- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τέλος του 2017 δημοπρατείται το έργο της ηλεκτροκίνησης

Πλησιάζει χρονικά η σημαντική δημοπράτηση για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Το έργο έχει ήδη δημοσιευμένη πρόσκληση από τις 25 Μαϊου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα στο πρόγραμμα ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Τα επόμενα βήματα για την δημοπράτηση της εργολαβίας πρέπει να γίνουν συντονισμένα. Όπως μαθαίνει το ypodomes.com [1] τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ολοκληρωθεί από την ΕΡΓΟΣΕ και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν οριστικοποιηθεί και εγκριθεί. Ακολούθως θα σταλεί στην Διαχεριστική Αρχή (του ΠΕΠ Θεσσαλίας) η υποβολή της πρότασης και περίπου ένα μήνα μετά (εφόσον δεν χρειαστούν διευκρινιστικά στοιχεία) θα γίνει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Μετά την ένταξη του έργου, ανοίγει η πόρτα για την προκήρυξη της δημοπράτησης του που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περίπου στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η διάρκεια των έργων έχει καθοριστεί σε 30 μήνες και η ολοκλήρωση της εκτιμάται για το 2021.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 47,5 εκατ. ευρώ € (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και αφορά την εφαρμογή συστήματος ηλεκτροκίνησης µε μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα 25 kV/50Hz, στην ανακαινισμένη σιδηροδρομική γραµµή Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα που έχει συνολικό μήκος 80 χλµ. περίπου. ∆ιοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Θεσσαλίας και διέρχεται τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Γενικά το σιδηροδρομικό τμήμα στο οποίο και μελετάται η ηλεκτροκίνηση συνδέει το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο (Αθηνών – Θεσσαλονίκης – εξωτερικού) µε το σύνολο του δυτικού Θεσσαλικού κάμπου.

Με την ολοκλήρωση του έργου οι ταχύτητες που θα μπορεί να αναπτύσσει το τρένο θα είναι της τάξης των 160χλμ/ώρα και το δρομολόγιο Αθήνα-Καλαμπάκα θα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά χρόνος ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα απαιτούνται σχεδόν 5 ώρες. Την ίδια ευεργετική μείωση χρόνου θα βιώσουν και τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής καθώς στην Καρδίτσα το τρένο θα φτάνει σε 2 ώρες και 20 λεπτά και στα Τρίκαλα σε 2 ώρες και 40 λεπτά. Ουσιαστικά το τρένο θα λειτουργεί ως ένας Προστιακός Σιδηρόδρομος για την περιοχή Λαμία-Παλαιοφάρσαλος-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα, εξυπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων επιβατών, αλλά και δίνοντας ώθηση στον τουρισμό της περιοχής που τα τελευταία χρόνια βιώνει μία μεγάλη ανάπτυξη.