό της να διαλύσει τη σχέση, πράγμα που έγινε. Ας σημειωθεί  ότι και οι δύο μελλόνυμφοι  ήταν εργαζόμενοι στο δημόσιο με πτυχία πανεπιστημίου. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα  από τους ίδιους τους Μ.Ι. ότι παντρεύονται μόνο μεταξύ τους  και  αποκλείουν οποιοδήποτε προερχόμενο από άλλο θρήσκευμα ή αίρεση.

Ερώτημα και απορία: αφού ο νέος που προφανώς γνώριζε αυτή την «απαγόρευση» γιατί δημιούργησε αυτό το δεσμό που δεν κράτησε και λίγο; Και γιατί η μητέρα του, που υποθέτω πως γνώριζε το δεσμό τον άφησε για τόσο χρόνο να εξελίσσεται;

Περίπτωση δεύτερη: ζευγάρι παντρεμένο από το 2008 με τρία παιδιά σήμερα, ηλικίας κάτω των δέκα ετών, δοκιμάζεται με μια περιπέτεια στις συζυγικές σχέσεις του, που αυτή την περίοδοβρίσκονται σχεδόν σε διάλυση εξ αιτίας παρέμβασης των μαρτύρων του ιεχωβά στην οικογένεια περίπου από το έτος 2010. Συγκεκριμένα από τότε επισκέπτονταν τακτικά την άνεργη γυναίκα στο σπίτι της, γρήγορα την προσηλύτισαν και αυτή με φανατισμό πλέον, έγινε οπαδός της αίρεσης. Όμως ο σύζυγός της που από την αρχή είχε σοβαρές επιφυλάξεις για τις επισκέψεις αυτές και που ποτέ δεν φαντάζονταν τέτοια εξέλιξη, από καιρό διαχώρισε τη θέση του και ζήτησε από τη γυναίκα του να σταματήσει να έχει επαφές με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.  Η γυναίκα του όμως που φανατίστηκε τόσο πολύ με την αίρεση, δεν κάνει πίσω με τίποτα. Ο σύζυγόςτης, έθεσε το θέμα στην ηγετική ομάδα των Μ.Ι. της Καρδίτσας και τους τόνισε ότι διαφωνεί πλήρως με το που η σύζυγός του είναι οπαδός της αίρεσης, τους ενημέρωσε ότι γιαυτή τη διαφωνία οδηγούνται σε διαζύγιο και η απάντηση που εισέπραξε περίπου ήταν: «Εμείς δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα πιστεύω του καθενός. Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει την πίστη του»

Ερώτημα και απορία: Δηλαδή προκειμένου η αίρεση  να αποκτήσει  ένα οπαδό ακόμη παραβλέπει ή αδιαφορεί για τη διάλυση μιας οικογένειας με τρία ανήλικα παιδιά;  Και επειδή ομιλούν για αγάπη και ενότητα και θεωρώ ότι τα εννοούν, θα μπορούσαν να πείσουν τη γυναίκα να προτάξει τα συμφέροντα της οικογένειας, σταματώντας να πηγαίνει στις συναθροίσεις τους. Μήπως έστω στο και πέντε μπορούν να βοηθήσουν;

Βέβαια το θέμα περί των Μαρτύρων των Ιεχωβά, των θρησκειών  και των άλλων αιρέσεων θέλει πολύ συζήτηση, ως τόσο για τους Μ.Ι. κάποια στιγμή θα επανέλθουμε.

Πληροφοριακά: Από την εκκλησία της Ελλάδος το έτος 1995, δημοσιεύτηκε  κατάλογος αιρέσεων και παραθρησκειών που υπήρχαν στην Ελλάδα τότε και ανέρχονταν στις 78.

Άλλος κατάλογος με εξωχριστιανικές ομάδες -σέκτες- τις ανεβάζει στις 422.

Οι παραπάνω κατάλογοι καταρτίστηκαν από την Ζ΄ Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και Παραθρησκείας στην οποία προήδρευε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος (σ.σ. ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος). (Αλίαρτος 20-26.9.1995).

Πηγή: http://hristospanagia3.blogspot.gr/2010/08/blog-post_6934.htm [1]

Δεν είναι της ώρας να σχολιάσουμε γιατίυπάρχουνπολλές θρησκείες και ατέλειωτες αιρέσεις, πως κατασκευάστηκαν και ποια συμφέροντα υπηρετούν.

* Οι Μ. Ι. κατ΄ άλλους εμφανίζονται ως χριστιανική θρησκεία και κατ΄ άλλους ως αίρεση.
 

Του Σωκράτη Βασιλάκου – www.sokratisvasilakos.gr