- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τέλη Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο Ε-65

Στα τέλη Σεπτεμβρίου και στο περιθώριο των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, αναμένεται να εγκαινιαστεί ο οδικός άξονας κεντρικής Ελλάδος Ε-65.

Οι εργασίες συνεχίζονται αυτή τη περίοδο προκειμένου να μπορέσει να «κουμπώσει» ο δρόμος με το ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο στο ύψος της Ξυνιάδας (μετά τις στροφές του Δομοκού και πριν από αυτές της Αγίας Αικατερίνης).

Στο μεταξύ, θετικά βήματα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην υπόθεση της υλοποίησης του Νότιου Τμήματος από τη Λαμία μέχρι την περιοχή της Ξυνιάδας του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερου ως Ε65.

Συγκεκριμένα με δύο αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπ.Υποδομών κηρύχθηκαν συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις στο τμήμα από την ΧΘ 29,765 μέχρι τη ΧΘ 30,591 και από τη ΧΘ 30,591 μέχρι τη ΧΘ 31,387.

Πρόκειται για τα τμήματα που φτάνουν στα όρια του νότιου τμήματος με το κεντρικό υπό κατασκευή τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα (ο αυτοκινητόδρομος που θα λειτουργήσει ξεκινά από την ΧΘ 32,500). Οι δύο απαλλοτριώσεις βρίσκονται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Στεφάνου του Δήμου Δομοκού.

Να σημειώσουμε ότι με την απόφαση οικ.61420/16.12.2016 τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου του Ε65 στο τμήμα Μακρυχώρι-Λαμία.

Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση του σημαντικού έργου που θα δώσει πνοή στον Ε65 ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένας “τυφλός” αυτοκινητόδρομου που δεν συνδέεται με κανέναν άλλο κλειστό οδικό άξονα ξεκινώντας από το οροπέδιο στην περιοχή της Ξυνιάδας.

Η κατασκευή του νότιου τμήματος θα σημάνει και την σύνδεση του Ε65 με τον ΠΑΘΕ που θα δώσει την απαραίτητη απευθείας τροφοδότηση του άξονα άρα και την βελτίωση των καθημερινών ροών του.

Στο πεδίο της προετοιμασίας η πολυπόθητη έγκριση από την DG Comp δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, θεωρείται όμως ότι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα σηματοδοτώντας την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το πράσινο φως για την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου που εκτιμάται από 18 μέχρι 24 μήνες και πιθανό έτος απόδοσης στην κυκλοφορία το 2020.