- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται

 Ημέρα που κανείς δεν ξεχνά. Οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, της «μητέρας» των μαχών της εργατικής τάξης. Όλα άρχισαν τον Μάη του 1886 τότε που τα εργατικά συνδικάτα ύψωσαν το ανάστημά τους διεκδικώντας ωράριο στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το βασικό αίτημά τους συνοψίζεται σε μια πρόταση: «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, 8 ώρες ύπνο».

Πόσο επίκαιρο τελικά είναι αυτό το αίτημα 130 σχεδόν χρόνια μετά.

Πόσο αναγκαίο στις μέρες μας, να διασφαλιστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καλείται να αντιμετωπίσει μια πανδημία, η οποία έχει δημιουργήσει έκτακτα δεδομένα επείγοντος χαρακτήρα τα οποία επηρεάζουν ιδιαίτερα και την αγορά εργασίας, συνεπώς και τους όρους και συνθήκες παροχής εργασίας των εργαζομένων.

Δεδομένα, τα οποία θα φέρουν τους εργαζόμενους της χώρας μας αλλά και των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βιώσουν μία νέα περίοδο ανασφάλειας, φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ουσιώδη και όχι πυροτεχνήματα, που θα διασφαλίσουν στους εργαζόμενους τις θέσεις εργασίας τους, να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια τους, να παρθούν στοχευμένα μέτρα είτε για ευαίσθητους κλάδους ή επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη, αλλά και για κοινωνικές ομάδες και να ενεργοποιηθούν προγράμματα που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Να μην γίνει τροχοπέδη η υγειονομική καραντίνα για να καταστρατηγηθούν και να καταπατηθούν όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα και απαιτούμε μόλις επιστρέψουμε σε υγειονομική κανονικότητα, τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως, για παράδειγμα, η αναστολή συμβάσεων εργασίας και πολλά άλλα, να αρθούν άμεσα.

Να στηριχθεί και να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Να στηριχθούν οι άνεργοι και οι οικογένειες τους

Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, αλλά και οι επιχειρήσεις  που φέτος πλήττονται  όσο ποτέ άλλοτε.

Να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Να στηριχθεί η δημόσια υγεία και οι εργαζόμενοι της

Να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας

Να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων των οικογενειών τους, όπως και όλων των νοικοκυριών

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, από την πρώτη στιγμή παρόλο την καραντίνα προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και στηρίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει, τηλεφωνικές καταγγελίες, Email, Facebook, messenger, τους εργαζόμενους του Νομού.

Καθημερινά δεχόμαστε πλήθος ερωτημάτων και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις μέσω παρεμβάσεων στα προβλήματα των εργαζομένων. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο της εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΓΣΕΕ με το σύνολο των δομών της και προς υποστήριξη των εργαζομένων της χώρας μας, δημιούργησε  την ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων, όπου πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα στη σελίδα της ΓΣΕΕ στην οποία υποβάλουν τις καταγγελίες τους, ανώνυμα οι εργαζόμενοι και οι καταγγελίες αυτές ελέγχονται και προωθούνται μέσω παρεμβάσεων της συνομοσπονδίας στα αρμόδια Υπουργεία και στις ελεγκτικές Αρχές.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους εδώ, ενωμένους και έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, ενάντια στην φτωχοποίηση, την ανισότητα, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η 1η Μάη είναι απεργια και οχι αργια.

Όλοι μαζι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας δια μέσω αντιπροσωπείας θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Δικαστηρίων και ώρα 10:00πμ τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας