- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τα προβλήματα ποιότητας νερού στην Τ.Κ. Καστανιάς-Μούχας συνεχίζονται

Πριν από τρία περίπου χρόνια που ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καρδίτσας (ΔΕΥΑΚ) την ολοκληρωτική συντήρηση του δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Καστανιάς-Μούχας, είχαμε επισημάνει στους υπηρεσιακούς παράγοντες προφορικά, γραπτά και δια μέσου τύπου, τα διάφορα προβλήματα που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού η οποία εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των χωριών μας.

Ωστόσο, παρά τις τότε διαβεβαιώσεις τόσο του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ και σημερινού Δημάρχου κου Φ. Αλεξάκου όσο και του Διευθυντή αυτής κου Χρ. Καρελά ότι θα μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και την επισκευή των υδρομαστεύσεων των πηγών και ότι θα αντικαταστήσουν τα παλαιά φίλτρα του διυλιστηρίου με καινούρια, ουδέν έπραξαν μέχρι σήμερα.

Πέραν των ανωτέρω, εδώ και δυο περίπου χρόνια, αφού ξήλωσαν και απομάκρυναν τα υπάρχοντα και παλαιά φίλτρα του διυλιστηρίου, ουδεμία μέριμνα επέδειξαν για την τοποθέτηση καινούριων ή την επισκευή και συντήρηση των παλαιών.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι το νερό που πίνουν οι κάτοικοι Καστανιάς-Μούχας και όλοι οι τουριστικοί επισκέπτες των χωριών μας να είναι αμφιβόλου ποιότητας (αφιλτράριστο, θολό και με δυσάρεστη οσμή όταν βρέχει) γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και μεγάλη ανασφάλεια για την υγεία όλου του κοινωνικού συνόλου που εξυπηρετείται από το συγκεκριμένο δίκτυο.

Εντούτοις, παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας, οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΚ μας διαβεβαιώνουν ότι η ποιότητα του νερού είναι καλή διότι χλωριώνεται και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο. Όμως, καμία ενέργεια δεν έχει προβλεφθεί για την αντικατάσταση των φίλτρων και την αποκατάσταση της διαύγειας του πόσιμου νερού.

Επειδή το νερό αποτελεί ζωτικό αγαθό του ανθρώπου απαραίτητο για την υγιεινή διαβίωση και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής του.

Επειδή το πρόβλημα με το νερό στην Κοινότητα Καστανιάς-Μούχας ταλαιπωρεί τους κατοίκους μας πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει οριστική λύση.

Επειδή ως ισότιμοι πολίτες θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε να πίνουμε «ακίνδυνα» λασπόνερα, ειδικά μάλιστα όταν καλούμαστε να πληρώνουμε αυξημένους λογαριασμούς στη ΔΕΥΑΚ.

Δια τους ανωτέρω λόγους καλούμε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας όπως κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους ποιότητας του νερού, τόσο των πηγών όσο και του διυλιστηρίου και μας ενημερώσει επίσημα για τα ευρήματα που θα προκύψουν.

 

Του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς-Μούχας