- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τα 30 αργύρια του Δημάρχου – Του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

Η Κοιμωμένη των Αγράφων, αυτό το εμβληματικό θείο δώρο, ένα φυσικό θαύμα με το οποίο προικίστηκε ο τόπος μας, αξίζει 30000 ευρώ το χρόνο. Αυτό προκύπτει μετά την αποκάλυψη του δημάρχου Καρδίτσας ότι παζάρεψε ο ίδιος την ενοικίαση των εκτάσεων για την τοποθέτηση των πυλώνων του δικτύου που θα εξυπηρετούν τα αιολικά «πάρκα». Δυστυχώς πολλοί δημοτικοί άρχοντες μπροστά στην ανικανότητά τους να αναπτύξουν με ήπιο τρόπο και για κοινό όφελος την δημόσια περιουσία, προχωρούν έργα δήθεν πράσινης ανάπτυξης για να παρουσιάσουν έργο. Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια της περσινής συνεδρίασης όπου η παράταξη του δημάρχου (πλην ενός) επέμενε να εγκρίνει. Η επιμονή έφτασε σε τέτοιο βαθμό που ο Δήμαρχος δέχτηκε τις δήθεν περιβαλλοντικές μελέτες που ψευδώς παρουσίαζαν τα ελατοδάση ως εκτάσεις με φρύγανα και θάμνους. Αυτό δεν θα ήταν περίεργο αν επρόκειτο για ισχυρισμό των δημοτικών συμβούλων του κάμπου που μπορεί να έχουν δει από κοντά μόνο χριστουγεννιάτικα έλατα και δυστυχώς αποφασίζουν για μέρη που δεν γνωρίζουν ούτε κατά που πέφτουν. Είναι όμως εμπαιγμός όταν προέρχεται από έναν Δήμαρχο που γεννήθηκε σε ορεινό χωριό της περιοχής και σίγουρα ξεχωρίζει τα αιωνόβια έλατα από τα βάτα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος κρύφτηκε πίσω από τις αποφάσεις του δασαρχείου λέγοντας ότι αυτό θα αποφασίσει αν είναι περιβαλλοντικά ορθά τα έργα. Δυστυχώς το οποιοδήποτε δασαρχείο ακόμη κι αν ήθελε να μην εγκρίνει τα έργα είναι δέσμιο του νομοθετικού πλαισίου που έχει στρωθεί εδώ και χρόνια από την δεκαετία του 2000- 10. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την κατασκευή αιολικών εγκαταστάσεων μόνο στους πυρήνες των Εθνικών δρυμών! Για όλες τις άλλες περιοχές είτε είναι NATURA ή χαρακτηρισμένες ως φυσικού κάλλους επιτρέπονται τέτοιες καταστροφές. Εναπόκειται στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν και να εισηγηθούν την κατασκευή ή όχι σταθμίζοντας τα ενδεχόμενα οφέλη. Στην περίπτωση της Καρδίτσας ενώ πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, πανελλαδικές οικολογικές οργανώσεις όπως η Καλλιστώ και η Ορνιθολογική Εταιρεία και σύσσωμη η αντιπολιτευόμενες δημοτικές κινήσεις λένε ΟΧΙ στα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, ο Δήμαρχός της Καρδίτσας επιμένει στην καταστροφική του πολιτική.

Τα σχέδια των σημερινών κυβερνήσεων για τοποθέτηση όλο και περισσότερων αιολικών εγκαταστάσεων δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι μεγάλοι ωφελημένοι εκτός από κάποιους ντόπιους (με δικά μας χρήματα-βλέπε ΕΤΜΕΑΡ) «επενδυτές» είναι οι βιομηχανίες της Γερμανίας και άλλων χωρών όπου κατευθύνεται και το 85 % των χρημάτων για τα αιολικά «πάρκα». Οι ίδιες όμως χώρες προστατεύουν σαν κόρη οφθαλμού τα δικά τους βουνά και τα αξιοποιούν με πολλούς άλλους τρόπους όπως ο τουρισμός σε όλες του τις μορφές. Δυστυχώς η μοναδική αφρικανική χώρα της Ευρώπης, η Ελλάδα, εκλέγει ακόμη δημάρχους που συνεχίζουν την παράδοση της τσιμεντοποίησης και του μπαζώματος, πού όταν έχει ολέθριες επιπτώσεις (πλημμύρες, πυρκαγιές) την βαφτίζουν «κλιματική αλλαγή». Θέλουν να φωτογραφίζονται μπροστά σε έργα μεγάλων προϋπολογισμών γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. Δεν θα χτυπήσουν την γροθιά στα γραφεία των υπουργών απαιτώντας τα όσα δικαιούνται, αλλά θα επιδείξουν δήθεν δικό τους έργο με τα αργύρια της καταστροφής και της εκποίησης του φυσικού πλούτου. Ανοίγεται ο δρόμος τους δήμους να τους διοικούν οι αρεστοί των εταιρειών με την μεταξύ τους αλληλοδιαφήμιση.

Πέραν αυτών η σημερινή ανίκανη δημοτική αρχή δεν έδωσε καμιά προσοχή στις προτάσεις από φορείς της περιοχής για χαμηλού κόστους δράσεις και έργα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και της κτηνοτροφίας, προφανών επειδή έχει ήδη αποφασίσει να ισοπεδώσει τα βουνά του δήμου και να ρίξει τα 30 αργύρια των αντισταθμιστικών – ελπίζουμε μόνο- στις οικονομικές «τρύπες της». Αντίθετα τα έργα ήπιας ανάπτυξης θα μπορούν να φέρουν εισόδημα απ’ ευθείας στον κάτοικο της περιοχής, είναι όμως χρήμα που δεν χρειάζεται την «μεσολάβηση» του εκάστοτε δημάρχου στις συναντήσεις με τις εταιρείες…..

Θυμίζουμε ότι εκτός από τον ορεινό όγκο της Κοιμωμένης θετική στάση απέναντι σε αιολικές εγκαταστάσεις υπήρξε και από διαμορφωμένες πλειοψηφίες στους δήμους Μουζακίου και Αργιθέας και αφορούν ήδη τα ωραιότερα βουνά μας, την Καράβα, το Βουτσικάκι (Γκαβέλ) και την Καζάρμα (Ζυγουρολίβαδο), τα στολίδια δηλαδή γύρω από την λίμνη Πλαστήρα!!! Δηλαδή χωρίς καλά- καλά να πάρουν χαμπάρι οι πολίτες σχεδιάζεται μια πλήρη καταστροφή των Αγράφων εν ονόματι των 30 αργυρίων!

Το «Δίκτυο» καλεί τους πολίτες των ορεινών χωριών της Καρδίτσας και όλων των Αγράφων να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους. Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών να ζητήσουν από τους υποψήφιους, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές, να δηλώσουν αν θα προστατέψουν τον ορεινό όγκο από την λαίλαπα των αιολικών τεράτων και εάν είναι πρόθυμοι όλοι μαζί να προχωρήσουν σε πραγματικά έργα αναβάθμισης και αξιοποίησης με σεβασμό στην πολύτιμη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή των ορίων των δήμων της περιοχής αφού τα χωριά του ορεινού όγκου, ιδιαίτερα του δήμου Καρδίτσας και Μουζακίου, είναι θύματα  αποφάσεων ατόμων ανίκανων και άσχετων (εκτός εξαιρέσεων), που δεν έχουν ούτε την ορεινή παιδεία, ούτε τις γνώσεις να αναπτύξουν ορεινές περιοχές.

Τα Άγραφα, χωρίς καμιά τοπικιστική διάθεση και χωρίς να ζητάμε να πάει αλλού το κακό, είναι τα πιο όμορφα βουνά, με παρθένα δάση και κρυστάλλινα νερά στις λίμνες και στα ποτάμια. Τους αξίζουν το καλύτερο!

Είμαστε όλοι παιδιά περήφανων προγόνων, δεν θέλουμε δημάρχους μεσολαβητές των εταιρειών!