- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τα εμπόδια στην ανάπτυξη των συνεταιριστικών οινοποιείων

Με την συμπλήρωση τριών  χρόνων  λειτουργίας του συνεταιριστικού Οινοποιείου-Ποτοποιείου   είναι ώρα  να αναφερθούμε στα  προβλήματα εκείνα, που βάζουν εμπόδια στην  ανάπτυξη των συνεταιριστικών και όχι  μόνον οινοποιείων.

Η αντιαγροτική πολιτική, που  ακολουθείται τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τα  φοροεισπρακτικά μέτρα,  που επιβλήθηκαν στον κλάδο της μεταποίησης,όπως  η μεγάλη αύξηση του Ε.Φ.Κ στο τσίπουρο αρχικά και  η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ ) στο κρασί αργότερα ,έφεραν τον κλάδο σε οικονομική δυσπραγία και οι συνεταιριστικές μονάδες οδηγούνται σε κλείσιμο  .

Το μόνο που κατάφεραν με την πολιτική αυτή οι κυβερνώντες ήταν  η μείωση της κατανάλωσης ,η αύξηση της παράνομης διακίνησης και η φοροαποφυγή .

Ενώ γνώριζαν πολύ καλά πως με τέτοιες πολιτικές , όχι μόνο δεν μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα  αλλά αντίθετα μειώνονται  ,όπως και συνέβη, επέμειναν  στην επιβολή τους ,έχοντας  ως στόχο  την καταστροφή των μικρών  οινοποιείων συνεταιριστικών και μη, την συγκέντρωση της παραγωγής  σε λίγους ιδιώτες οινοποιούς  και τη συνακόλουθη  απαξίωση και συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας .

Η ασυδοσία, που παρατηρείται  στην παραγωγή και διάθεση  προϊόντων αμπελοοινικού τομέα  καθώς και οι ελλείψεις ,που υπάρχουν στο σύστημα ελέγχου  και εφαρμογής κυρώσεων , έχουν σαν αποτέλεσμα την  ανάπτυξη μορφών παραοικονομίας, οι οποίες   στερούν την δημιουργία ίσων ευκαιριών και υγιούς ανταγωνισμού για τα συνεταιριστικά προϊόντα.

Διακινούνται μεγάλες ποσότητες  αμπελοοινικών προϊόντων από παράνομους αμπελώνες -χωρίς δικαιώματα φύτευσης -, εισάγονται προϊόντα από τρίτες χώρες και διατίθενται ως ελληνικά ,προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο  και δεν γνωρίζουμε εάν είναι ασφαλή για την υγεία του καταναλωτή.

Θεωρούμε απαραίτητο  για να στηριχθεί η αμπελοκαλλιέργεια και να  παίξει σημαντικό πόλο  στην παραγωγική  ανασυγκρότηση της χώρας ,να μπει άμεσα  φραγμός στις παραπάνω τακτικές , μέσω συνεχών ελέγχων  στην παραγωγή και διάθεση των αμπελοοινικών προϊόντων , διασφαλίζοντας τόσο τον καταναλωτή όσο και τον παραγωγό -οινοποιό.

 

ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΣ

Ο Προέδρος

ΦΩΤΗΣ ΓΚΑΖΟΥΝΗΣ