- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ταξίδι στο Λεοντίτο Αργιθέας

Ένα υπέροχο αφιέρωμα στο Λεοντίτο Αργιθέας έκανε ο ιστότοπος praktikesidees.gr [1], αναδεικνύοντας τις ομορφιές του χωριού και προτρέποντας όλους -Καρδιτσιώτες και μη- να το επισκεφθούν. Ιδού το αφιέρωμα:

 

Βλέπεις φωτογραφίες και συνεχίζεις  διαβάζοντας το άρθρο. Έτσι είναι καλύτερα, γιατί στην περίπτωση αυτού του ορεινού χωριού, πιστεύω ότι  μιλάει καλύτερα ο φακός  που δεν μπορεί ούτε αυτός,  να φυλακίσει τόσο φυσικό κάλλος – σας  το υπογράφω! 

Πριν ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο Λεοντίτο ας δώσουμε συντεταγμένες. Είμαστε σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στην περιοχή της Αργιθέας,  στο νομό Καρδίτσας, 73 χιλιόμετρα μακριά από την ομώνυμη πόλη και  40 χιλιόμετρα  μακριά από το Μουζάκι. Περάσαμε ανηφοριές, κατηφοριές ένα υπέροχο δάσος με οξιές, διασχίσαμε  ποτάμια, ελατοσκέπαστα  βουνά και φτάσαμε στην πλατεία του Πλάτανου.

 

Ιστορία

 

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ιδρύθηκε το χωριό, ωστόσο έχουν βρεθεί αρχαία κτίσματα και ευρήματα των Αρχαίων Αθαμάνων. Περιηγητές του 16ου αιώνα αναφέρουν ότι στο χωριό ζούσαν τότε 300 οικογένειες. Κατά την παράδοση ο άγιος των Αγράφων, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, πέρασε αρκετές φορές από την περιοχή και ευλόγησε τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας, κάτι που επιβεβαιώνει η ύπαρξη σιδερένιου σταυρού η οποία από χρονολόγηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας ταυτίζει την παράδοση με την πραγματικότητα.  Στοιχείο μεγάλης ιστορικής αξίας και υπερηφάνειας για την περιοχή της Αργιθέας και ειδικά για  το Λεοντίτο είναι ο ήρωας της Επανάστασης  Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο οποίος έμενε στο χωριό. Η πολύ γνωστή μάχη του Λεοντίτου δε, ήταν μάχη σταθμός για την εξέλιξη της Επανάστασης. Το Λεοντίτο και η υπόλοιπη Αργιθέα ενσωματώθηκαν τελικά στο ελληνικό κράτος  το 1881 μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία.  

 

 

Το Λεοντίτο σήμερα

 

Όπως παντού, έτσι και στο Λεοντίτο όλα ξεκινούν από την πλατεία. Πλακοσκέπαστη, όμορφη και δροσερή. Στο κέντρο ο Πλάτανος σήμα κατατεθέν,  –θεόρατος και αγέρωχος– στέκει εκεί χιλιάδες χρόνια και ξεχωρίζει για το «ανάστημά» του από μακριά.  Ένα ταβερνάκι -όλα σε ένα- καλύπτει κάθε επιθυμία.  Λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία το παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο που πλέον λειτουργεί σαν βιβλιοθήκη και φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις  τους καλοκαιρινούς μήνες, παραδίπλα η  λιθόκτιστη βρύση και λίγο ψηλότερα, μέσα στα έλατα ο πολιούχος του χωριού άγιος Χαράλαμπος, με τη χαρακτηριστική πλίθινη σκεπή. Είναι εκεί από το 1882 καλοδιατηρημένος και πρόσφατα ανακαινισμένος. Η θέα από το σημείο είναι μοναδική!

 

 

 

Διαδρομές για φυσιολάτρες

 

Απ’ όπου και να κοιτάξεις στο Λεοντίτο, κάτι θα δεις που θέλεις να το φτάσεις. Μια καταπράσινη πλαγιά στο βάθος, ένα ποτάμι που ακούγεται, μια κορυφή που ακόμη κρατάει λίγο χιόνι, ένα οροπέδιο ανάμεσα στα βουνά,  το  λιβάδι των παλιών τσελιγκάτων. Φτάνοντας πιο κοντά θα ανακαλύψεις και άλλα, αρκετές πηγές με κρυσταλλένιο νερό, πλούσια βλάστηση, μυρωδιές από τη ρίγανη και το τσάι αλλά και μια αίσθηση απέραντης χαράς που το πήρες απόφαση να κάνεις τόσο δρόμο!

Από το χωριό ξεκινάει μονοπάτι για το μοναστήρι της  Παναγίας της Σπηλιώτισσας όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα. Αυτή η διαδρομή είναι μοναδικά όμορφη αν και αρκετά δύσκολη.  Επίσης πάνω από το χωριό  το παλιό αυλάκι που έφερνε το νερό από την Πηγή Κληδέρα, γίνεται το ίδιο μονοπάτι και καταλήγει στην πηγή με μεγάλη προσοχή όμως, γιατί σε κάποια σημεία η φύση το έχει εκδικηθεί.  

 

Πότε να πάμε

 

Καλοκαίρι φυσικά,  για τις όμορφες εικόνες που δημιουργεί ο βαρύς χειμώνας, για τους αυθεντικούς ανθρώπους που πρώτα θα σε ρωτήσουν ποιανού είσαι και μετά θα σε καλοδεχτούν κερνώντας τσίπρο (έτσι λέμε εμείς το τσίπουρο), για τις παραδοσιακές  γεύσεις,  για όλα αυτά μαζί που κάνουν τις ορεινές περιοχές όπως το Λεοντίτο γοητευτικές και ασυναγώνιστες. Καθημερινό φαινόμενο το καλοκαίρι στο Λεοντίτο,  το ξενύχτι  τα πάρτι και οι λαϊκές βραδιές!

Απαραιτήτως δοκιμάζεις τσαλαφούτι και πλαστό και ότι ετοιμάζει ο Πάπα Χρήστος  κάτω από τον Πλάτανο, μένεις στο ξενώνα «Ντελιδήμι», έχεις μαζί σου ζακέτα ίσως και μπουφάν, αθλητικά παπούτσια για το περπάτημα, διάθεση για χορό και όρεξη για φαγητό!

Εν κατακλείδι, όσο ανεβαίνεις αυτά τα βουνά στο Λεοντίτο στην Αργιθέα, ειδικά αν έχεις ρίζες -όπως εγώ- αν έχεις ακούσει και ιστορίες παλιές, αν έχεις πονέσει για τις δυσκολίες των προγόνων σου, αν καθετί εκεί πάνω κάτι σου θυμίζει, κάπου σε ταξιδεύει,  δεν μπορείς  παρά να νιώθεις απέραντη συγκίνηση σε κάθε επιστροφή. 

 

 

Χρήσιμα:

 

Ξενώνας «Ντελιδήμι»:  24450-32094, 6976420865,  delidimi.gr [2]

 

Πληροφορίες για το Λεοντίτο:  leontito.gr [3]  (απ’ όπου και οι φωτογραφίες του άρθρου)