- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τα σχολεία της περιοχής των Σοφάδων από την Τουρκοκρατία έως το 1920

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, η εκδήλωση με θέμα «Τα σχολεία της περιοχής των Σοφάδων από την Τουρκοκρατία έως το 1920» στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δάφνης 61 στο Ψυχικό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής του Σύριζα Ν. Καρδίτσας κα. Βράντζα Παναγιώτα, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Καρδίτσας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ κ Τσιάρας Κωνσταντίνος,  ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος Αθανάσιος, ο κ. Μπρακατσούλας Βασίλειος, ο κ. Νίκος Καραπιδάκης πρόεδρος Εφορείας Γενικών Αρχείων του Κράτους, η κα Μαριέττα Μινώτου Διευθύντρια της Κ.Υ των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο κ. Νίκος Παπαγεωργάκης υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης».ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής« Η Πανθεσσαλική Στέγη» κ. Κούτρας Στέφανος, ο Πρόεδρος των Απανταχού Καρδιτσιωτών Αττικής κ. Κουσαής Κωνσταντίνος, η πρόεδρος του Συλλόγου Σμοκοβίτων «Η Μενελαϊδα» κα. Χατζούλη Έφη, η πρόεδρος του  Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών Ν. Καρδίτσας κα. Μπαλαμπάνη Αναστασία, Εκπρόσωπος της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), η κα. Αναγνωστοπούλου Ανθούλα και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας του Ν. Καρδίτσας κ. Βλάχος Νικόλαος.Χαιρετισμό απέστειλε η Βουλευτής του Σύριζα Ν. Καρδίτσας κα. Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα.

Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκαν για να  παρακολουθήσουν την εκδήλωση  φίλοι και μέλη του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας και των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην   διαχρονική προσφορά των δασκάλων της περιοχής στην πρόοδο του τόπου, όπως  αναλύθηκε  από τους ομιλητές : Ελπινίκη Αγγελίνα (προϊσταμένη των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Καρδίτσας) , Δημήτριο Γρίβα ( φιλόλογο ), Χρήστο Αθανασόπουλο (διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων) και Θωμά Μπακαλάκου (συνθέτη), ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση παίζοντας  γνωστές του μπαλάντες.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε  από   έκθεση αρχειακού υλικού προερχομένου από τα Σχολεία της περιοχής των Σοφάδων προκειμένου να καταδειχθούν τόσο η σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών αρχείων ως εργαλείου έρευνας όσο και   η αναγκαιότητα της διάσωσής τους.